PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

09.09.2008.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: Britton d.o.o., Ilica 37, 10000 Zagreb tel. 01/4875 695, 01/4875694 fax.01/4875 693  

Nordica Speedmachine Mach 3 Power XBI (08/09)

I ove sezone imali smo priliku isprobati najjači model iz Nordicine donatjecateljske serije, Speedmachine Mach 3 Power XBI.

Testirani model: 170 cm, r = 15m
Sidecut: 119-72-104
Dostupne visine: 154 (R13,5), 162 (R14,5), 170 (R15,0), 178 (R15,8)


Obzirom da je ova skija dobila mnoštvo nagrada, između ostalih i za skiju godine u Francuskoj, proizvođač se odlučio držati stare izreke da konj koji pobjeđuje se ne mijenja.

Za razliku od prošlogodišnjeg modela gdje je prevladavala crvena boja, Mach 3 Power za sezonu 08/09 ćete prepoznati po prevladavajućoj crnoj boji. Iako su nam tehnologije implementirane u skiju dobro poznate, one su ove godine malo unaprijeđene. Ovosezonski XBI CT (X-Ballance System Central Turn Table) koji zadržava težište u sredini skije je unaprijeđen tako, da u kombinaciji s vezovima, osigurava jednostavno prilagođavanje svakoj pancerici uz zadržavanje idealne točke težišta. Vezovi s kojima će XBI CT doći do izražaja su N Power 2S s DIN skalom od 6 do 14 koje, za Nordicu i dalje proizvodi Marker. Tu je i Full Twin V Active Ti sistem koji omogućuje maksimalan prijenos energije na rubove skija.

Na snijegu i dalje skija djeluje moćno. Jedna od najboljih karakteristika, koja je i dalje izvrsna, ove skije je stabilnost, naročito pri većim brzinama. Gabariti skije i njezina masa daju nam vrlo dobar kontakt s podlogom, a uz spomenutu stabilnost osiguravaju veću sigurnost pri brzinama stoga valja biti oprezan. Radijus skije omogućava brzo hvatanje rubnika pri ulasku u zavoj što daje jedinstven užitak u izvođenju dinamičkih odnosno veleslalomskih zavoja. Već prema dimenzijama skije se vidi da nije rađena za brzo vijuganje te ćete pri takvom načinu skijanja brzo osjetiti umor. Izlaziti izvan staze ili pokušavati se skijati po dubokom snijegu nije preporučljivo jer je potrebna iznimna snaga u nogama kako bi se skija održavala na površini. Ipak je ovo skija rađena za uređene staze na kojima se može postići veća brzina pri čemu će se izvući maksimum iz ovog modela.

Napredak se osjeti kod rubnika s kojima je Nordica uvijek imala problema. Na ovoj skiji odnosno ovogodišnjem modelu oni su ipak izdržljiviji i trajniji nego ranije što će rezultirati kvalitetnim "držanjem" na ledu. Tvrđe staze prelazit ćete bez većih problema no razrovani snijeg vas može izbaciti iz ravnoteže. Velika klizna površina neće moći lomiti neravnine na stazi nego će prelaziti preko njih, a ukoliko niste usredotočeni bacit će vas na repove što može biti kobno, naročito u brzini.

Poboljšanje kvalitete rubnika vjerojatno leži u činjenici da je Nordicina proizvodnja preseljena u Austriju odnosno u Blizzardove pogone. Naime, koncern u kojem je Nordica, Tecnica Group, je prošle godine postao vlasnik Blizzarda, te je došlo do razmjene znanja, iskustva i strojeva potrebnih za proizvodnju rubnika.

Preporuka za ovaj model i dalje ide svim ljubiteljima brzine koji će ostati iznenađeni mogućnostima i visokim granicama ove skije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 46619
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr