PROIZVOĐAČI

»

K2

29.09.2008.      

Autor: Goran Vukelić 

K2 tehnologije 08/09

Provjerena rješenja dominiraju K2 skijama i u sezoni 2008/09.

Amerikanci nisu mnogo mijenjali u proizvodnji skija, tehnološka rješenja ostaju gotovo identična onima iz prošle sezone. K2 skije su prvenstveno orijentirane k uživanju u dubljem snijegu te je logično cilj bio zadržati masu takvih širih modela u razumnim okvirima te omogućiti dobre performanse i na stazama.

 

MOD tehnologijom nastavlja se rješavati problem vibracija skije. Kratica označava kombinaciju sekundarne elastomerne jezgre neovisne od primarne drvene jezgre te njenog pravilnog rasporeda duž skije. Tako obje jezgre zadržavaju određeni stupanj autonomije u ponašanju, a elastomerna masa ima glavni zadatak u prigušivanju vibracija. U paru s MOD tehnologijom prigušivanja vibracija ide MOD Monic - ciljano postavljanje dodatne prigušujuće mase u obliku cinkovih pločica koje na kritičnim mjestima eliminiraju vibracije prije no što stignu do veza i prenesu se na skijaša. O studioznosti kod određivanja pozicije postavljanja dodatne prigušujuće mase govori i podatak da je taj dio posla odrađen u Boeingovim laboratorijima. MOD Monic je prisutan i kod ženskih modela, s tom razlikom što je cinkova pločica tada olakšana i dizajnom prilagođena skijašicama.

 

Kružni luk K2 skija nejednoliko je oblikovan na repu i pri vrhu skije. Naime, vrhovi skija imaju naglašene lukove kako bi omogućili lakši ulazak u zavoj, dok je smanjeni kružni luk na repovima odgovoran za mirniji izlazak iz zavoja te pomiruje oblik skije u kojem je naglasak stavljen na široki allmountain struk. Koncept se prodaje pod imenom Progressive sidecut.

 

Metal laminate su slojevi titana koji, u kombinaciji s drvenom jezgrom, daju skiji potrebnu otpornost na torziju, a koriste se kod najboljih modela američkog proizvođača. Kombiniraju se sa stakloplastičnim slojevima i protežu se kroz cijelu skiju. Za skije namijenjene rekreativcima predviđena je Torsion box konstrukcija. Podrazumijeva koncept u kojemu se više pažnje posvećuje središnjoj osi simetrije skije i eliminiranju vibracija i nekontroliranih torzijskih efekata. Pomoću slojeva stakloplastike želi se ojačati jezgra, ovdje izrađena od mekanog drveta. U niti stakloplastike "oblači" se i drvena jezgra postupkom nazvanim Triaxial braiding – pletene niti odgovorne su za povećanu torzijsku krutost.

 

Što se jezgri tiče, kod svih su modela izrađene od drveta. Muški modeli imaju jezgru od jele i jasena, dok se kod ženske serije za jezgru koristi kombinacija drva mekše smreke (pri vrhu i repu) i tvrđe jele (oko struka) nazvana Bioflex jezgra. Takva kombinacija jamči upravljivu, a opet stabilnu skiju pod nogama svih skijašica.

 

Vezovi se i dalje rade u suradnji s Markerom, a dolaze u tri različita sistema: M1, M2 i MX. Prvi donosi integrirani sustav sa skijom pomoću vodilica spojenih s jezgrom skije. Pouzdanosti sistema doprinosi činjenica da ima malo pomičnih dijelova, tek prednji blok veza ima određeni stupanj slobode. Baza veza je šira za oko 30% u odnosu na klasične vezove, a to je učinjeno kako bi se i vezovi prilagodili širem struku K2 skija. Rubnici su tako bliži vezu i omogućen je izravniji prijenos snage. Ovaj je tip vezova karakterističan za žensku T:9 seriju skija. M2 je sličan sistem, a namijenjen je više rekreativnim skijašima. Montira se na plastične šine, koje se prethodno postavljaju na skiju i djeluju u sprezi sa sustavima prijenosa energije na rubnike i stabilizacije. MX sistem je namijenjen najboljim modelima Apache serije, širi je za oko 40% od standardnih vezova s prihvatnim šinama postavljenim na međusobnoj udaljenosti od 50 mm. Sve to, uz strože tolerancije zazora između veza i MOD sloja, daje plusove na izravnosti upravljanja skijom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 195844
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr