PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

07.03.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Salomon Equipe 10SC (04/05)

Salomonov srebrni model unatoč zvučnom imenu Equipe, nije race klasa skije. Ali predstavlja model itekako vrijedan pažnje.

Testirani model : 165 cm @ 12.2m
Sidecut : 124-66-104
Dostupne visine : 150, 155, 160, 165 i 170 cm

Salomonova serija Equipe odavno je svima poznata i na samo ime svi znaju da se radi o skiji rađenoj za ozbiljnije skijaše, ako ne i za same sportaše. SC na kraju naziva označava da se radi o slalomskom modelu nešto izraženijih carving gabarita, a činjenica da nedostaju oznake poput 2V ili 3V ukazuje na to da se ne radi o samom vrhu ponude, no ipak vrlo zahtjevnih karakteristika same skije.

Skija nas je ugodno iznenadila u nekoliko aspekata. Prvo konstrukcija je takva da je realno za očekivati dosta nestabilnosti kada skija nije u potpunosti na rubnicima. Tome u prilog dodatno govore zaista naglašeno velike dimenzije vrha, struka i repa skije od 124-66-104 na testiranom modelu od 165 cm duljine. Skije su zaista iznenađujuće stabilne što donekle mogu zahvaliti i svojoj dosta velikoj torzijskoj tvrdoći. Naravno da takvo ponašanje uvjetuju i stupnjevi brušenja rubnika u servisu, ali je ponašanje skije i bez obzira na taj faktor iznenađujuće dobro. Pogotovo uzevši u obzir da skije zajedno sa vezom (pilot standard, op.a.) nisu preteške.

Sa rubnika na rubnik se prebacuju veoma lako, kratki su zavoji pravo zadovoljstvo. Pri kratkim zavojima skija vas drži u zavoju veoma pouzdano sve dok skijate s pritiskom na obje noge. Započinjete li zavoje na jednoj nozi uz priključivanje druge noge očekujte nešto više umaranja i borbe sa skijama. Izrazito kratki zavoji ipak očekuju od vas malo jači pritisak na skiju, dok će se veleslalomski zavoji izvoditi također bez problema i sa nešto manje utroška snage. S obzirom na vrh skije i širinu repa, logično je očekivati da će skija u zavoje ulaziti dosta lako, a da iz zavoja izlazi energično i eksplozivno. No zato budite na oprezu, jer će vas promjena ravnoteže na repove skije vrlo brzo iznenaditi katapultom iz zavoja. Zbog svoje tvrdoće skija odlično podnosi led i tvrđe podloge gdje rubnici na prvi pogled ne ulijevaju povjerenje, ali obavljaju posao sasvim solidno. Zbog širine, skija se ne ponaša loše ni na neutabanim stazama, ali je ipak preteška i prenaglašenih razlika u dimenzijama da bi takva vožnja bila ugodna. Na hupserima je vrlo nezgodna jer je živahna, i široka i kad nije u carvingu dosta teška za upravljanje. Ono što je čudno je količina buke koju proizvodi na tvrdoj podlozi. Vjerojatno kao posljedica tvrdoće i malih vibracija koje dodatno eliminiraju dva prolink II stabilizatora, skija doslovce proždire stazu uz dosta veliku količinu buke.

S obzirom da skije nisu toliko teške, u za njih odgovarajućim uvjetima (uređene staze) neće vas toliko umoriti niti nakon cijelog dana skijanja, bez obzira na dosta veliki torzijski indeks, pogotovo ukoliko ste savladali carving. Nakon cijelog dana skijanja na tvrđim terenima, rubnici su ipak polako počeli popuštati tako da izgleda da su oni slaba točka ovog modela.

Preporučili bi je slalomski orijentiranim carving skijašima, koji su većinu vremena na rubnicima, a vole i brzu i sporiju vožnju, sve dok takva vožnja ne uključuje pravocrtne spustove i skokove. I za one koji se drže uglavnom uređenih terena, a nemaju problema sa snagom. Jako dobar izbor za ljubitelje kratkih zavoja. Nikako ne bih preporučio ljubiteljima off-piste skijanja ili onima koji još uvijek koriste segmente "klasične" tehnike, jer će im zadovoljstvo vožnje na takvim skijama biti daleko od potpunog.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248583
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr