PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

09.11.2007.      

Autori: Željko Mihalić, Elinka Barišić 

Rossignol tehnologije 07/08

Iz Rossignola, za razliku od protekle godine, revolucionarnih novosti nema. No neke promjene i noviteti su ipak tu. Pogledajmo koji.

Protekle, 06/07 sezone, Rossignol je na tržište donio veliko iznenađenje i s pravom privukao pažnju skijaša. Mutix tehnologija, s kojom u jednoj skiji možemo imati, uvjetno rečeno, dva različita radijusa, prošle godine se udomaćila među skijašima. Podsjetimo, uz svaki par skija s Mutix nazivom dolazi i set posebnih nastavaka, pod imenom "Composite arms" u dvije varijante - "short arms" za kratke zavoje, te "long arms" za duže zavoje. Nastavci se mogu uz pomoć odvijača promijeniti, a brzina izmjene ovisi prvenstveno o spretnosti baratanja malim vijcima i alatom.

U novoj sezoni, Mutix tehnolgija dobila je i nekoliko noviteta. Na prednje nastavke u duljoj varijanti dodan je tzv. Booster (na slici dolje), koji se može podesiti na dvije pozicije, te tako ovakvim skijama dodati još jedan dinamički radijus! Stoga od ove sezone Mutix s kompozitnim nastavcima ima tri moguća dinamička radijusa: 11 m (short arms), 15 m (long arms) te 17 m (long arms+booster).


No Mutix ove sezone dolazi i u sasvim novoj inačici, koja neće mjenjati radijus skije već njezinu snagu i odziv na stazi. "Power arms" varijanta je nastavaka koja dolazi na dva rekreativna modela - muškom Zentihu (naslovna fotografija) i ženskom Attraxionu. Power arms dolazi u dvije varijante - "stiff" koji skiji pruža dodatnu snagu, namijenjen je za uvjete kada su staze tvrde i ledene, te strmije, dok je mekša varijanta "regular", povoljna za normalne brzine, laganiju i manje agresivnu vožnju, te mekši ili sviježi snijeg. Power nastavci se, za razliku od Composite nastavaka, mogu montirati bez alata, što svakako olakšava korištenje ovog noviteta.

Od ostalih tehnologija, sve je uglavnom već dobro poznato. IPS (independent Pressuring System), se brine za bolju kontrolu kod izvođenja zavoja te bolje prianjanje rubnika uz podlogu. Dolazi u tri različite varijante: IPS Race (za sve Radical, natjecateljske modele) i Race Custom (za Radical R11 Mutix) gdje se posebni sistemi dodatnog pritiska nalaze odvojeno iznad svakog rubnika skije postrance i protežu se uzduž 80 % rubnika. Kod IPS H (Zenith modeli) i IPS H Custom (Zenith i Attraxion Mutix) sistema ojačanja su u obliku slova H i protežu se uzduž cijele duljine skija. Te za kraj IPS Y (Actys modeli) sistem intuitivno nazvan prema svom obliku - slova Y, gdje se sistem pritiska na rubove proteže iznad rubnika samo prema vrhu skije, dok se prema repu sistem proteže kroz sredinu skije što omogućuje lakši ulazak u zavoje, ali i manje kontakta sa snijegom u jakim i energičnijim zavojima.

VAS (Vibration Absorbing System) i dalje je zadužen za smanjivanje vibracija, a kao i prošle sezone dolazi u dva oblika: kao standardni elastomerni VAS koji se ugrađuje u strukturu skije i to na njen vrh i rep, što je prepoznatljivo kod Zenith modela, te Twin VAS, koji se nalazi ispod plate za vez i same šasije skije, a koristi se za eliminaciju vibracija na mjestima na kojima one intenzivno nastaju – neposredno ispred prednjeg bloka veza ili ispred plate.

TPI2  i TD2 - XPI sustavi ugradnje vezova osiguravaju jednostavniju montažu vezova, kao i pomicanje veza za potrebnu veličinu pancerice bez korištenja alata.

Kod freeride modela, baš kao i protekle godine, nailazimo na FAT (Free Absorber Technology) tehnologiju, čija je glavna funkcija smanjiti vibracije ispod vezova i održati skiju čim dulje u kontaktu sa snijegom, i to u svim uvjetima, te na Shark nose koji aluminijskim ojačanjima samog vrha skije, smanjuje mogućnost prekomjernog torzijskog savijanja.

Scratch modeli su i dalje sa WRS sistemom (Weight Reducing System) koji koristi različit raspored i gustoću vlakana u konstrukciji skije, pri čemu je manja gustoća vlakana na repu i vrhu skija. Postranični zidovi posebno su postavljeni pod 30 stupnjeva u odnosu na podlogu kako bi skija bila čim većom površinom u kontaktu sa snijegom, a oba kraja skije (s obzirom da je riječ o twin-tip skijama, op.a.), imaju ugrađene dijelove od elastomera što poboljšava izvođenje trikova te osigurava ugodan "landing".

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 162210
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr