PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

23.10.2006.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C. Blatnica 14 1236 Trzin tel. +386 1 560 50 5 

Rossignol X-Fight 1 Oversize (06/07)

Rossignolovu cross seriju i ove sezone predstavljaju X-Fight modeli, od kojih smo mi imali prilike testirati jedan od jačih modela, X-Fight 1 Oversize.

Testirani model: 174 cm – r = 16m
Sidecut: 116 – 68 – 100
Dostupne visine: 160, 167, 174, 181 cm

Od ovosezonskih 6 modela iz X-Fight serije, testirani model X-F 1 Oversize je za klasu slabiji od najjačeg X-F 1 box World Cup modela. Vanjština skije je prepoznatljivog Rossignolovog dizajna u narančastoj boji, koja je odlika jačih modela. Koncept Oversize (naglašeniji vrh i rep, te uži struk skije) omogućuje bolju kontrolu i bolje manevarske sposobnosti, a samim time i lakše ulaženje u zavoj. IPS Race raspoređuje skijaševu masu duž cijele skije, te tako osigurava bolje prianjanje rubnika uz podlogu, a posljedica toga je bolja kontrola u zavoju. Twin VAS eliminira, odnosno apsorbira vibracije koje nastaju prilikom vožnje. Tu je još i novi TPI2 sistem ugradnje vezova (Axial ili Axium) gdje se vez navodi po šinama i ugrađuje na predefinirana mjesta na skiji.

Osim po dimenzijama, ova skija i po ponašanju na snijegu dosta podsjeća na X seriju (8X i 9X) koja spada u kategoriju veleslalomskih (do)natjecateljskih modela. Lakša je od modela iz X serije te je nevjerojatno s kojom lakoćom se izvode paralelni zavoji, pa čak i po raskvašenom snijegu. Prebacivanje s ruba na rub iziskuje minimum energije i skija odmah hvata zavoj, pa se možete vrlo brzo naviknuti na nju, nakon čega ćete uživati u izvođenju širih paralelnih zavoja. No, radi manje mase koja omogućuje ovakve karakteristike, treba biti oprezan na ledu te na tvrđim stazama, gdje ipak treba "stisnuti" skiju kako bi prošla u idealnoj putanji. Tu smo i prvi puta osjetili lagane vibracije, ali to nije bilo neočekivano. Podrhtavanje se osjeti i prilikom spusta ravno, pri malo većoj brzini i tu treba biti oprezan. Obzirom da skija "plovi" po snijegu osjetit ćete svaku neravninu na terenu i ukoliko niste spremni na iznenađenja, vrlo lako može doći do pada.

Već znamo da se s ovakvim tipom skija ne isplati isprobavati brzo vijuganje, ali zato se može upustiti u vožnju izvan staze. Sa skijom je, općenito, vrlo lako upravljati, naročito po mekanijim stazama, te se radi toga vrlo dobro snalazi u dubokom snijegu.

X-Fight 1 Oversize će svoju publiku naći među hedonistima, koji ne žele previše kompliciranja tokom vožnje i koji se ne uzrujavaju radi grešaka, obzirom da ih skija može podnijeti, a radi toga ova skija će zainteresirati i skijaše koji žele eksperimentirati s raznim stilovima vožnje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244547
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr