PROIZVOĐAČI

»

HEAD

16.04.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

Head tehnologije 09/10

Novitet u Headovim tehnološkim rješenjima skriva se pod imenom Torque Turning Technology.

Headovi su inženjeri za sezonu 2009/10 pripremili jedan tehnološki novitet koji bi svoju primjenu trebao pronaći prvenstveno u novoj rekreativnoj klasi – Icon skijama. Pod imenom Torque Turning Technology skriva se tehnologija koja bi trebala povećati otpor skije na uvijanje, a zadržati ga u razumnim granicama spram savijanja. Dvije su to karakteristike koje se "tuku" u skiji, a svi proizvođači imaju svoju viziju kako ih "pomiriti". Head je to pokušao učiniti provodeći kroz skiju tzv. stabilizatore – trake od metalne legure integrirane u strukturi i provedene kroz cijelu skiju. Zahvaljujući značajkama legure, geometrije i poziciji ugradnje stabilizatori povećavaju torzijsku krutost bez da čine skije otpornijima na uzdužno savijanje. To znači da bi takvi modeli trebali lagano ulaziti u zavoj i "držati" ga cijelom svojom dužinom bez da zamaraju skijaša – prava mjera za rekreativce.

-.--.-intelligenceTorque Turning tehnologija je uparena s dobro znanom Intelligence tehnologijom, dostupnom u nizu modela, ponegdje s regulacijskim čipom. Gibanjem skije nastaju mehanički impulsi koji se u piezoelektričnim vlaknima provučenim kroz skiju pretvaraju u električnu energiju. To uzrokuje pojačanu krutost vlakana što omogućava veći otpor uvijanju skije. Vlakna su postavljena pod kutom od 45° (naslovna fotografija) što je dodatan plus za postizanje traženih značajki. Čip (desno), dodan "umjetnoj inteligenciji" na tri modela, djeluje kao akumulator električnih impulsa koji se onda po potrebi otpuštaju kada to uvjeti na stazi zahtijevaju.

Aircoat tehnologija je živjela samo dvije sezone. Ostaje u primjeni samo kod tri modela  za koja je poželjno reduciranje težine skije. Aircoat podrazumijeva uporabu šupljih stakloplastičnih vlakana u strukturi koji smanjuju ukupnu težinu skije. Za natjecateljske modele i dalje je rezervirana Sandwich struktura, kao što je to slučaj i kod "top" modela ostalih proizvođača.

-.--.-liquidmetalLiquidmetal tehnologija ostaje prisutna kod većeg broja Headovih modela. To je posebna struktura materijala gdje, za razliku od standardnih metala, molekule kod naprezanja zauzimaju nove pozicije bez pucanja međumolekularnih veza. Ne dolazi do zamora materijala i rasipanja energije, a skije imaju bolji odziv.

Supershape dodatak u imenu natjecateljskih modela sugerira naglašenu geometriju skije. Rješenje je to poznato već nekoliko sezona koje se pokazalo dobrim za agresivniji carving uređenim stazama, a nalazimo ga i na nekim konkurentskim modelima.

-.--.-headVezovi su kod većine Headovih skija integrirani i tome je tako duži niz sezona. Railflex princip, kako mu je ime, olakšava ugradnju vezova na integrirane šine na skiji, dovoljno je nakon montaže zategnuti jedan vijak. Ovakav princip ugradnje omogućava da nestane "mrtve" zone ispod veza, tj. da se cijela skija jednoliko savija (desno). Natjecateljske skije imaju Freeflex Pro princip gdje je peta povišena za 1 mm što osigurava stabilnost i izravniji prijenos snage te nema "ramena" koja "vire" ispred prednjeg i zadnjeg bloka kao kod Railflexa.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 231275
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr