PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

19.09.2008.      

Autor: Goran Razić 

Fischer skije 08/09

Promjena ima u odnosu na prethodnu sezonu. Za neke kategorije više je riječ o korekcijama, očito polučeni (dobrim/lošim) prodajnim iskustvima, no neke klase do ove sezone nisu postojale.

Fischerov marketing oko proslavljene RC4 linije skija nećemo prestati hvaliti. Poznate boje, klasičan natjecateljski dizajn, te odisanje agresivnošću Fischer je i dalje zadržao, ne usudeći se puno odstupati od već ustaljenih linija i imena. Jedina značajnija promijena u race klasi potpuno nova SL skija - tzv. "rupa". Riječ je o skiji koja je već napravila odlične rezultate u Svjetskom skijaškom kupu, a koja i dizajnom radi sovjevrsni odmak od već viđenog. No okrenimo se modelima dostupnim javnosti.

Fischer naredne sezone svojim kupcima nudi 5 modela skija namijenjenih za trgovine. Od najjačih modela Worldcup RC (veleslalom), preko slalom pandana Worldcup SC, pa sve do Race RC pro, Race SC pro i Competition pro modela. Dizajnerski su skije promijenjene tek toliko da se razlikuje koja je iz koje sezone, s naglaskom kako sadašnji slalom model ima bitno jači utjecaj crne boje, što skiju u kombinaciji s žutim natpisima čini i dalje vrlo agresivnom. Tehnologije su i dalje viđene, a "sendvič" konstrukcija i flowflex sistem predugradnje vezova i dalje su glavne značajke ovih skija.

Oni koji su pažljivo čitali prvi odlomak, te ga možda i uspoređivali s prošlogodišnjim člankom primijetit će da nedostaje jedna skija. Riječ je o Progressoru. No skija ne nedostaje, dapače, od nje je stvorena sasvim nova klasa skija. Progressor linija ove godine je još posebnija. Skija nudi dva radijusa na istoj skiji. Na vrhu je skija manjeg radijusa, dok je na repu većeg. Progressor ove godine dolazi u tri inačice - Progressor 9+, Progressor 8+ i Progressor 7+. Svi željni isprobavanja te skijanja na skiji između slalomskih i veleslalomskih radijusa svakako neka zavire u ovu liniju.

Još jedna bitna novost je ukidanje popularne AMC linije, koja je do sada bila svojevrsna pozivnica za ulaz u allmountain svijet skija. Avanturisti željni skijanja "po svuda" od sada će kod Fischera zavirivati u liniju Fuse. Oznake su na svu sreću ostale iste, što će olakšati i snalaženje među modelima. Najjači, ujedno i najširi model je Fuse 76, nakon njega je Fuse 73, te na kraju i Fuse 70. Oznaka označava širinu struka.

Vraćamo se u nešto mirnije vode. U allround klasi, nakon prošlogodišnjeg uvođenja čitave "šume" modela, ove godine je promjena nešto manje. Linija Heat i dalje ima isti redoslijed i iste modele. I dalje je riječ o "nabildanijoj" verziji allround skije, a modeli kreću od najjačih Cold Heata i Cool Heata, preko srednjeg Red Heata, do Pure Heata i White Heata.

Srodna allround klasa RX, od ove godine ima jednu malu izmjenu. Prvo valja spomenuti kako više nema najjačeg predstavnika RX Hot fire. Ulogu rekreativnog jurišnika po uređenim stazama tako je preuzeo RX 8 Fire, a nakon njega slijedi RX 4 Fire. Primijetit ćete da više nema niti modela s oznakom 6, a nakon posljednje navedenog po snazi dolazi model RX 2 Fire, te na posljetku novi model, ujedno bez brojčane oznake - RX Fire, za one koji još uvijek pronalaze svoju tehniku, te skijaše manje mase.

Ženska populacija i dalje će moći birati između minimalistično dizajniranih ženskih skija imena Vision. Osim što je napustio My Turn tehnologiju, Fischer je zamijenio i najjaču žensku perjanicu. Prošlogodišnji model Zephyr ove godine na mjestu najjače skije, ujedno opremljene flowflexom, mijenja model Vision Vapor. Nakon njega bolje rekreativke će moći skijati na Vision Breeze modelu, te na Vision Exhale skijama. Slabije rekreativke i one koje se još uče prvim koracima na snijegu svakako neka pogledaju modele Vision Inspire te Vision Pure.

Kod freeridera se nije puno toga promijenilo. Watea i dalje caruje dubokim snijegom. Podjela modela je jednostavna, te kao i kod Fuse linije označava širinu struka - podatak koji je kod freeride skija presudan. Najjači model je Watea 101, nakon njega je Watea 94, a dalje idu redom Watea 84 i Watea 78. Skije su žuto, smeđe - crnog dizajna i za razliku od nekih drugih freeride modela ostalih proizvođača Fischer se nije opredijelio na šarenilo i kič. To svakako pozdravljamo.

Freestyleri će zaviriti u klasu namijenjenu za snowpark. Vrh čine dva modela Addict Pro i Addict, prvenstveno za skokove na kickerima i vožnju halfpipea. Oni koji se žele okušati na railu neka pogledaju modele Villain Pro te Addict Team, dok je model Misfit namijenjen za ljubitelje backcountrya. Skokovi i switch vožnja u dubokom powderu nisu za svakog skijaša niti za svaku skiju.

Junio modeli ukupno imaju 6 modela, tvoreći svojevrstan presjek ponude. Od natjecateljskih veleslalom modela, preko slalom modela, sve do skija za djevojčice, rađenih po uzoru na ženske skije i allround modela za djecu željnu jurnjave po uređenim stazama te za prve skijaške korake.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243553
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr