PROIZVOĐAČI

»

HEAD

07.02.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Head i.SL CP13 chip (03/04)

Iako je Head do sada na testu prolazio dobro, uvijek očekujemo nešto više. No čini se da Head svakom klasom i daje sve više.

Testirani model : 165 cm, r = 11.9 m
Sidecut : 119 - 64 - 102
Dostupne visine : 150, 155, 160, 165 i 170 cm.

Iako se u naslovu ove skije naslućuje da se radi o nekom natjecateljskom modelu, odmah znajte da se ipak radi o nešto omekšanom modelu Worldcup SL, koji još uvijek spada u gornji dom Headove ponude za sezonu 03/04.

Sama je skija prošla dosta opsežan test i nakon njega ne možemo drugo nego govoriti u superlativima. Skija je iznimno dinamična, i podnosi svaku vrstu maltretiranja na stazi. Iako je njena namjena (kao što joj samo ime govori) slalomska i sa zavojima manjeg radijusa odlično podnosi i nešto veće zavoje i pri većim brzinama koji se u takvim zavojima postižu, nosi se odlično bez vibracija i precizno. U zavoj ulazi lako, ali ipak ne bez kontrole skijaša od kojeg će zahtijevati dosta energije, ali i uzvraćati istom mjerom, povećom količinom adrenalina. U zavoju je stabilna i mirna i ta mirnoća kroz carving zavoj imponira, bez obzira rade li se veći ili manji lukovi.

Miješanje stilova ili ravni spust pritom zaboravite, jer su naglašeni slalomski gabariti skije od 119 - 64 - 102 takvi da je morate stalno voziti na rubnicima. Uz dobar pritisak na skiju iz zavoja izlazi puna energije, a u snijegu radi čiste i jasne rezove uz nevjerojatnu stabilnost i mirnoću kroz cijeli zavoj. S rubnika na rubnik se prebacuje lako, ali samo uz utrošak energije, koji nije mali i na kraju dana vam garantira umor. Pri bržoj vožnji skija ne vibrira, mirna je i upravljiva.

Što se terena tiče, ovaj model nije naročito izbirljiv, iako mu je iz imena lako pročitati da se radi o slalomski orijentiranoj skiji, ipak rađenoj pretežito za uređene staze, ipak će solidno prolaziti i po dubljem kao i izvoženom snijegu. Na ledu je također odlična, ali će zahtijevati velik pritisak na rubnike. Rubnici su nešto manje trajni nego smo to navikli kod npr. Fischera, ali još uvijek dovoljno trajni da vam omoguće par dana skijanja na tvrđim stazama. No, na hupserima se, zbog svoje namjene i kratkoće (pod pretpostavkom da ste uzeli slalomske duljine) ne snalazi baš najbolje i tu ćete imati dosta hrvanja sa zavojima koji ne mogu uvijek biti čisti carving. 13 mm debela plata koja dolazi sa ovim skijama ima predugradnju za Tyrolia vezove (ili Fischer, ista stvar), i nije railflex standarda.

Što se brzine tiče, skija zaista ide i ide niz padinu. No, to može biti i problem za one nespremne ili tehnički manje sigurne skijaše, pogotovo na malo zahtjevnijim terenima. Naime, torzijski indeks je nešto manji od race modela, ali još uvijek dovoljan da zahtijeva tehniku od skijaša, a ukupni fleks skije sasvim dovoljan da snažniji pritisak ili korpulentniji skijaši mogu izvoditi veće i kraće zavoje, po željama. Kratki su zavoji iznimno dinamični i sa nešto užim stavom lagani poput plesa na snijegu. No, ukoliko se skija ne vodi snažno i odlučno, ili dođe do ispadanja iz ravnoteže, brzo ćete jurnuti nizbrdo ili završiti na stražnjici.

Skija koja bez daljnjega zaslužuje poštovanje i nemojte je nikako olako shvatiti. Namijenjena je za agresivnije skijaše, koji nemaju problema sa snagom, ili za one čija korpulentnost dozvoljava da se malo jače pritisne na podlogu i tu garantiram adrenalin i vrhunsko uživanje, pa čak i jedna od najboljih testiranih modela do sada. Svi oni koji imaju problema sa koljenima, mogli bi platiti danak zahtjevnosti.

Nikako ne bismo preporučili hedonistima ili onima koji još nisu našli način koegzistencije sa carvingom.

Također preporučamo da pazite da u kombinaciji sa ovom skijom nikako nemate pancericu premale tvrdoće, prema nekim procjenama, nikako ispod fleks indeksa 80.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1590
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr