PROIZVOĐAČI

»

HEAD

10.05.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Head tehnologija - skije

Svaki nas proizvođač, već i pred početak nove skijaške sezone, iznova pokušava uvjeriti da su baš njegove skije najbolje i najinventivnije te rađene po mjeri baš za svakog skijaša. Što nam nudi Head?

Sezonu 03/04 Head je obilježio svojim patentima intelligence u konstrukciji skija te railflexom kad se govori o vezovima. Što nam oni u stvari donose?

HEAD’s Intelligence Technology prvi je na svijetu elektronski sistem, a kojeg tvore tzv. Intelli-vlakna dizajnirana da stvaraju elektricitet prilikom vibracija. U Chip System skijama, naboj se zatim sedmerostruko pojačava i vraća nazad u vlakna koja stvaraju kontra-silu kako bi se elimirala torzijska kretanja skije.

Cijeli se proces odvija gotovo trenutačno zahvaljujući činjenici da je bazirana na elektricitetu. Rezultat je skija koja može dinamično mijenjati svoje ponašanje ovisno o brzini, terenu i snijegu.

Skijašu će to donijeti mogućnost plovnosti kroz duboki i meki snijeg, a istovremeno se može prilagoditi i ledu. Intelligence je prva tehnologija koja se obračunava s torzijskom vibracijom s uistinu dobrim rezultatima.

Intelli-vlakna su piezoelektrična keramička vlakna koja generiraju elektricitet pri vibracijama ili pokretima. Jače vibracije i pokreti vlakana generiraju veći elektricitet. Ta se vlakna ne protežu duž čitave skije jer je kritično mjesto za torzijski management tik ispred veza i tamo se nalazi torzijski čvor.

Intelligence modul nalazi se u samoj skiji ali na vrhu X-frame strukture, što pomaže transferu električnog podražaja i njegovog efekta na cijelu skiju. Da se ne biste uplašili - nema rizika da vas strese struja, jer je sistem potpuno izoliran i elektricitet se stvara isključivo u intelli-vlaknima.

Kako intelli-vlakna stvaraju kontra silu? Kad na piezoelektrična vlakna primijenimo struju, ona se pomiču. Sva ta energija kreirana od piezovlakana se šalje u čip gdje se pojačava i šalje nazad u vlakna u impulsima. Intelli-vlakna se tada kreću u smjeru suprotnom od primijenjene sile i to stvara kontra-silu. Ta su vlakna izuzetno otporna i mala je vjerojatnost "kvara".

Head tvrdi da će skijaš odmah osjetiti razlliku jer je tehnologija takva da se skija bez zadrške adaptira na uvjete. To bi se trebalo očitovati u skiji koja se lagano okreće i plovi kroz powder a dovoljno je odzivna da drži na ledu, imajući pri tom stalan kontakt sa podlogom.


Koji modeli 03/04 imaju ovakav sistem?

11 modela je predviđeno u proizvodnji s tim sistemom za sezonu 03/04, od rekreativnih iC300, do svih race i freeride modela te women's modela.

Također i svi World Cup modeli implementiraju danu tehnologiju, s obzirom da je Intelligence tehnologija dozvoljena u službenim natjecanjima od strane FIS-a, jer skija sama stvara svoj elektricitet, a praqvila strogo zabranjuju primjenu vanjskih izvora energije.

Tko sve koristi takve skije?
Neka od najvećih imena svjetskog skijanja, a koja koriste skije sa Intelligence tehnologijom, na primjer su: Hannes Trinkl, Werner Franz, Klaus Kröll i Sabine Egger iz Austrije, Bruno Kernen i Jürg Grünenfelder iz Švicarske, Ed Podivinsky i Darin Mc Beath iz Kanade, Alain Baxter i dr.

Koliko ova tehnologija zaista daje komoditet skijašu koji možda i nema dovoljno skijaških dana? Može li taj isti skijaš osjetiti tu razliku, jednom kakda je i dodatno plati?

Moj je savjet da svakako riskirate 20-ak eura i probate iznajmiti skije prije bilo kakve ozbiljnije kupnje. Teško će bilo tko tu odluku donijeti za i umjesto Vas.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 25181
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr