PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

16.07.2007.      

Autor: Goran RazićUstupio: SVS sport Trzin I.O.C. Blatnica 14 1236 Trzin tel: +386 1 560 50 56 

Rossignol radical 9s ti (07/08)

Gotovo neznatne promijene u odnosu na godinu dana stariji model. Skija od koje se puno očekuje zaista je u stanju opravdati očekivanja.

Testirani model: 165 cm, r = 12 m
Sidecut: 118 - 67 - 104
Dostupne visine: 150, 158, 165, 173 cm

Svega 1 mm povećana širina struka jedina je promjena u gabaritima ove skije. I dalje su prisutne već poznate i dobro postavljene Rossignolove tehnologije. Rossignolova IPS Race tehnologija (independent pressuring system), prisutna je samo kod race oversize ti modela (8s, 9s, 8x, 9x, op.a.). Konkretno, IPS donosi svojevrsno ojačanje blizu rubova skije, čime se u zavoju pritisak skijaša podjednako raspoređuje uzduž cijele skije, te se pokušava izbjeći pritisak isključivo na sredini. Kod slabijih modela IPS dolazi u svojim drugačijim varijantama, te je raspored pritiska izveden ovisno o namjeni modela (kod slabijih modela IPS dolazi u varijanti udaljenijoj od rubnika, čime se dozvoljava više torzijskog rada skije, najčešće na repu).

Tu je i VAS tehnologija (vibration absorbing system) koji s posebnim materijalima u strukturi skije donosi veću stabilnost i amortizaciju vibracija. TPI2 tehnologija donosi integriran vez/skija sistem s povećanom elastičnošću samog spoja. I na kraju tu je Dualtec tehnologija zadužena za bolje prianjanje skije na snijeg.

Koliko stvarno te tehnologije znače teško je reći, no činjenica je da je kod većine skija kvaliteta jezgre, sama struktura i kvaliteta rubnika najbitnija u cijeloj priči. Stoga ćemo se pozabaviti voznim karakteristikama.

Budući da je 9s ti u ponudi u zlatnoj sredini race modela, s jačim worldcup modelom, te slabijim 8s modelom, rekli bi smo da je skija dobro uravnotežena, no ipak namijenjena za noge znalaca. Rossignolova poslovična odmjerena mekoća materijala i lakoća upravljanja neke su od glavnih karakteristika ove skije. Usporedbe radi, po težini i krutosti skiju bismo svrstali u zlatnu sredinu, u usporedbi s modelima konkurenata. U zavoj ulazi odmjereno i bez iznenađenja, a izlasci rijetko kada iznenade neočekivanim ubrzanjem.

Rubnici su držali dovoljno dugo za rekreativno skijanje, no za led i zahtjevniju natjecateljsku vožnju, dojma smo da bi moglo nedostajati malo torzijske rigidnosti, neophodne za svladavanje najstrmijih i tvrdih padina. Širina struka u granicama je prosjeka, što skiju ne čini nimalo specifičnom ili nezgodnom za promjene smjera te okretanje s rubnika na rubnik.

Vožnja po mekom i neuređenom snijegu neće biti toliko naporna, kao kod nekih konkurenata, no već prvim zavojem skija jasno daje do znanja da nije posve spremna za ovakve izlete. Dugi dinamični zavoji relativno su laki za izvedbu, a brzina samo dodatno olakšava cijelu priču. Tu do izražaja dolazi ipak ponešto lakša konstrukcija, koja u kombinaciji s malim radijusom sugerira da je dinamične veleslalom zavoje potrebno prolaziti s dozom "popuštanja", što će biti lako izvedivo, osim u slučaju zahtjevnijeg terena, koji iziskuje jak stisak skije na podlogu. Drugim riječima, veleslalom zavoji su ugodni za vožnju na stazama koje nisu prezahtjevne i ne očekuju od skijaša 100 % angažman.

Skijaši koji tek počinju baratati natjecateljskim tehnikama i još uvijek se traže u sportskoj vožnji mišljenja smo da će prije svoju sreću pronaći s modelom 8s, no iskusni skijaši, učitelji skijanja te ljudi koji provode puno dana na snijegu i dobro vladaju naprednim tehnikama, u ovoj skiji mogli bi pronaći natjecateljski nastrojenog suputnika prikladnog za provođenje cijelog dana na snijegu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 26610
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr