PROIZVOĐAČI

»

K2

08.07.2010.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: GM3 d.o.o. (Impulz), Jurčkova cesta 228, Ljubljana, Slovenija, tel: +386 1 42 87 543  

K2 Ricoche (10/11)

K2 Ricoche spada u All-Mountain Performance (A.M.P.) seriju kojom se K2 pokušava približiti "čudnim" Europljanima koji vole skijati po tvrdom snijegu.

Testirani model: 167 cm, r = 14 m
Sidecut: 117-70-101
Dostupne visine: 160, 167, 174, 181 cm


-.--.-Američki proizvođač skijaške opreme K2 tradicionalno je orijentiran na ljubitelje dubokog snijega i freeridea, a za one kojima je ipak draža ispeglana staza od powdera pripremili su All-Mountain Performance (A.M.P) seriju kojoj pripada i testirani Ricoche. Od čak osam modela u seriji, Ricoche se najviše približava klasičnom carveru za ispeglane staze, ali još uvijek zadržava neka obilježja koja ga svrstavaju u all-mountain klasu.

Dizajn skije svojevrstan je spoj suvremenog high-techa i duge tradicije prepoznatljivog oblikovanja kojim se K2 može pohvaliti. Zaobljene sive plohe koje kao da sugeriraju ojačanja u konstrukcijskim slojevima skije, obgrljuju zone na repu i vrhu skije u kojima se pojavljuje znak proizvođača. Svojevrsni pleter loga "K2". predstavlja remake čuvenog dizajna koji je krasio K2 modele dalekih 90-ih godina prošlog stoljeća (moguće i ranije, no autor je premlad da bi tome svjedočio).

Jezgru skije čini za europsko tržište vrlo neobična kombinacija tankih slojeva jasike i paulovnije. (Paulovnija je azijsko drvo koje se zbog iznimno brzog rasta preporuča kao ekološki prihvatljivije rješenje od većine "komercijalnih" vrsta.) Jezgra je s donje i gornje strane obložena metalnim laminatnim ojačanjima. Konstrukcijski sistem zaokružen je protuvibrirajućom MOD tehnologijom. Riječ je o sekundanoj elastomernoj jezgri neovisnoj o središnjoj, drvenoj jezgri. Tu su i pločice od cinka, tzv. Monic2 tehnologija, koje bi trebale dodatno prigušiti vibracije prije nego li se preko vezova prenesu na skijaša. Vezovi korišteni na testiranom modelu bili su Markerovi MX 12.0 rezervirani samo za jače AMP skije. Osim što nisu „zakazali“ za vrijeme testiranja možemo napomenuti da je sistem namještanja širine veza za ulazak pancerice kod ovog modela vrlo jednostavan i praktičan.

Testiranje je vršeno na, po prilici, idealnim terenima za Ricochea. Široke staze Hintertuxa sa blago razrovanom teksturom proljetnog snijega bile su kao stvorene za ugodno karvanje na ovoj iznimno vodljivoj skiji. Bilo da želite brzo vijugati ili dati petama vjetra kroz duže zavoje, Ricoche će spremno odgovarati vašim željama i pri tom vas zaista neće umarati. Po svježem snijegu dubine 15-ak centimetara primjećuje se ipak nedostatak širine, premda je skija i u takvim uvjetima zasigurno bolja od klasičnih, tvrđih carving modela. Valja pri tom napomenuti da ni dužina testirane skije (167) u tim uvjetima svakako nije išla u korist njene plovnosti.

-.--.-Sve u svemu, karakter skije poprilično odgovara opisu u katalogu proizvođača iz Seattlea koji omjer njezine namjene bilježi kao 80 naprama 20 %, a u korist ispeglane staze umjesto dubokog snijega. Može se dakle reći da je namjenjena onima koji uglavnom skijaju po stazi, ali im nije mrsko zastraniti povremeno "s onu stranu" označenih pista. Ili vjerojatnije – namijenjena je nesretnim Europljanima koji su uglavnom prisiljeni skijati po tvrdim terenima, ali ih ipak svako toliko obraduje poneka ploha netaknutog snijega skrivena u gustim šumama alpskih skijališta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 181506
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr