PROIZVOĐAČI

»

HEAD

14.11.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Head tehnologija 05/06

Head i dalje svoje korisnike privlači Intelligence tehnologijom, tu su još poneke sitnice, ali očekivano, ništa značajno u odnosu na lanjsku sezonu

Prošle je sezone Intelligence tehnologija (naslovna slika) proširena na relativno veliki broj modela skija kao revolucija u skijanju. I danas je gotovo nemoguće zamisliti Head skije bez spomenutog tehnološkog rješenja. O Intelligence tehnologiji je bilo mnogo govora prošle godine i na tom se polju, barem kad govorimo o principu djelovanja piezoelektričnih vlakana unutar same strukture skije, i tu nije bilo mnogo promjena, sistem je i dalje isti, savijanja skije uzrokuju impulse u piezoelektričnim vlaknima koji stvaraju "kontra-silu" i time sprječavaju skiju da se prejako savija ili gubi kontakt sa površinom. U slučaju jačih modela, postoji i modulator čip (na skiji ima oznaku CP) koji dodatno pojačava impuls koji dobiva od vlakana kako bi njihov učinak bio čim sinkroniziraniji i precizniji.


Druga je stvar sistem vezova, koji se i dalje bazira na pouzdanoj suradnji sa Tyroliom kao proizvođačem. Od kada je prošle godine predstavljen railflex II, svi modeli osim natjecateljskog vrha dolaze sa posebnom predugradnjom za lako montiranje vezova, s čime su najzadovoljniji serviseri i ski-rentovi, jer se sada može vrlo jednostavno vez prilagoditi svakoj veličini pancerice, bez da se mora ponovo bušiti daska i time jezgra skije. No iako se railflex vez montira na platu skije bez bušenja važno je reći da se u većini slučajeva railflex mora ugraditi na skiju na tradicionalan način, znači vijcima. I upravo se na tom području Head dodatno koncentrirao ne bi li takve adaptacije sveo na minimum. Zato je od ove godine predstavljen novi sistem koji se naziva Superframe (slika desno). Superframe nije samo sistem šasije skije nego kompletan pristup izradi skije od jezgre, preko vanjske šasije i sistema koji će najbolje u cijeli sustav ukomponirati vezove ne bi li se dobila čim lakša, a istovremeno odzivna skija koja bi dodatno trebala surađivat s bazom race plate inkorporirane u samu jezgru, ugrađene bez upotrebe vijaka.

Jezgra je lagana kako bi se lakše adaptirala na promjenu uvjeta na stazi upotrebom Intelligence vlakana, dok je vanjski okvir ojačan (prema riječima proizvođača dvostruko jači od titana) jer upravo taj dio skije podnosi najveću količinu vibracija i torzijskih sila. Vanjska je šasija izgrađena tzv. liquid metal tehnologijom (slika lijevo), što naravno nema veze sa tekućim metalom, nego je to posebna makro struktura koju omogućava fleksibilnost skija i maksimum energije prilikom izlaska iz zavoja, a ne njeno rasipanje na vibracije i toplinu koja se generira različitim deformacijama skije kroz zavoje. Sustav stabilizacije, nazvan X frame je posebno dizajniran za implementaciju na takvim sistemima, a glavno mjesto fokusiranja interesa mu se na mjestima gdje su te vibracije i najočitije, odmah ispred plate, a nalazimo ga uglavnom na najjačim modelima skija.

Gledano presjekom, skija ima sličnu trodimenzionalnu strukturu poput salomonovog W sistema, a djelomično slično kao völklov double grip sistem, gdje se posebno ojača šasija skije iznad rubnika, kako bi prijenos sila bio potpuniji.

Što se ženskih modela tiče, i tu je priča više manje poznata; manja masa skija, lakša inicijacija zavoja te malo pomaknut centar ravnoteže prema sredini skije kako bi skijanje bilo što lakše.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 52075
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr