PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

21.07.2008.      

Autor: Vjeran BaranovićUstupio: VITA, Trebnje, d.o.o. Studenec 24 8210 Trebnje Slovenija Kontakt za Hrvatsku: E-mail: bojan.laginja@vita.si Tel: 098 421 401  

Fischer Race SC Pro (08/09)

Najbliže koliko možete doći do slalom skije, a da ne ulazite u klasične "teške" skije koje umaraju, te za koje treba imati dosta snage, kondicije, ali i tehnike.

Testirani model: 165 cm, r = 14 m
Sidecut: 117-67-99
Dostupne visine: - cm

S ovim modelom Fischer nije puno eksperimentirao, nego je radije ušao u novu sezonu s već dobro isprobanim rješenjima. I dalje je vrijedila teorija "što je dobro ne mijenjaj", i to svakako pozdravljamo. Prepoznatljivost i popularnost vidljiva je i na dizajnu. Napravljene su samo neke sitnije izmjene u odnosu na prošlogodišnji model. Osim toga, malo se promijenio sidecut skije, koji se i na taj način još više geometrijski približio najjačoj race slalom skiji (razlika je samo u jednom milimetru u sredini skije, op.a.).

Race SC Pro je baziran na World Cup slalom geometriji, samo što je malo oslabljen flex, što olakšava i dosta omekšava skiju, te ju tako u velikoj mjeri približava široj publici. Također, tu je već dobro poznati racing performance sidewall, koji je zadužen za prebacivanje težine direktno na rubnike skija, tako da je omogućena vrlo dinamična i direktna vožnja. Race SC pro čini tzv. sandwich struktura, koja se sastoji od dvostrukog sloja titanijuma i drvene jezgre. Što se vezova tiče, novost u odnosu na prijašnje sezone je da od sada i ovaj model dolazi s vrlo popularnim Flowflex sistemom vezova, što će publika sigurno dočekati s odobravanjem. No mi smo na testu imali prilike voziti model s već uhodanim Railflex sistemom.

Skija i dalje ugodno iznenađuje na snijegu. Rađena je po svim natjecateljskim normama, ali je znatno lakša od "FIS" skija. To se primjećuje već kod nošenja skija, a stavljajući ih na noge dobivamo i konačnu potvrdu. Iako lakša, Race SC ne ponaša se toliko drugačije od jačih modela. Najveća razlika se vidi na kratkim zavojima. Iako je jako poslušna i lagana za skijati, ipak malo sporije i tromije ulazi u zavoj, u usporedbi s jačim modelom. Kroz zavoj se iznimno lagano vodi, a jedino što treba je pogoditi pravo mjesto za opterećenje, nakon toga skija će "odradi" ostatak. Na kraju zavoja skija ima lijep izlaz, no ipak je primjetno kako je s jačim modelom lakše „odrezati“ kraj zavoja. Velika je prednost to što skija puno više oprašta te malo opuštanja ili bacanja težine na repove neće rezultirati katapultiranjem i neželjenim ubrzanjima kada to ne želimo.

Pri dužim zavojima skiju je jako lagano voditi i mirno se ponaša, a većim pritiskom i vođenjem skije mogu se kratiti i produljivati zavoji po želji. Iako je riječ o lakšem modelu, pri većim brzinama skija ne pleše te pri tom daje siguran osjećaj. Po mekanom snijegu Race SC također lijepo prolazi te s malo agresivnijom vožnjom ne bi trebali imati problema po takvim uvjetima.

Najveći plus testiranog Fischera je to što gotovo ne umara, a na tome će mnogi biti zahvalni. Namijenjena je onima koji bi htjeli slalom skiju, a ne usude se kupiti tvrđi model, bilo zbog nedostatka u tehnici ili kondiciji. Ovo je najbliže što se može doći do slalom skije, a da se ne opterećujemo s poznatim mukama „teških“ i brzih natjecateljskih modela. Užitak ju je voziti cijeli dan te lagano izmjenjivati duge i kratke zavoje. Svakako bi ju preporučili dobrim rekreativcima i vrhunskim skijašima, koji možda nemaju snage, kondicije ili želje za jači model, a uživaju u kratkim zavojima. Uz to i cjenovno je povoljnija od jačeg modela.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249504
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr