PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

30.06.2014.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio: Global Šport d.o.o., kontakt: gstravs@globalsport.si

 

Nordica Dobermann GSR (14/15)

Talijani pri konstrukciji skije očito ne poznaju ništa drugo osim brzine i dizajna. Kada je u pitanju najjači Nordica veleslalomski model GSR, stvari se ne mijenjaju.

Testirani model: 176 cm, r = 18,5 m
Sidecut: 115-71-99
Dostupne visine: 172, 176, 182, 186 cm


(napomena: testirani model je za sezonu 14/15, ali sa starim dizajnom, proizveden kao "pre-production" model. Naslovna fotografija i fotografija u članku predstavljaju stvarni izgled modela)

Kod testiranog najjačeg komercijalnog veleslalom modela Dobermann GSR nema značajnih promjena. I dalje je prisutan šarolik dizajn, s jasno istaknutim oznakama proizvođača i nazivom modela, te drveno-kompozitna konstrukcija ista kao i kod slalomskog SLR-a. No, kako je ovo veleslalom skija, gdje se progresivno, uslijed brzine, u zavojima javljaju i velika naprezanja, kod GSR-a se susrećemo s EDT konstrukcijom, tj. ugljičnim vlaknima laminiranom pločom, koja je na vrhu skije nešto šira, a ispod veza te na repu uža. Time se olakšava savijanje skije pri promjeni smjera rubljenja, a povećava fleksijska krutost u zavoju.


Dobermann GSR, u usporedbi s ostalim veleslalom modelima, nije pretjerano velike mase, čak naprotiv - jedna je to od skija najlakših na tržištu u usporedbi sa skijama Fischer RC, Atomic GS Doubledeck, Elan GSX Amphibio. Takvo što smatramo plusom, jer je skija poprilično okretna pri malim brzinama, kada još nema onog momenta koji bi inercijom pomogao skijašu promijeniti smjer rubljenja. Pri malim brzinama je mirna, premda se zbog lakše konstrukcije osjeti povremeno onaj plastični zvuk, što ne smatramo minusom, jer je to posljedica konstrukcijske izvedbe. Ubacivanjem u višu brzinu, skija progresivno traži od skijaša više gibanja, ali ni u jednom trenutku nije energična pa dopušta pokoju grešku.

Pri agresivnoj vožnji, zaleđenim stazama, skija ima jedan od najboljih odnosa fleksijske i torzijske krutosti te svakog imalo kondicijski bolje pripremljenog skijaša neće brzo natjerati na pauzu. Ono što treba istaknuti jest kako skija 'tjera' skijaša da završava zavoje, što će osobito pogodovati skijašima koji vole agresivnu, i brzu, vožnju, ali imaju problema s kontrolom brzine.

Dužina testiranog modela od 176 cm, i radijusa 18.5 m, pokazala se dosta dobrom i pri izvođenju paralelnih, i srednje dugih, zavoja gdje, u trenutku promjene smjera rubljenja, skija daje jako dobre povratne informacije skijašu. A kako je vrh skije lagan (konstrukcija 10% rocker, 90% camber, nap.a.), ulazak u zavoj je direktan i skija vrlo brzo rubnikom 'lovi' podlogu što je, recimo, dosta poželjno kod zaleđene staze.

-.--.-

Izvođenje kraćih zavoja (naravno, ovdje ne govorimo o brzom vijuganju, gdje je potrebna skija znatno manjeg radijusa, nap.a.) je dosta lakše u odnosu na druge veleslalom skije, premda zahtjeva i dosta tehničkog znanja. U popodnevnim satima, kada staza omekša, skija je vozljiva, no skijašu oduzima malo više snage. Nađu li se na putu nakupine snijega, Dobermann GSR ponaša se kruto, i nestabilno, te zahtijeva intenzivna skijaška gibanja kako bi se održala putanja. To je, ipak, već sasvim normalna pojava kod skija ovakve namjene.

Dobermann GSR, za razliku od konkurencije, nudi odlično izbalansirane vozne karakteristike, torzijski je u rangu Fischera i Atomica, lakše je konstrukcije te će svoje poklonike pronaći kod skijaša koji skijaju na uređenim stazama, vole duge i brze zavoje, ali ne žele agresivnu varijantu skije. Pri tom treba naglasiti kako o ovoj skiji trebaju razmišljati oni skijaši koji imaju snage u nogama te koji žele napredovati u naprednim elementima škole skijanja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 168558
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr