PROIZVOĐAČI

»

FISCHER

13.05.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Fischer tehnologija 03/04

Već smo se navikli da svaki proizvođač u svojoj ponudi donosi neki novi pojam, neki novi sustav "ultra" stabilizacije i po njima naznake vrhunske opreme. Pogledajmo što je karakteriziralo sezonu 03/04 za Fischerove proizvode.

I Fischer, nalik na svoje takmace u svijetu skijanja, ima svoje adute, a za koje sam proizvođač tvrdi da su najbolji na svijetu.

Ništa iznenađujuće, pogotovo kad iza sebe imate redovite podije Svjetskog kupa i "manekene" koji podižu prodaju skupocjene opreme.

Pa tako i kod Fischera nalazimo pojmove koji definiraju klasu i kvalitetu pojedinih modela skija. Evo i kratkog osvrta na tehnologiju kako je prezentira Fischer.

FT - oznaka za frequency tuning novijeg standarda koji se razvio na bazi proučavanja zvuka i akustike. Vibracije u skiji generiraju energiju. Ovaj standard djeluje tako da harmonizira sve frekvencije vibracija u harmoničku, a koja rezultira u konstruktivnoj interferenciji valova koja se pretvara u pozitivnu energiju koja pogoduje većim brzinama, boljem držanju rubnika i većoj snazi.

Precizno dizajnirana rešetka koja se nalazi odmah ispod vanjske konstrukcije, a proteže se cijelom duljinom skije i pritom varira u svojoj gustoći, računa se posebno sa svaku dostupnu duljinu i radijus skije.
Rešetka je kombinacija metalnih oksida koji služe za raspodjelu energije duž cijele skije.


Osim FT, Fischer nam predstavlja dodatne standarde koji omogućavaju veću snagu, lakoću i čvrstoću skije.
AIR CORE (Zračna jezgra): Ovaj standard smanjuje ukupnu težinu skije i do 20%, a pruža maksimum torzijske tvrdoće.

AIRCARBON: Fischer tvrdi da je to jedan od najnaprednijih uradaka na polju ugljikovih vlakana, ultra lagan i nevjerojatno izdržljiv.
U modelima u kojima se koristi djeluje tako da osigurava stalnu internu raspodjelu snage u skiji i dalje na raubnike. Za još bolje performanse može se ugraditi i titan.

AIRCHANNEL - sitni kanali koji su ugrađeni u jezgru da bi se skija olakšala i dobila određeni flex istovremeno dajući skiji živost i energičnost.

CFC (carbon fiber chassis) - Standard razvijen u traženju jezgre koja će biti jača, otpornija i čiji će flex biti vrlo pouzdan i konstantan. Ovakvu "šasiju" srećemo na modelima Big Stix FX 8.6 i 7.6 koje su karakteristične po svojim pojačanim torzijskim i lingitudinalnim flexovima.

DIRECT ENERGY SYSTEM - Standard koji ilustrira suradnja skije i plate, koja se očituje u usmjeravanju energije direktno prema rubnicima bez zadrške u što kraćem roku (slične stvari nalazimo u Railfelxu kod Heada ili recimo Powerpulsion kod Rossignola).

PLASMA EDGE - Po mom skromnom mišljenju, perjanica Fischera, obrada rubnika ioniziranim plinovima pod visokim temperaturama koji garantiraju puno veću trajnost rubnika.

INTEGRATED POWER TRACK CONTROL - Elastomerni integrirani strukturni gadget koji služi za prigušenje negativnih vibracija skije (sjetite se Dual VAS sistema ili Prolinka kod Salomona, op.a.).
Konstruiran je tako da prigušuje longitudinalne vibracije koji smanjuju stabilnost skije i držanje rubnika.
Naći ćete ga na mjestu gdje nastaju sve nagativne vibracije, malo iznad plate prema vrhu skije.

POWER VACUUM - Ovaj tehnološki trik služi kako bi se spojilo nekoliko slojeva laminata te da među njima ne zaostane nimalo zraka ili neželjenih čestica kako bi interakcija laminatnih slojeva bila čim bolja na cijeloj njihovoj površini. Vanjski je sloj skije, baš poput laminata, protegnut od ruba do ruba kako bi se zagarantirao bolji i efikasniji prijenos sile sa skijaša na skiju.

GFC (GLASS FIBER CHASIS) - Dinamična šasija razvijena je u projektu potrage za lakšom, čvršćom skijom čim konstantnijeg flexa. Spomenutu konstrukciju karakterizira izrazito dobar omjer prijenosa težine na snagu skije uz zadržavanje dobrih karakteristika upravljivosti.

Naravno da svi modeli skija nemaju sve tehnologije ugrađene u svoju konstrukciju i da svaka klasa skije predstavlja novi konstrukcijski izazov.

Tako će race modeli biti gotovo standardno opremljeni FT, aircarbon titaniumom, power vacuumom i race platom, a onda ovisno o namjeni RSC, VLW ili ine standarde.

Slabije all mountain modele uglavnom karakteriziraju gotovo svi novi FIscherovi standardi i gotovo da tehnologiju dijele sa race modelima.

Na Sceneo nodelima možete ipak osim plasma edgeva primijetiti tek power core i još ponešto manje vrijednih detalja.

Zaključak nakon ove siline informacija bio bi: Fischer zaista ima dobra antivibracijska rješenja, ali po meni je najvažniji novitet za prosječnog rekreativca izvrsni plasma edge završetak rubnika koji će se iznimno vrijednim pokazati skijate li veći dio svojih skijaških dana po tvrđim stazama.

Je li taj standard vrijedan novaca koje Fischer od vas potražuje, morat ćete odlučiti sami. No, ako se odlučite za Fischer skije, mislim da nećete ostati razočarani, pogotovo sa onim dostupnijim i upravljivijim, rekreativnim modelima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 151673
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr