PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

24.07.2012.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: Global Šport d.o.o., kontakt: gstravs@globalsport.si

 

Nordica Transfire 74 XCT (12/13)

Skija za rekreativce koji traže zabavu na godišnjem odmoru.

Testirani model: 168 cm, r = 15 m
Sidecut: 122-74-105
Dostupne visine: 152, 160, 168, 176 cm

-.--.-Nordica je za sezonu 2012/13 pripremila nekoliko novih modela skija za uređene staze, a one se skrivaju pod oznakom Transfire. Za skijaše je tom linijom predviđeno pet skija, a nama je odabir pao na "zlatnu sredinu" – model Transfire 74 XCT.

Skija je to koja se nalazi između predvodnika Transfire linije, dvije inačice Transfirea 78, i dva modela na začelju linije pod imenom Transfire 70. Sa svojih 74 mm u struku skija je predviđena za uporabu na uređenim stazama, a pogled k njoj bi trebali svrnuti svi kojima odgovara Nordicina kategorizacija o "game improving" proizvodu. Drugim riječima, model je to za rekreativce koji traže skiju što će bezbolno unaprijediti njihovu tehniku za vrijeme tjedan ili dva zimskog odmora na snijegu. S tom intencijom je i rađena cijela Transfire linija budući da je Nordica u ponudi zadržala već poznatu Fire Arrow seriju koja je prilagođena ambicioznim i sportski nastrojenim rekreativcima koji se ne libe pokojeg izleta izvan uređenih staza.

Tehnološki, Transfire 74 karakterizira drvena jezgra te Camrock Intuitive. Potonja oznaka otkriva trendovsku i kod gotovo svih proizvođača prihvaćenu koncepciju konstrukcije skije sa zakrivljenom bazom te odignutim vrhovima i repovima (camber + rocker). Kod Transfire 74 ta je koncepcija zaživjela na način koji će skijašima pružiti jednostavniji i sigurniji, gotovo intuitivan ulazak u zavoj. Osvrnimo se još i na dizajn skije, tipičan Nordicin gdje vjerojatno nije ostalo mjesta ni za jednu više boju spektra. Možda je ovaj pristup malo bolje zaživio na seriji Dobermann ili Transfire modelima kojima dominira plava boja. No, s druge strane, u moru danas bezlično dizajniranih skija, s Nordicinim latinskim šarmom ćete sigurno biti primijećeni.

Puno je bitniji dojam koji ova "game improving" skija pruža na snijegu. Pod noge smo je stavili kada je uređena staza već malo omekšala; dakle, ne u rano jutro, baš kako bi to učinio i prosječan turist na godišnjem odmoru. Sa svojih 15 m radijusa na testiranih 168 cm dužine, Transfire 74 pruža dobru priliku za umjereno široke, ali i uže zavoje. Postavljanjem na rubnike skija lijepo klizi stazom, ne iznenađujući ponašanjem ni u kojem trenutku. Barem dok se ne doda malo gasa jer tada se primjećuje da je to prvenstveno rekreativni model kojem brzine nisu ni u primisli. Za vatrene transfere s rubnika na rubnik i jurnjavu do prve "žice" potrebno je više krutosti skije, ne samo zvučno ime. Korpulentniji i/ili snažniji skijaši imat će neugodan osjećaj da im nedostaje više sigurnosti pod nogama kada se stušte niz planinu.

Na svoje će zato sa Transfireom 74 doći, kako smo i rekli, rekreativci koji umjereno skijaju i drže se uređenih staza. Takvi će biti nagrađeni krotkom skijom, uglađenih manira i predvidljivog ponašanja. Dapače, poslužit će im kao solidna stepenica za napredak u skijaškoj tehnici i pritom im neće uništiti užitak na snijegu tijekom teško zarađenog godišnjeg odmora. Skija se lijepo dade naciljati između popodnevnih nakupina snijega na stazi, pa čak se može odvažiti njome na pokoji blaži skok. Za plovnost mokrim proljetnim snijegom nedostaje joj pokoji milimetar u struku koji bi joj olakšao takvo kretanje. Sve u svemu, radi se o solidnoj skiji koja će, nađe li se u kakvom ski rentu, zasigurno zadovoljiti širok raspon potencijalnih klijenata.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 199195
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr