PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

12.06.2014.      

Autor: Ivan Kašuba 

Nordica skije i tehnologije 14/15

Nordica u novu sezonu ulazi s već provjerenim tehnologijama koje također, dosta šturo, opisuje skijaškoj naciji, no pokazuje ih u pravom svjetlu na samoj stazi.

Što se tiče izrade skija, i samog sastava jezgre, valja spomenuti kako Nordica još uvijek dobro balansira između umjetnih, kompozitnih materijala te drvene jezgre ojačane u nekoliko varijanti. Prije svega tu su prisutna ugljična vlakna kod, uvjetno rečeno, slabijih modela te titanska ojačanja kod ostalih modela.

"Zvučnija" tehnologija u ovom segmentu svakako je i-Core Ti, s takozvanim torzijskim mostom, odnosno jezgra od punog drveta. Kombinacijom titanija, i izostavljanja ponekih dijelova same strukture već spomenutog mosta, odnosno titanijskog sloja, koji sada izgleda poput pčelinjih sača, dobivena je manja težina skije, sve uz veće i bolje performanse iste. Ova tehnologija primjenu je pronašla među 'all mountain' skijama.

Također već od ranije prisutne ploče, imena EVO Plate, i dalje ne gube svoje mjesto pod suncem. Ponovno dolaze u nekoliko verzija, a riječ je o integriranom sistemu, koji donosi 25% šire ploče od uobičajenih, a što opet rezultira direktnijim prijenosom sila.

Camber i rocker nešto su čime se u Nordici "igraju", stvarajući kombinacije istih ovisno o modelima skija. Tako je, primjerice, dostupan allmountain camrock sistem, gdje je camber profil pomaknut oko 25 % unazad, tvoreći na taj način nešto dužu plohu prianjanja skije na snijegu, čime se pak dobila puno veća plovnost i svestranost skija. Skije za stazu imaju agresivniji sistem s rockerom prisutnim samo na vrhu skije, dok je ostatak camber presjeka. Rekreativne skije imaju dvostruki rocker, koji olakšava ulazak i izlazak iz zavoja, dok powder skije imaju najmanje ravnih camber dijelova, za razliku od park&pipe skija koje su u cijelosti priljubljene uz snježnu površinu.

Nordica skije ne treba posebno hvaliti. Sama njihova široka primjena, kako među rekreativnim skijašima, tako i kod natjecatelja, dovoljno govori o samim kvalitetama istih. Nadolazeće sezone ne očekuje nas puno novosti između modela, osim ponekih promjena imena kao, recimo, što u race segmentu nema više nastavka EVO. Pa nabrojimo modele redom po klasama.

Race segment krasi sada šest modela. Dobermann je i dalje glavni naziv među svim ovim skijama. Tako imamo najjače veleslalom i slalom modele, GSR EDT i SLR (slika dolje), te nešto slabije uzdanice imena Spitfire EDT, Spitfire PRO, Spitfire Ti i Spitfire CA, koji je jedini model raspoloživ u dvije boje, bijeloj i crvenoj. Zanimljivo je spomenuti kako SLR i Spitfire RPO modeli, na svim četirima visinama u ponudi, imaju isti side cut, naravno - svaki model zasebno.

-.--.-

Za one koji ne preferiraju race klasu skija, no ne odriču se brzih i agresivnih skija, Nordica nudi Fire Arrow skije, sačinjene od četiri modela, počevši od najjače 84 EDT (slika dolje), preko 84 PRO, 76 Ti, pa sve do 74 Ca modela, koji je također dostupan u dvije dizajnerske verzije.

-.--.-

Od ženskih skija, posebno dizajniranih i prilagođenih nježnijem spolu, Nordica je napravila Cinnamon GIRL modele, crnog i bijelog, a koji bi trebali udovoljiti svim zahtjevima prosječnih skijašica.

Jednoj klasi skija namijenjenih za stazu i izvan nje, Transfire, Nordica je sada priključila Drive i Elexa tri modela skija, što sada ukupno čini šest skija podjednakih tehničkih mogućnosti. Gotovo sve su dostupne u dvije verzije dizajna, a skijaši mogu birati između Transfire 78 CA, Transfire 75 CA (slika dolje) te Transfire 75 CA ADV, zatim jedinog Drive modela 78 CA i dvaju Elexa modela EVO i ADV.

-.--.-

All mountain skije kod Nordice su podijeljene u tri klase. To su NRGy klasa, koju simbolizira prepoznatljiva tehnolgija i-Core, te Avenger i Belle modeli. NRGy modeli imaju ime po širini struka navedenog modela pa tako imamo modele 100, 90, 80, 90 EVO i 80 EVO, gdje su zadnja dva navedena modela dostupna i kao Rental.

-.--.-

Avenger ima samo tri modela, 82, 78 CA EVO i 75 CA EVO, dok je Belle modela pet i to su Wildfire, Nemesis, Wild Belle, Belle to Belle (slika gore) i First Belle.

Nordica je oduvijek imala i, možemo to tako reći, jedan od najljepših dizajna freeride skija. Tako je za iduću sezonu predvodnik Bushywayne model, za sve one koji vole jako široku skiju odličnih freeride svojstava i isto takvog izgleda. Zatim je tu potpuno crna skija Helldorado, no nešto uža u odnosu na prethodni najjači model. Od ostalih slijede Patron, La Nina, El Capo, El Capo S i Soul Rider.

Freestylerima je na izbor ponuđeno pet modela. The Ace, OMW, Badmind, Badmind s tri verzije vezova, dok će najmlađi skijaši svoju skiju potražiti u junior klasi između veleslalom i slalom modela GSJ Plate, SLJ Plate te ostalih nešto slabijih modela J, J Race, Fire Arrow Team, Little Belle i The Ace J.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 184235
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr