PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

16.10.2008.      

Autor: Elinka Barišić 

Rossignol tehnologije 08/09

Iz Rossignola ove sezone stiže novi, radikalniji sidecut ženskih skija, te puno prilagodljivih noviteta na širokom rasponu modela.

U sezoni 06/07 Rossignol je na tržište donio Mutix tehnologiju, te time postao pionir u tehnologiji koja podrazumijeva mogućnost promjene karakteristike skija na samoj stazi. Mutix tehnologija prisutna je i ove godine u sličnim inačicama kao i protekle sezone. Tu su i dalje varijante nastavaka pod imenom "short arms" za kratke zavoje, te "long arms" za duže zavoje, s uključenim "boosterom" koji može dodati i treću varijantu radijusa skijama s ovakvim sistemom (na slici desno). Ovakvi nastavci dolaze na Radical modelima. Prošle godine uvedena varijanta koja mijenja tvrdoću skije, ove godine ima tri vrste: "extra stiff", "stiff" i "regular". Kako imena govore, mijenjajući ove nastavke skiju možemo prilagoditi tvrdoći terena - bio on tvrd i leden ili mekši sa svježim ili već izvoženim snijegom. Ovi nastavci dolaze na Zenith modelima.

Kako bi u korak s vremenom bili i Rossignolovi modeli namijenjeni skijanju van uređenih staza, od ove sezone u neke je ugrađena "Dual Camber" tehnologija (naslovna fotografija). Riječ "camber" na engleskom bi u doslovnom prijevodu označavala zakrivljenost, pa je naziv zapravo samoobjašnjiv. Na nekim Bandit modelima, koji imaju integriranu ovu tehnologiju, ugrađen je mehanizam nazvan "DC Switch" koji, kada je uključen, zateže vrh skije prema vezu te  time prvih 30 cm skije odiže od podloge (slika lijevo). Podignut vrh skije olakšat će vožnju dubokim snijegom, a kada se skijaš vrati na "normalne" staze, može isključiti ovaj prekidač te vratiti skiju u normalni položaj.


Najradikalniji novitet ove godine svakako predstavlja "Woman Waist Concept". Dodan je svim Harmony modelima i naočigled je vidljiv (slika desno). Naime, skija ima još jedan dodatni "struk", smješten na stražnjem dijelu skije, dok se rep skije još dodatno širi. Ovakav, jedinstveni sidecut trebao bi dodatno olakšati skijanje te ujedno smanjiti i masu same skije.


Sidecut su promijenile i natjecateljske skije. Ulazak Oversize tehnologije u ovu klasu označio je i povećanje gabarita skija, te veleslalomski modeli sada imaju "ogromnih" 80 mm u struku.

Od ostalih tehnologija, sve je uglavnom već dobro poznato. IPS (independent Pressuring System), se brine za bolju kontrolu kod izvođenja zavoja te bolje prianjanje rubnika uz podlogu. Dolazi u dvije različite varijante: IPS Custom (za modele s Mutix tehnologijom) gdje se posebni sistemi dodatnog pritiska nalaze odvojeno iznad svakog rubnika skije postrance i protežu se uzduž 80 % rubnika. Kod IPS H (Zenith modeli) sistema ojačanja su u obliku slova H i protežu se uzduž cijele duljine skija.

VAS (Vibration Absorbing System) i dalje je zadužen za smanjivanje vibracija. Kao i prošle sezone dolazi ugrađen u strukturu skije, ali ovoga puta samo na njen vrh, a ugrađuje se u Zenith modele.

Što se tiče tehnologija ugrađenih u freestyle modele, i dalje je prisutna WRS (Weight Reducing System) tehnologija koja vlakna unutar skije raspoređuje kako bi skija bila teža u sredini nego na vrhovima, a od noviteta svakako treba spomenuti Free System montaže vezova (slika lijevo) koji omogućuje promjenu pozicije montiranja veza te ima pozicije 0 / +3 / +6 namijenjene vožnji u parku, stazama te backcountry terenima.

Pored ovog sistema, tu su još i TPI2  i ZIP Technology sustavi ugradnje vezova koji osiguravaju jednostavniju montažu vezova, kao i pomicanje veza za potrebnu veličinu pancerice bez korištenja alata.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 187897
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr