PROIZVOĐAČI

»

HEAD

24.10.2006.      

Autor: Željko Mihalić 

Head skije 06/07

Head nam predstavlja kolekciju za novu sezonu, s nekim novim adutima i već viđenim tehnologijama koje predvode stari poznanici.

Head nam u novoj sezoni predstavlja nešto novih modela, ali koji se uglavnom baziraju na postojećim etabliranim standardima, koji su kod Heada prisutni već nekoliko sezona.

Najjače modele Heada predstavlja race klasa - Worldcup. Cijelu seriju karakteriziraju vertikalni postranični zidovi, intelligence tehnologija, te za pojedine modele chip modul (CP) i supershape konstrukcija. Tri najjača modela nose oznake iSL (slalomski) i iGS (veleslalomski). Unutar Worldcup serije postoji 5 modela, oni s oznakom SL predstavljaju modele namijenjene slalomskim zavojima, uz karakteristično naglašeni luk, s dostupnim duljinama 150-170 cm, izrazito širokih vrhova i radijusima manjim od 12 m, posebno oni modeli koji predstavljaju supershape konstrukciju. Veleslalomski model se krije pod nazivom Worldcup iGS i donosi radijuse veće od 18 m (24 m na 183 cm) te nešto veće maksimalne duljine, do 188 cm. I Supershape Speed je model koji bi trebao bit najmekši unutar race klase, no i dalje namijenjen odličnim skijašima. Ono što je malo drugačije u odnosu na prošlu godinu, su ponešto povećani radijusi na ovim donatjecateljskim modelima i sad iznose prihvatljivijih 15.4 m na visinu od 170 cm. U odnosu na prošlu godinu, nema promjena što se vezova tiče i dalje se svi race modeli baziraju na Freeflex vezovima, a boja je barem na većini modela ostala karakteristična bijelo-crvena (za Supershape modele i sve donatjecateljske modele), a najjače modele iSL (slika desno) i iGS karakterizira crna boja. Svi modeli imaju intelligence tehnologiju i čip modulator, zatim titanska ojačanja šasije, te liquidmetal tehnologiju, no o tome možete više pročitati u članku o Head tehnologijama u sezoni 06/07.

U Cross seriji (ime dovoljno govori o namjeni) ima nešto noviteta. U odnosu na prošlu sezonu nema puno promjena od kada je vrh ponude predstavljao model iXRC 1400. I sada se u klasi nalazi 5 modela, iXRC 1400, iXRC 1200, iXRC 800, iXRC 500 i XRC 300 (naslovna slika). Dakle, nema više modela 1100. No, cijela je serija opremljena impresivnom tehnologijom koja malo zaostaje za race modelima; X-frame, liquidmetal i naravno intelligence na svim modelima osim prethodno spomenutog modela 300. Radijusi su nešto veći od slalomskih modela i oni su doživjeli povećanje u odnosu na prošlu sezonu te se kreću od 14 do 17 m na visini od 177 cm i s paletom dostupnih duljina od 142 do 177 cm. Modeli su uglavnom promijenili dizajn (iXRC 800 vrlo malo), dok su tehničke karakteristike ostale gotovo nedirnute, očito zahvaljujući solidnom uspjehu na tržištu. Najslabiji model više nije XRC 500 (koji je od ove godine dobio i intelligence standard), njegovo je mjesto zauzeo model XRC 300 koji je izgubio intelligence tehnologiju i ostao namijenjen rekreativcima skromnijih ambicija, dok su ostali modeli namijenjeni dobrim i/ili odličnim skijašima.

Allround modeli su i dalje zastupljeni u C seriji koja je unutar headove palete doživjela manje promjene. Iako je načelno nazivlje ostalo isto i bazira se na broju 200 (210, 220, 240....). Pojavljuje se model C200, dok u ponudi više nema modela C280. C klasa donosi intelligence vlakna u modelima iznad 210. Novost je uvrštavanje modela Big Easy u ovu kategoriju, kojeg predstavljaju 2 modela još olakšana u odnosu na ostatak ove klase. Viši modeli (240 i 260) su namijenjeni naprednijim skijašima te all mountain skijanju, s ipak jasnijim preferiranjem staza. Uz nešto lakšu jezgru u odnosu na Worldcup i iXRC seriju i dalje donose relativno male radijuse, od 13 do 16 m na visini od 170 cm. Raspon duljina je velik (i kreće za neke modele čak od 120 cm), kao što je široka ciljana skupina skijaša, pa je većina modela dostupna u duljinama 149-177 cm. Na ovim modelima više ne nalazimo liquidframe tehnologiju niti x frame, što jasno daje do znanja da je skija namijenjena manjim brzinama i torzijama te situacijama u kojima se stvaraju značajno slabije vibracije. Slabiji su modeli namijenjeni početnicima, dok su ostali namijenjeni rekreativnim skijašima.

Freeride seriju predstavljaju i dalje Monster modeli (njih 5), s otprilike istim spektrom ponude kao i prošle godine, u kojem su dva slabija modela (M72 i M77) modeli više nalik solidnim allmountain, nego freeride modelima. To se posebno dobro očituje pogotovo pogledamo li dane gabarite. Ovi, uvjetno rečeno, niži modeli Monstera imaju (baš kao i oni jači) zavidnu tehnološku opremljenost (i svi osim modela Alpinist imaju intelligence tehnologiju) i nisu ni po čemu skije namijenjene početnicima ili slabijim rekreativcima. Naravno da su svi modeli nešto širih gabarita jer im namjena nije isključivo za uređene terene, što se posebno očituje u širini struka, a i u rasponu duljina koji se kreće od 156 do 186 cm i radijusima primjenjivijim neuređenim terenima (do 19 m), uz razliku kod rekreativcima primjerenijem modelu M72. Na slici lijevo nalazi se model Monster M82.

Ženske modele zastupaju Thang modeli, koji predstavljaju svojevrsni kompromis između C i XRC modela s modificiranom konstrukcijom i centrom ravnoteže pomaknutim prema sredini. U čak 7 dostupnih modela, visine modela se kreću u rasponu između 142 i 170 cm s radijusima do 15 m. Skije su uglavnom namijenjene rekreativnim ženskim skijašima.

Park & powder serija koja se sastoji od tri modela Mojo, strogo je profilirana i namjenom, pa time logično i konstrukcijom, s posebnom drvenom konstrukcijom kako bi skije bile čim lakše i savitljivije, spremne za halfpipe i dubok snijeg.

Dječje modele će biti lako razabrati jer i dalje nose naziv Junior.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 230200
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr