PROIZVOĐAČI

»

ELAN

17.10.2007.      

Autor: Goran Razić 

Elan tehnologije 07/08

Elan u novoj sezoni dolazi, poput većine proizvođača, s već isprobanim tehnologijama i načinima izrade skija. Neka rješenja pokazala su se kao dosta popularna, ako ništa drugo, barem su konceptualno zanimljiva.

Prije svega tu je perjanica iz Begunja. Riječ je o Waveflex tehnologiji, koja je svojim izlaskom imala samo jedan zadatak - podići Elan iz poprilično nezavidne situacije u kojoj se našao u proteklom desetljeću. Uz odličan "rebranding" Waveflex je tome dao veliki doprinos. Ponovimo ukratko već poznato. Waveflex doprinosi boljem balansu između fleksijskih i torzijskih performansi. Drugim riječima, uz iznimnu longitudinalnu mekoću i uglađenost, tehnologija ima za zadatak povećanje torzijske rigidnosti i tvrdoće, što je svakako neizmjerno bitna karakteristika prilikom vožnje po tvrdim stazama. Tehnologija se, kako to i ime sugerira, implementira u sve Speedwave modele (8, 10, 12 i 14). Osim kralja Elanove allround klase skija ugrađuje se i u ženske modele poput Wave magica, Speed magica i Wave spice modela. Kako allmountain klasa ne bi bila zakinuta tehnologija je prisutna i u jačim predstavnicima Magfire klase (12 i 14).

Elan FusionWorld cup racing (WCR) postranični zidovi (sidewall, op.a.) implementiraju se u najjače predstavnike natjecateljske klase. Služi boljem i bržem prijenosu sila na rubnike te osigurava vrhunske torzijske karakteristike, što je prilikom oštre vožnje neizmjerno bitno. Nadalje, tu je prisutan već dobro nam poznat Fusion sistem predugradnje vezova, koji se brine za sto mekaniji spoj skije s vezom, po principu određene tolerancije na uvijanje skije.

Dual Titanium ojačanje ima zadatak ojačati performanse rubnika te kompletne skije, koja postaje otpornija na uvijanja prilikom vožnje. Uz ojačanja Elan se i dalje hvali s kompletno drvenom jezgrom (Sidewall construction, op.a.), koja se proizvodi posebno za svaki model skija.

Osim tehnologija namijenjenih isključivo naprednijim i onima manje naprednim rekreativcima, Elan se pobrinuo i za neka rješenja namijenjena freestyle skijašima. Tako u svojoj ponudi skija ugrađuje Rail edge tehnologiju, koja uzdužnim ojačanjem na kliznoj plohi skije nudi bolju upravljivost i produžen vijek trajanja skije prilikom vožnje po railovima.

Za pripadnice ljepšeg spola Elan je pripremio mogućnost ugradnje veza gotovo na samo težište (centralni dio skije). Ova mogućnost zaslužna je za lakšu upravljivost ženskih modela, radi koje je moguće napraviti pravilniji zavoj, budući da pravilno odmjereno težište garantira pravilno polaganje skije na rubnike. No ovakve stvari nisu nikakva novost, te su u ponudi kod većine proizvođača skija.

Elan i dalje ne unosi velike novosti, a koliko će to biti presudno, vrijeme će pokazati. Očito su stručnjaci iz Begunja procijenili kako su proteklih godina napravili odličan posao po pitanju kvalitete izrade skija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 207656
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr