PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

23.10.2008.      

Autor: Tomislav Matošin 

Nordica tehnologije 08/09

Već nekoliko sezona Nordica ne razvija nove tehnologije nego jednostavno unapređuje već postojeće. Situacija se nije promijenila ni u predstojećoj sezoni.

Za ovosezonske modele skija dorađena je X-Balance Integrated (XBi) tehnologija koja nam u kombinaciji s konstrukcijom omogućava zadržavanje težišta u centru prilikom gibanja. Time se osigurava bolja ravnoteža a samim time i boljim kontaktom s podlogom te lakšim prebacivanjem skije s ruba na rub. Taj sistem radi pomoću klipova koji, pod pritiskom savijanja skije, djeluju na način da pomiču vez naprijed-natrag čime se pritisak distribuira na cijelu skiju gurajući vez  konstantno prema težištu skije. Novi koncept X-Balance Central Turn Table (XBi CT) ima jednostavan mehanizam koji omogućava brzo i jednostavno podešavanje vezova bilo kojoj dužini pancerica koji ne utječe na postizanje X-Balance efekta.

Full Twin V Active Ti-Ca je tehnologija kojom se konstruira skija koji je prisutan isključivo uz XBi sistem. Oko jezgre skije, koja je od (kompozitnog) drva, nalaze se dva kanala na čiju konstrukciju se nadovezuje XBi sistem što omogućuje da se masa skijaša rasporedi pravilno od vrha do repa skije, a samim time lakše prebacivanje skija s ruba na rub. Osim drva u skiju su ugrađeni i slojevi titana ili karbona (ovisno o kojem modelu se radi), dok nasljednici Powertrain tehnologije, 2V Active Ti-Ca i 2V Acitve II Ti-Ca predstavljaju način na koji su slojevi raspoređeni unutar skije. Neki modeli dolaze i u 2V Active Torsionbox izvedbi, koji su nešto lakši kako bi se jače naglasio XB sustav.

Za rekreativne, free-style, dječje i neke ženske modele namijenjena je Energy Frame konstrukcija skije. Modeli izgrađeni ovom tehnologijom su najlakši, a orijentirani su na smanjenje vibracija i lakše ulaske u zavoj. Kod Energy Frame Partial Sidewall Ca tehnologije, drvena jezgra je obložena karbonom te dolazi u izvedbi s dva ili tri sloja drva. Kod Energy Frame Composite Mono-woodcore imamo centralni sloj drva koji može biti obložen slojevima titana ili karbona.

Tecnica Group, grupacija koja je vlasnik Nordice distribuira i Marker vezove stoga skije imaju i pripadajuće Nordica vezove koji se proizvode u pogonima tvornice Marker. Modeli vezova podijeljeni su u četiri kategorije; Power, Pro, Expert i Sport a svaka sadrži dva modela vezova. Navedena grupacija od nedavno je postala vlasnik i tvornice skija Blizzard čiji su inženjeri i tehničari pomogli na usavršavanju i podizanju kvalitete rubnika kod Nordica skija na koje je bilo usmjereno mnoštvo nezadovoljstva i prigovora skijaša.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 194444
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr