PROIZVOĐAČI

»

K2

14.06.2012.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: GM3 d.o.o. (Impulz), Jurčkova cesta 228,
Ljubljana, Slovenija, tel: +386 1 42 87 543

 

K2 Aftershock (12/13)

Predvodnik K2 All Mountain serije nikako ne pristaje na kompromise. Svom svojom snagom i težinom Aftershock nas je pokušao natjerati da mu popustimo, no nismo.

Testirani model: 181 cm, r = 19 m
Sidecut: 130-86-114
Dostupne visine: 167, 174, 181 cm

-.--.-K2 skije već duži niz godina kao da iskaču iz ponude ostalih skija. Bilo da se radi o ciljanoj skupini skijaša ili pak o posebnom dizajnu. Mogli bismo reći kako skije ovog proizvođača odišu nekim mladenačkim buntovnim stilom.

Za ovogodišnji test na redu je bila jedna od predstavnica All Mountain K2 serije skija, Aftershock, visine 181 centimetar i ne malih 19 metara radiusa. Dakle, ovo je skija koja predstavlja sam vrh spomenute serije ispod koje se nalazi još pet slabijih modela, a ujedno je i najšira skija A.M.P. linije. Već samo ime skije budilo je sumnju na nešto neuobičajeno, no nakon nekoliko minuta njeno ime dobilo je puno značenje: "Poslije dolazi šok".

Na skiji dominiraju bijela i plava boja, koje se vrlo lijepo isprepleću. Skija je uočljivo dizajnirana u prepoznatljivom K2 stilu, s velikim znakom na vrhu i repu u kombinaciji plave i crne boje, dok je sve između toga bijelo. Prvi kontakt sa skijom vrlo je naporan, pogotovo ljudima sa slabijim rukama. Naime, skija je za prenošenje teška, gotovo jedna od najtežih na testu.

Vrlo mirna, čak štoviše troma, u laganim spustevima skija nije pokazivala preveliku volju za suradnjom. Naime, bilo koji zavoj ukoliko poželite napraviti na ovoj skiji a u to ne uložite dovoljno energije, i nadasve tehnike, ostat ćete kratkih rukava ili bolnih koljena. Kao što smo već spomenuli, njezina težina tjera da svaki korak s njom izvedimo u potpunosti bez švercanja, što iziskuje dosta snage i umara skijaša gotovo nakon par spusteva.

No, pri bržem skijanju priča je nešto bolja. U ovom slučaju njena masa je svojevrsna prednost, a težina pri većim brzinama daje sigurnost i to gotovo nerealnu. Skija jako dobro drži pravac, a u zavoju se ponaša kao da je zalijepljena za podlogu, što dugačke spusteve s velikim zavojima čini pravom poslasticom. Rubnici u ovom slučaju odrađuju svoju namjenu gotovo savršeno te je na ledu proklizavanje svedeno na minimum. Brza vijuganja i nagle promijene smjera Aftershocku nisu pretjerano drage, osim ukoliko nemate dosta kila i snage.

Duboki i razrovani snijeg po naputcima proizvođača trebali bi biti 70% namijene ove skije. No da li je to tako? Složili bi se djelomično. Za duboki snijeg svakako plus ide većoj širini skije, koja u svježem snijegu dolazi do izražaja te uz pomoć nezaobilaznog All-Terrain rockera osigurava dosta dobru plovnost, dok je kod razrovanog, naročito kod proljetnog snijega, situacija nešto drugačija. Ukoliko je kojim slučajem snijeg mokar i razrovan ova skija iako široka jednostavno zbog težine propada i postaje vrlo troma te tada traži velik utrošak snage, volje i tehnike za ugodno skije. U tom slučaju se cjelodnevno skijanje vrlo lako može pretvoriti u nemoguću misiju.

Kada bi rekli da je test prošao glatko, lagali bi. Koliko god skiju tjerate, stišćete i pokušavate prikloniti vašoj volji, toliko ste dojma da ona radi baš suprotno. Gotovo svaki pokušaj nagle promijene ritma i načina skijanja iziskivao je maksimalnu koncentraciju i velik utrošak snage.

Skija je sva nabijena već od prvog kontakta, pa sve do njene konstrukcije, gdje su ugrađene i neke od najboljih K2 tehnologija poput Metal Laminate i Hybritech Sidewall. Ova skija dolazi u kombinaciji sa Marker K2/MX vezom sa skalom 14 što dovoljno govori za koga je namijenjena.

Ukoliko ste skijaš krupnije tjelesne građe i dobre tehnike, Aftershock bi svakako mogao ući u vaš uži izbor skija za sve vrste terena, dok za sve one koji to nisu savjetujemo da svoju skiju ipak potraže u slabijim modelima K2 All Mountain serije.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 14318
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr