PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

09.08.2004.      

Autor: Željko MihalićPhoto: www.nordica.com 

Nordica skije 04/05

Nordica nastavlja svoju liniju skija i pancerica u prošlogodišnjem prepoznatljivom izdanju nastavljajući suradnju sa Markerom kao proizvođačem vezova.

Na prvi pogled, rekli bismo ništa novo. Nordica i dalje radi skije za nekoliko kategorija skijaša.

Race modeli, high performance modeli za sportski orijentirane znalce i ljubitelje brzina, free ride modeli, all around sport i all around comfort modeli koji su dostupni u više boja i tako očito namijenjeni široj populaciji.

Race modeli skija su i dalje u prepoznatljivim crno sivim tonovima zvučnog imena Dobermann.

Sivi modeli uglavnom sugeriraju veleslalomski orijentiranu skiju sa nešto većim radijusima i duljinama od 170-188 cm, dok su slalomski modeli i dalje crni sa maksimalnim duljinama od 165-170 cm i manjim radijusima od 13-14 m.

Naravno da ti modeli na sebi imaju ugrađenu platu na koju se i ove godine ugrađuju Markerovi vezovi. Jezgra tih race skija je drvena sa XBS sistemom raspodjele pritiska na rubnike skije, pa čak i u uvjetima u kojima skijaš nije u potpunoj ravnoteži, a na taj način onemogućavajući da se u takvim situacijama pritisak nejednoliko raspoređuje ili na vrh ili na rep skije.

Također ima aluminijske klizače, koji prate savijanje skija i omogućavaju nesmetano i simetrično klizanje pancerice koordinirano sa savijanjem skije, tako da je pancerica uvijek na poziciji koja omogućuje maksimum kontrole i ravnoteže.

Nordica se i dalje oslanja na 2V prijenos energije za maksimalnu preciznost te ponešto uži i vrh i rep od konkurencije.

High perfortmance modeli rađeni su u tri različite tvrdoće i sa nešto manjim radijusima, evidentno orijentirani brzini i većim zavojima, drvene jezgre, te gotovo iste strukture kao race modeli, i svrstavajući se na taj način u kategoriju ozbiljne skije za ozbiljne skijaše. Stoga je vjerojatno očekivati i ozbiljnu cijenu.

U freeride zoni i dalje će nas zabavljati specifičan model Beast, naravno, većeg radijusa i širokih dasaka, sa specifičnim vrhom i repom skije.

Kao što je to već uobičajeno, Beast nema niti stabilizatore niti klizne plohe, ali za skiju namijenjenu dubljem snijegu ti standardi nisu toliko esencijalni, jer su vibracije ipak slabije izražene.

All around sport pod nazivom SUV dolazi u nekoliko modela, svaki sa svojom tvrdoćom (10, 12 i 14), a koju karakterizira i specifična boja. Radijusa 16 m (na visinu 160 cm).

Razlika je u tome što modeli sa oznakom 10 nemaju XBS stabilizatore.

All around comfort modeli također su SUV (SUV6 i SUV 8), a ciljaju na rekreativce koji u skijanju žele uživati bez tendencija za velikom preciznošću i brzinom skije, te metar većim radijusom u odnosu na kategoriju SUV 10-14, a koji iznosi 17 m na visinu od 171 cm, te nešto drugačijim rasponima dostupnih visina.

Nordica je proširila i svoju kolekciju ženskih modela, kojih sada ima 8 i to od SUV 12 do SUV 6, prilagodivši visine, boje i položaj vezova ženskim proporcijama i težinama.

Iako se velika većina ljubitelja skijanja slaže da je to čisti marketing, izgleda da se ovaj potez pokazao ekonomski isplativim prošle godine, pa ga je Nordica odlučila ne samo nastaviti, nego i proširiti na novu paletu ponuđenih modela.

Ženske ćete modele prepoznati po sivo-plavim nijansama, a XBS imaju samo SUV 12 modeli, dok se po ostalim karakteristikama, "ženski" modeli ne razlikuju puno od "muških" modela.

Dakle, kako se sezona bliži, sve više proizvođača objavljuje svoje modele za sljedeću sezonu. Kako će biti s Nordicom i gdje ćemo sve te njihove skije nalaziti po Hrvatskoj, za sada nismo sigurni.

Uglavnom, čim budemo nešto više znali, podijelit ćemo sve svoje informacije sa vama.


Do tada - snježni pozdrav!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 218883
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr