PROIZVOĐAČI

»

HEAD

20.04.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Head tehnologije 11/12

Bez velikih iskoraka u tehnološkom pogledu.

-.--.-Headove skije u sezoni 2011/12 ostaju, barem tehnološki, na razini modela iz prijašnje sezone. Glavna tehnološka odrednica skija s vrha proizvodnog programa ostaje tzv. KERS ili Kinetic Energy Recovery System koji je evolucija Chip Intelligence tehnologije. Tim se sustavom u čip ugrađen u skiju akumulira električna energija koja nastaje zbog gibanja skije, a do čipa se provodi piezoelektričnim vlaknima. Čip po potrebi onda otpušta energiju ukrućujući rep skije po izlasku iz zavoja i time "katapultira" skijaša u naredni zavoj dajući mu dodatnu dozu brzine. Klasična Headova Chip Intelligence tehnologija ima sličan zadatak pojačavanja krutosti skije, ali spram uvijanja, a ne savijanja kao KERS.

Flow Ride Technology podrazumijeva elastomerne umetke dodane pri vrhu skije na mjesto gdje je odstranjen dio drvene jezgre. To čini vrh skije mekšim što olakšava ulazak u zavoj i poboljšava ponašanje u mekanom snijegu.

Torque Turning Technology je tehnologija prisutna na rekreativnim modelima, a trebala bi povećati krutost skije na uvijanje, a zadržati je u razumnim granicama spram savijanja. Za to su zaduženi tzv. stabilizatori provedeni kroz skiju, a čine ih trake od metalne legure. Zahvaljujući značajkama legure, geometrije i poziciji ugradnje stabilizatori povećavaju krutost na uvijanje.

-.--.-

Supershape oznaka, koju na Headovima skijama susrećemo niz godina na određenim natjecateljskim modelima, sugerira naglašenu geometriju skije koje omogućuju jednostavniji carving po uređenim stazama.

I Head na svojim skijama, prvenstveno all-mountain i freeride modelima, ima ugrađenu "rocker" tehnologiju. Riječ je o dodatno odignutim vrhovima i repovima skija što omogućuje bolju plovnost u dubokom snijegu.

Vezovi se ugrađuju putem Free Flex ili Power Rail principa. Riječ je o načinu ugradnje vezova na integrirane šine na skiji, a koji je prilagođen za natjecateljske ili rekreativne skije. Ovakav princip ugradnje omogućava jednoliko savijanje cijele skije. Integracija veza sa skijom, umjesto klasičnog načina bušenja skije pri monitranju vezova, daje šansu za izravniji prijenos snage s pancerice na rubnike skije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 223696
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr