PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

19.04.2009.      

Autor: Elinka Barišić 

Rossignol tehnologije 09/10

Nakon velikog broja tehnoloških noviteta prošle sezone, u 09/10 neće biti značajnijih promjena

-.--.-U sezoni 06/07 Rossignol je na tržište donio Mutix tehnologiju, te time postao pionir u tehnologiji koja podrazumijeva mogućnost promjene karakteristike skija na samoj stazi. Mutix tehnologija prisutna je i ove godine u identičnim inačicama kao i prošle sezone. Tu su i dalje varijante nastavaka pod imenom "short arms" za kratke zavoje, te "long arms" za duže zavoje, s uključenim "boosterom" koji može dodati i treću varijantu radijusa skijama s ovakvim sistemom. Baš kao i prošle sezone ovakvi nastavci dolaze na Radical Mutix modelima, dok su Zenith Mutix modeli opremljeni  varijantom nastavaka koja mijenja tvrdoću skije. Za razliku od prošle godine kada ih je bilo tri, ove sezone prisutna su samo dva ovakva nastavka: "stiff" i "regular". 

-.--.- IPS (independent Pressuring System), u kojeg spada i navedeni Mutix, se brine za bolju kontrolu kod izvođenja zavoja te bolje prianjanje rubnika uz podlogu. Dolazi u dvije različite varijante: IPS Custom (za modele s Mutix tehnologijom) te IPS H (Zenith modeli) varijante.

Oversize tehnologija, koja se od protekle sezone primjenjuje čak i u natjecateljskim skijama i dalje je prisutna. Tako veleslalomski modeli i dalje imaju struk od čak 80mm, dok su slalomski s identičnim sidecutom, osim struka koji ima 70mm. Spomenimo i to da je u natjecateljskim modelima korištena Rectangular Sandwich konstrukcija, u kojoj su, kao što ime sugrerira, postranični zidovi okomiti na bazu (odnosno u presjeku tvore pravokutnik, slika lijevo). Na neke modele, kao što je to primjerice 9S, dodatno se ugrađuje i titanski sloj koji u potpunosti okružuje drvenu jezgru, a kojem je cilj dodatno poboljšati stabilnost i upravljivost skije (titanial torsion box). 

Rossignolovi modeli namijenjeni skijanju van uređenih staza, i dalje dolaze s dvostrukom zakrivljenošću. No za razliku od prošle godine kada se zakrivljenost mogla mijenjati pomoću "Dual Camber" tehnologije, kod koje se mogla zategnuti sajla te tako vrh skije odignuti od tla, ove sezone zakrivljenost je fiksna i predugrađena. Obrnuta zakrivljenost (reverse camber) dolazi samo na jednom modelu, koji je zbog odignutog prednjeg dijela namijenjen za ekstremne uvjete i dubok snijeg, dok su ostali modeli s normalnom, tradicionalnom zakrivljenošću (single camber). Bandit modeli također i dalje dolaze sa Shark nose-om, aluminijskim dodatkom na vrhovima skija koji podsjeća na ralje morskog psa. Iako ovi modeli mogu doći s Freebeam sistemom ugradnje vezova, kod kojih je moguće podešavati vezove bez dodatnih alata, većina ih se može kupiti i u tzv. "open" varijanti, kod koje kupac može birati kakve vezove će ugraditi na skiju (primjerice telemark ili turne vezove, umjesto "običnih" alpskih).

Kod ženskih modela i dalje je prisutan "Woman Waist Concept". On je prošle sezone dodan svim Harmony modelima i naočigled je vidljiv (slika ispod). Naime, skija ima još jedan dodatni "struk", smješten na stražnjem dijelu skije, dok se rep skije još dodatno širi. Ovakav, jedinstveni sidecut trebao bi dodatno olakšati skijanje te ujedno smanjiti i masu same skije.

-.--.-


Ove sezone nešto radikalnije promjene doživjela je freestyle serija, kod koje je primijenjena nova tehnologija zvučnog imena "Sigma profile". Ime dolazi iz grčkog slova sigma koje u matematici predstavlja simbol za sumu, a kako je u ovoj tehnologiji, kako navodi Rossignol, sadržano sve ono najbolje od nedavnih inovacija, od tuda i ime. Osim što skija ima obrnutu zakrivljenost (reverse camber), ima i obrnut sidecut (reverse sidecut) na vrhovima i krajevima skije (slika ispod). To bi trebalo ovim modelima osigurati još bolje performanse, kako van staze tako i na njoj.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 7394
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr