PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

21.08.2008.      

Autor: Goran RazićUstupio: Britton d.o.o., Ilica 37, 10000 Zagreb tel. 01/4875 695, 01/4875694 fax.01/4875 693  

Nordica Dobermann PRO SL (08/09)

Kažu da pas koji laje ne grize, a Nordicin Dobermann je vrlo "tih" i samozatajan, ali stazu grize svom snagom. Nordicin slalom model još jednom nam se našao pod nogama...

Testirani model: 165 cm, r = 13 m
Sidecut: 120-67-103
Dostupne visine: 155, 165, 170 cm

Najjači Nordicini modeli skija od uvijek su bili vrlo vozljivi i ostavljali su nam odličan dojam na testovima. Puno promjena nema niti ovoga puta. Glavna karakteristika Dobermanna SL je njegova težina, kojom plijeni od prvog dodira. Dizajn skije ne mijenja se puno već godinama, a sitnije promijene koje se rade više su varijacije na temu. Glavne boje su i dalje crna, crvena i bijela, s vrlo upečatljivim slovom N na svakom modelu.

Predstavnik slalom linije za sljedeću sezonu dolazi u dominantno crno bijeloj varijanti i odmah daje do znanja o kakvoj skiji je riječ. Trend povećanja širine vidljiv je i kod Nordice, a povećanje širine i preko pola centimetra u posljednje dvije godine, jasno daje do znanja kako novi materijali ne gube na torzijskoj tvrdoći usprkos povećanju širine, koja donosi znatne prednosti u pogledu stabilnosti, plovnosti i mirnoći vožnje u zavojima.

Skija je građena konstrukcijskim rješenjem zvanim Full Twin V Active Ti, koji donosi povećanje prijenosa sila na rubnike i smanjenje fleksijske tvrdoće. Drugim riječima, donosi sve ono za čime teže svi proizvođači. Sistem dolazi u koheziji sa X Balance sistemom predugradnje vezova, što čini spoj skija/ploča/vez jedinstvenim. Kad smo već kod vezova, spomenimo kako se ugrađuju vezovi oznake N power XBi sa DIN skalom od 5 do 14, ili N Pro XBi 3 - 12.

Dobermannova jezgra izgrađena je u potpunosti od drva, što joj daje željenu fleksibilnost i dobro upijanje vibracija, no daje i veliku tvrdoću. Što to konkretno donosi u vožnji? Dobermann je zaista gospodar brzine. Njegova masa i sigurnost prilikom ulaska u zavoj daju do znanja da je riječ o skiji natjecateljskog pedigrea, koji neće biti suviše popustljiv pred neutreniranim nogama.

Skija je radila odlične rezultate na tvrdim i ledom prekrivenim podlogama, gdje vibracija gotovo da nije ni bilo ili su pak bile smanjene na najmanju moguću mjeru. Kako bi rezultati bili ovakvi kakve smo naveli potrebno je ipak malo više truda nego bi se očekivalo. Skiju većinom vremena treba dosta stiskati i stavljati ekstremnije na rubnike, što ne odgovara baš svima i to u svakome trenutku. Neočekivanih izbačaja iz zavoja nema, te ako težište nije dobro postavljeno skija će i dalje držati svoj smjer, bez neočekivanih radnji. Ovo nas je ugodno iznenadilo te je dalo šansu za skijanje na njoj većem krugu ljudi.

Dobermann SL voli brzinu, voli oštre zavoje i voli strme padine, no njegova tvrdoća mogli bi predstavljati probleme lakšim skijašima ili pak skijašima s pomalo limitiranom tehnikom. Budući da je skija vrlo uglađenih reakcija te solidno odmjerene fleksijske tvrdoće dojma smo kako je idealan odabir za teže skijaše solidne carving tehnike, ili pak brzini sklonim skijašima ne nužno velike mase, ali odlične carving tehnike. Nordica već sezonama ne odstupa puno od svog puta u izradi skija, a koliko je to ispravna odluka najbolje će posvjedočiti prodajni rezultati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 158387
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr