PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

11.11.2005.      

Autor: Goran Razić 

Rossignol Bandit B2 (05/06)

Freeride pionir. Među prvim predstavnicima carving generacije skija namijenjenih za duboki snijeg i neuređene staze. Bandit, sa svojom posljednjom generacijom skija, donosi i neke novosti.

Testirani model: 174 cm - r 16.6
Sidecut: 116 - 78 - 105
Dostupne visine: 148, 158, 166, 174, 182 cm.

B2 model, kako proizvođač navodi, namijenjen je 50% za vožnju po uređenim stazama, dok je 50% namijenjen za vožnju po dubokom snijegu. Ostali modeli u ponudi imaju nešto drugačije omjere, tako je npr. blaži B1 model, prema riječima Rossignola, namijenjen za skijaše koji se žele okušati i izvan uređenih staza, dok je na uređenim stazama prijanjanje također odlično. Osim navedena dva modela u ponudi su još i B3 i B4, a u tome je i glavna razlika u odnosu na sezonu 04/05. Dosadašnji najjači B3 model transformirao se u sada punokrvni freeride, imena B4.

Mi smo imali prilike voziti B2 i dojmovi su tu. B2 je pravi pripadnik allmountain klase skija, tj. mješanca freeride i allround klase. Dugogodišnje iskustvo Rossignola u kreiranju ovakvog tipa skija vidljivo je na prvi pogled. Skija, iako je širih dimenzija, nema prejako izražene gabarite, no sasvim dovoljno za uglađenu vožnju u zaista svim uvjetima.

Vožnju po razmočenom snijegu skija svladava bez velikih problema, a vrlo velika elastičnost te mala masa ovdje dolaze do punog izražaja. Velika upravljivost te velika ušteda uložene energije skijaša prvi su simptomi koje skijaš primjećuje vozeći ovu skiju. Mekani snijeg skija jednostavno preplovi prilagođavajući se samoj stazi. Uređena staza, tj malo tvrđa podloga, iako ne stoji u "potpisu" ove skije, ne predstavlja joj preveliki problem, kako bi to možda na prvi pogled moglo djelovati. Rubnici su vrlo dobri, a lakoća upravljanja skije pruža pravo zadovoljstvo. Prilikom većih brzina skija je dosta stabilna, prvenstveno zahvaljujući dužini i širini skije.

Tu su i neki tehnološki noviteti. Za smanjivanje vibracija prilikom vožnje po neravnom i tvrdom terenu zaslužan je Free absorber sistem, a osim njega tu su prisutni i Free dualtec, Shock Walls te Shark Nose - sistem torzijskog ojačanja skije, a koji se pokazao kao odličan u kompenziranju tvrdoće prilikom vožnje po zaleđenim stazama. Više o navedenom možete saznati u članku o Rossignol tehnologijama.

Nakon vožnje po razno-raznim terenima, napokon smo došli i do poslastice, do vožnje po dubljem snijegu. Iako snijeg nije bio svjež niti odveć suh, Bandit je i ovdje pokazao pravo lice. Kroz 30-ak cm dubok, netaknut snijeg Bandit je suvereno plovio poput broda. Promjene smjera u tako otežanim uvjetima vrlo su lagane i ovdje do posebnog izražaja dolazi elastičnost materijala od kojih je napravljena skija. Kako ne bismo ovdje stali, okušali smo se i u vožnji po otežanim off piste uvjetima, koje čini vožnja između i preko kamenja i stijena te vožnja preko leda sa izbjegavanjem prepreka, uključujući i nagle promjene smjera u iskijanom snijegu. Ako do sada nije bilo jasno, onda je ovdje Bandit definitivno položio ispit. Savijanje skije gotovo do oblika polumjeseca u određenim uvjetima, pravo su zadovoljstvo. Tamo gdje bi neke skije popustile, tj gdje bi fleksijska snaga bila presudna u neuspjehu, B2 ide dalje.

Nakon svih testova i kušnji kroz koje smo prošli, B2 je i dalje pokazivao vrlo veliku otpornost na oštećenja i zavidnu trajnost rubnika, naravno vrijednosti posljednje navedenog su relativne, uzimajući u obzir klasu kojoj pripada ova skija, a to zasigurno nije klasa jakih i tvrdih on piste carvera te sukladno tome niti tvrdoća legura nije ravna tome.

Skija je svakako odličan izbor za pustolove željne istraživanja i izvan staza. Također, za skijanje po iskijanom i u proljeće vrlo često mokrom i teškom snijegu, ova skija je kao kod kuće. Posebno nas veseli mala utrošena energija prilikom same vožnje te zaista velika poslušnost i preciznost modela u nezavidnim uvjetima na stazi... a i pored nje...

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 8844
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr