PROIZVOĐAČI

»

K2

08.12.2005.      

Autor: Željko MihalićPhoto: arhiv www.k2skis.com 

K2 skije 05/06

Američki proizvođač koji uživa ogromnu reputaciju u SAD, polako, ali sigurno osvaja i europsko tržište. A novi credo Kappa Tau Omega simbolizira povezanost skija i američke pop kulture.

U odnosu na protekle sezone K2 se sve zamjetnije probija i na hrvatsko tržište. Nakon što je završeno preuzimanje Völkla (baš slično kao što je Atomic preuzeo Salomon), K2 se nameće kao jedan od ozbiljnijih igrača s upravo nevjerojatnom vjernosti skijaša koji posjeduju njihove proizvode. Čini se kako je K2 uvijek neka alternativa trendu i pomodarstvu, barem u skijaškom svijetu. Iako u svojoj ponudi imaju i race modele, nekako smo dojma da je K2 prioritet skijašima hedonistima i onima koji vole skijati svuda po planini. I bez marketinga koji je strašno velik kroz Svjetski kup, K2 i dalje nosi svoj dio tržišnog kolača. Posebno je pohvalna suzdržanost oko uvođenja Cross modela, koji su preplavili tržište kod više - manje svih ostalih proizvođača. Što se imena tiče, K2 nije puno mijenjao nazivlje serija u odnosu na proteklu godinu, i Apache , Omni i T:nine serije su već bile prisutne na tržištu, samo je race serija dobila novo ime - više se ne zove Mach već Moto

Upravo zbog svoje orijentacije prema drugačijim tipovima skijaša, pregled ćemo početi za Allmountain modelima koji se skrivaju u seriji nazvanoj Apache, koja donosi 6 modela, od čistokrvnih freeridera (Chief, Outlaw) do skija namijenjenih skijanju na stazama, ali i izvan njih. Takvi primjenjiviji modeli nazivaju se Apache X, Crossfire (slika desno), V force i Recon. Rasponi duljina se kreću od 153 do 188 cm, s različitim radijusima; za istinske freeride modele radijusi prate ukupnu geometriju koju karakteriziraju široke daske (vrhovi preko 124, repovi preko 110 mm) i strukovima od 88-98 mm i radijusima od 18-19 m na visinu od 174 cm (Chief ima radijus od 24 m na istu visinu). All mountain modeli imaju nešto naglašeniju geometriju i uže strukove, od 68-78 mm, te radijuse bliže allround skijama, od 16m na visinu od 174 cm. Nešto slabiji Apache modeli namijenjeni su više rekreativcima, poput V Force i X modela.

Rekreativne modele zastupa Omni serija sa tri predstavnika "3.5", "4.5"(slika lijevo) i "5.5". To su allround modeli s još uvijek respektabilno širokim dimenzijama dasaka gdje su strukovi skija i dalje preko 68 mm, što je pomalo atipično za trend na tržištu, ali s obzirom na poplavu skija sa malim radijusima i dosta pohvalno, što bi posebno mogli valorizirati skijaši sa načetim koljenima kojima premali radijusi nisu baš na listi preporuka od strane ortopeda. Radijusi ovih modela kreću se od 15 do 18 m, na visinu od 174 (5.5 ima najmanji radijus od 15 m). Za početnika bi jedino odgovarao model 3.5, ostali modeli nikako nisu skije za apsolutnog početnika, već za skijaše hedoniste, ali i one malo naprednije.

T:Nine seriju i dalje predstavlja 7 ženskih modela, koje se lako mogu prepoznati i po dizajnu koji je primjeren njihovoj namjeni i klijenteli. T nine seriju karakteriziraju modeli na kojima se vrlo lako skija bez velikog utroška snage, poput First Luv i Sweet Luv modela, ali i čisti ženski freeride modeli poput Phat Luv modela.

Moto serija je predstavljena s 5 modela nešto slabijih od pravih, čistokrvnih natjecateljica, ali namijenjenih agresivnijim skijašima; Moto GS comp, Moto SL comp, Moto S comp, Moto SL i Moto Cross... U tu donatjecateljsku seriju K2 je smjestio i svoj jedan jedini Cross model (Moto Cross) koji ima radijus identičan allmountain modelima (16 m na visinu skije od 174 cm). Natjecateljski modeli, kako smo već navikli, dolaze u nacionalnim američkim bojama s orlom kao nezaobilaznim dodatkom dekoraciji.

Moto Race serija je prava natjecateljska serija, a predstavljaju je tri modela; Moto GS Race, Moto SL Race i Cabrawler, te dva juniorska modela. Svi modeli imaju naglašenu carving geometriju, jer im je namjena specifična, a duljine se kreću od 156 do 166 za slalomske te od 176 do 191 za veleslalomske modele. Cabrawler je prema deklaraciji proizvođača skija namijenjena skijanju na hupserima, a svojom geometrijom odgovara nešto užim modelima za allround skijanje. Dostupna je u visinama 159-179 cm.


Factory team serija sastoji se od twin tip modela namijenjenih prvenstveno parku i tu su predstavnici Made'n AK, Seth vicious, Public Enemy, Fujative i Missdemeanor. Zvučna imena za novu školu skijanja.

Svi modeli koji, osim strogo profiliranih (poput Apache Chief, Factory team i Cabrawlera), dolaze s Markerovim vezovima, no tip vezova je definiran namjenom skije pa one jače modele markera s klipom (piston) možemo naći na jačim modelima skija, Apache i T:Nine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 222960
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr