PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

17.06.2009.      

Autor: Elinka Barišić

Ustupio: SVS sport
Trzin I.O.C. Blatnica 14
1236 Trzin, Slovenija 
tel: +386 1 560 50 56

 

Rossignol Attraxion XII (09/10)

Ženski slalomski model novost je u Rossignolu ove sezone, a mnogi ga nazivaju i ženskom inačicom poznatog 8S modela

Testirani model: 160 cm, r = 12m
Sidecut: 124-70-112
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm

-.--.-Kod ženskih Rossignol skija Attraxion modeli su već godinama prisutni, uz veće ili manje promjene. I dalje su ovdje dobro poznati Attraxion 6, 3 i najslabiji 1 uz posebno dizajniranu Attraxion style skupinu koju također predstavljaju modeli 1, 3 i 6. No ove sezone pojavio se, umjesto prošlogodišnje inačice s Mutix tehnologijom, potpuno novi model, kako imenom (odnosno brojkom) tako i karakteristikama te tehnologijom.

Attraxion 12 je baziran na slalomskim tehnologijama koje su već dobile svoje pozitivne kritike u "muškoj", odnosno unisex liniji S. Tako je ovaj model opremljen rectangular sandwich konstrukcijom koja kombinira slaganje unutrašnjosti same skije u slojevima oko drvene jezgre. U 9S modelu ovdje je još dodan i titanski sloj koji u potpunosti okružuje unutrašnjost, a kojeg kod Attraxiona nema, pa je samim time skija puno manje mase. I slalomski oversize koncept prenesen je na ovaj model, pa tako kao i kod punokrvnih slalomskih modela i ova skija ima iznimno širok rep, vrh i struk, ali i dalje malen (slalomski) radijus. I side-cut Attraxiona 12 je identičan onome kojeg ima 9S, pa je sličnost ova dva modela u svakom slučaju velika. Zbog toga neki znaju ovaj model nazivati i ženskom inačicom slabijeg slalomskog modela 8S, koji se nekad proizvodio.

Ono u čemu je ovaj model različit od "prave" slalomice je dodatni "set" ženskih karakteristika. Prvenstveno je tu FIT (Feminine Intuitive Technology) konstrukcija, koja se sastoji u tome da su kod građe skije korišteni drugačiji materijali kojima je cilj dodatno smanjiti masu skije bez da ona izgubi na svojim performansama, ali i sistem ugradnje vezova koji su smješteni više naprijed, kako bi poduprli prirodno težište žena koje je drugačije nego kod muškaraca.

Lijepo zvuči, no kako se doista Attraxion 12 ponaša na stazi? Kao i ostali Attraxion modeli koje smo imali priliku testirati prošlih godina, i ovaj model nastavlja tradiciju vrlo laganog ulaženja u zavoje, no dojma smo kako je ovaj model puno agilniji i življi od ostalih Attraxiona koji su, u usporedbi s ovim, nešto tromiji. Možda je tome zaslužan i predznak "slalomske" skije, jer je s 12-kom jako ugodno izvoditi kratke i eksplozivne zavoje s obzirom da je u brzinama stabilna i pouzdana, te nema neugodnog osjećaja da ćete proklizati iz zavoja, kao što to zna biti slučaj kod ženskih modela.

Dok je na tvrdim i uređenim stazama ova skija "carica", u mekanijim uvjetima se osjeti nedostatak mase, pa ponekad zna biti teško probit se kroz nakupine teškog snijega, pogotovo ako je model nešto kraći. Njezin oversize koncept ju ipak izdvaja od ostatka rekreativnih skija za skijašice, pa i po ovakvim uvjetima nije veliki problem skijati, za razliku od tipično uskih ženskih skija kojih je ipak svake godine sve manje u ponudi.

Da je riječ o top modelu namijenjenom odličnim skijašicama, govori i podatak da vez koji ide uz ovu skiju ima DIN skalu do 12 te je najjači vez u ponudi za žene. Usporediti ovu skiju s modelom 8S ili čak 9S ipak nije moguće, jer je ovaj model daleko manje mase, te samim time puno mekši i ne toliko čvrst kao pravi slalom modeli.

-.--.-Ipak, riječ je o odlično odmjerenom modelu koji ne iziskuje puno snage, a pruža osjećaj vožnje na slalom skiji, pa bi ga preporučili svim sportski orijentiranim skijašicama koje imaju dobru tehniku i traže nešto blisko natjecateljskim skijama, no nemaju dovoljno mase ili snage i kondicije voziti "punokrvne" modele. Od svih Attraxion modela slobodno možemo reći da nam je ovaj najbolje legao, no da je mrvicu teži bio bi još bolji. Stoga onim curama koje su već navikle na unisex slalom modele ipak savjetujemo da ostanu pri takvom izboru, jer bi im ovaj model ipak mogao biti prelagan. Očito je, no spomenimo i to da početnice i slabije rekreativke ne uzimaju u obzir ovaj model, već da se radije orijentiraju na ulazne modele Attraxion 1 ili 3.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 24183
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr