PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

23.09.2013.      

Autor: Željko Ivnik

Ustupio: Global Šport d.o.o., kontakt: gstravs@globalsport.si

 

Nordica Fire Arrow 84 EVO EDT (13/14)

Bez obzira na vrstu okusa - kada puding jedete zasebno, onda je to tek puding. Međutim, dodate li recimo dva sloja keksiju, dobit ćete ukusan kolač, odnosno desert. Upravo to predstavlja Nordicin model Fire Arrow 84.

Testirani model: 176 cm, r = 18 m
Sidecut: 128-84-112
Dostupne visine: 160, 168, 176, 184 cm

 

-.-Goran Razić-.-Model Nordica Fire Arrow 84 EVO EDT upravo i jest desert. Riječ je o masivnoj i tvrdoj skiji s rockerom prisutnim isključivo na vrhu skije, koji maksimalno, uz pomoć drugih sustava, omogućuje brze okrete. 

Čak 90% skije otpada na Camber, stoga ni ne čudi što skija ima, pokazalo se prilikom vožnje, odličan 'grip'. Dakako' riječ je o Camrock tehnologiji implementiranoj u ovome modelu. 

Da bi navedene karakteristike koncepcijski bile podržane, veza između skije i pancerice mora biti na zavidnoj razini. U tom segmentu do punog izražaja dolazi tehnologija EVO. Riječ je o integriranom sistemu tj. pločama na skiji 25 % širima od uobičajenih, a sve u svrhu direktnijeg prijenosa sile. 

Cjelokupnu logiku stvari podržava sustav EDT (Efficient Dynamic Technology), implementiran poradi smanjenja torzije, uz istovremeno poboljšavanje stabilnosti.

Sačuvati količinu energije skijašice ili skijaša, uz povećanje prijenosa snage na skiju, kao prioritet u načinu skijanja jest njegova glavna značajka. To je postignuto specijalno dizajniranom karbonskom pločom ugrađenom u strukturu skije. Smanjenje torzije, veća fleksibilnost, brzi okret skije prilikom ulaska u zavoj, uz zadržavanje njene stabilnosti pri velikoj brzini, odlike su primijenjene tehnologije.

Skija ima u potpunosti drvenu jezgru, uz dva sloja titana koji se protežu po njenoj cijeloj širini (Energy 2Titanium). Takvu je konstrukciju proizvođač svjesno preuzeo iz natjecateljskih modela zbog maksimalnog prijenosa snage i torzijskog otpora.

Ova dominantno crna skija, koja se isporučuje s vezovima N Pro Evo Din skale 4-12, nije iznevjerila naša očekivanja na tvrdoj uređenoj podlozi. Sasvim je jasno da, s pripadajućom strukiranošću, ona nije usmjerena prema zavojima manjeg radijusa. Okretna je i zahtijeva, rekli bismo u žargonu - "ganjanje", s kojim 'ruku pod ruku' ide i brzina.  

Odaziv skije je besprijekoran, međutim, može vam prouzročiti i osjećaj nelagode ako niste fizički spremni. Ukratko - dovest će vas 'do ruba', bez da ste to primijetili, stoga oprez. Smatramo da izvan uređenih staza realno 'nemate što tražiti' s ovim modelom, što je pak pomalo čudno budući da model širinom struka ipak pretendira u svestrani allmountain razred. Zbog činjenice da uvijek ima mjesta za desert, jer se naš mozak zapravo poigrava s nama, pazite da vam ovaj zalogaj ne prisjedne. Skija nije namijenjena početnicima i tek će na nogama naprednih rekreativaca njene vrline početi dolaziti do izražaja. 

Ukoliko tražite svestrani model idealan za cjelodnevnu uživanciju na svim tipovima snijega/terena, onda bi vas ovaj model mogao razočarati. Njegova beskompromisnost je ipak na prvom mjestu te o tome treba voditi računa. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 227280
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr