PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

17.07.2006.      

Autor: Željko MihalićUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C. Blatnica 14 1236 Trzin tel. +386 1 560 50 56 

Rossignol Mutix (06/07)

Skija koja donosi sve u jednom - kratki i dugi zavoji jednakom lakoćom..... Snovi ili java?

Testirani model: 165 cm @ 11/15 m
Sidecut: 118-70-102
Dostupne visine: 155, 160, 165 cm


Mutix je Rossignolov marketinški najjači model za sezonu 06/07 bez ikakve sumnje. Posebice stoga što slovi kao skija koja bi trebala biti jedinstveno rješenje za sve tipove skijaša. Je li tome baš tako?

Već vizualno se može naslutiti da je skija namijenjena boljim skijašima jer uvelike sliči na race modele i karakterističnom narančastom bojom i gabaritima. Ti su gabariti ipak karakteristični za allround skije pogotovo ako uzmemo u obzir širinu struka i repa skije, koji su dosta širi od dimenzija natjecateljskih modela. No, ono što bi ovu skiju trebalo karakterizirati jest promjenivi radijus? Kako je to moguće? Princip je u suštini vrlo jednostavan. Skije imaju promjenjive krakove (na engleskom ih nazivaju arms ili ruke) koji vode od ploče ispod vezova prema repu i vrhu skija (uz rubove skija, direktno iznad rubnika), identično različitim sistemima prijenosa sile na rubnike i eliminacije lingitudinalnih vibracija. Ti krakovi su izrađeni od tvrde plastike i vijcima se pričvršćuju na predviđene vodilice (1 vijak po svakom kraku). Zamišljeno je da bi duljina tih krakova trebala biti odlučujući faktor koji će kontrolirati mogućnost savijanja skije u zavoju i na taj način dopustiti skijama da izvode dulji ili kraći zavoj i ponešto doprinesu promjenjivoj torzijskoj tvrdoći.

No, teoriju na stranu, kako se skija ponaša u praksi? Shodno svojoj boji skija se ponaša dosta slično race modelima, vrlo je brza i tvrda i zahtijeva jako puno rada, pogotovo pri ulasku u zavoj i podizanju na rubnike. Pri izlasku iz zavoja ipak nije toliko eksplozivna i nema onaj naglašeni izbačaj koji je jako karakterističan za natjecateljske modele, pogotovo u slučajevima pomicanja ravnoteže na repove skija. Podizanje na rubnike ne ide baš lako, čak bismo se usudili reći u rangu veleslalomskih modela, koji u kraćem vijuganju nemaju baš previše strpljenja za skijaše i dosta umaraju. Tako da će ljubitelji kraćih zavoja vjerojatno ostati zakinuti. Ljubitelji brzine bi ipak mogli biti zadovoljniji jer su skije zaista brze i vrlo malo vibriraju, čak ni na tvrđim podlogama. Promjena krakova na slalomske (kraće) ne donosi značajnu promjenu, tek se pri vrlo jakom rubljenju i pri vrlo snažnoj energičnoj vožnji neka promjena može uočiti i po našoj slobodnoj procjeni u maksimalno 10 % lakoće izvođenja kraćih zavoja. Da biste to mogli primijetiti treba vam jako dobra tehnika i jako puno snage u nogama. Cijela promjena krakova oduzet će iskusnijima 10-15 minuta na stazi, u servisu ili radionici nešto manje, no za to će vam trebati poseban ključ koji se isporučuje zajedno sa skijama i oba kompleta krakova. Također se promjenom krakova ne osjećaju niti promjene u vibriranju skije, niti u voznim karakteristikama kad je skija cijelom površinom u kontaktu s podlogom.

Tvrde i uređene podloge su i najdraža podloga za ove skije. Po mekšem snijegu će ih moći ukrotiti samo oni najvještiji i to, bojimo se, uz dosta borbe.

U izvoženom i mokrom snijegu skije zahvaljujući svojoj dosta velikoj masi dosta tonu i većini skijaša ovaj tip skijanja neće biti pretjerano zadovoljstvo i trebat će vam neko vrijeme adaptacije na takve uvjete, bez sumnje. Spust vožnju podnose bolje nego očekivano, jer bismo shodno naglašenim gabaritima očekivali nestabilnost kad je skija velikom površinom na snijegu. No, začudo skija je vrlo stabilna i malo pleše, a vibracije su vrlo slabo izražene. No, čini se kako je torzijska tvrdoća ipak prevelika i da skije zbog toga preteško iniciraju zavoj za većinu rekreativnih skijaša.

Kao zaključak mogli bismo rezimirati sljedeće; ova skija iako ima puno marketinške težine ipak neće biti izbor za svakoga, čak štoviše, čini se da bi se njome trebali pozabaviti ljubitelji brze i jako agresivne vožnje na uređenim stazama, a u svoj zalog donose dosta mišićne snage. Oni koji vole kratke zavoje mogli bi ostati jako razočarani, pogotovo nakon promjene krakova i očekivanja potpune promjene karaktera skija po principu Dr. Jackyl and Mr. Hyde, koji je izostao. Rekreativci i hedonisti, ne bi se smjeli dati nagovoriti reklamama i natpisima u letcima, njima ipak preporučamo skije iz klasa primjerenijih rekreativcima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 127983
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr