PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

10.06.2009.      

Autor: Goran RazićUstupio: Salomon Austria GmbH, info_cro@salomon-sports.com www.salomonsports.com  

Salomon Equipe 3V Powerline (09/10)

Već dobro poznata Salomonova race linija, iako bogate natjecateljske prošlosti, ipak pomalo tone u san, no zadovoljit će gotovo svakog ne pretjerano zahtjevnog natjecateljski nastrojenog skijaša

Testirani model: 165 cm, r = 12,5 m
Sidecut: 119-67-102
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm

-.-Skijanje.hr-.-Malo po malo Salomon je u potpunosti napustio svoju nekad karakterističnu crvenu boju natjecateljskih modela. Jarko crveno-crne kombinacije preuzeli su minimalistični sivo-crni tonovi. No ako mislite da se u Salomonu ništa novo nije događalo, onda se varate. Udruživanje s Atomicom, točnije s Amer sports grupacijom, vidljivo je i u ovoj skiji. Najveći dokaz tome je svojevrsna "doubledeck" tehnologija, tj. izvedenica Atomicove "Varioflex" tehnologije isključivo za Salomon.

-.-Skijanje.hr-.-Skija je izrazito lagana i teško se oteti dojmu da koji gram težine, a samim time i robusnosti te nezaobilazne snage, ne bi škodilo, no takve karakteristike donose i neke pozitivne učinke. Salomon bi mogao odgovarati velikom krugu kupaca, što je svakako bitna karakteristika u današnje vrijeme, kada je proizvođačima iznimno bitno sa što manje napora (čitaj: novaca, op.a.) zadovoljiti širok segment kupaca.

Upravo kako bi neutralizirao relativno negativne učinke male mase, tu su elastomerni dodaci na gornjem dijelu skije, koji služe, upravo kao i kod Atomica, za učvršćivanje longitudinalne osi skije prilikom njenog savijanja, uslijed velikih brzina u zavoju ili velike mase skijaša. Iako nam ovakav učinak nije bio osjetan prilikom testiranja skija, ostavljamo mogućnost kako je ipak ova "inovacija" zaslužna za lijepo vođenje skije i izrazito malo umaranje prilikom skijanja na Salomonu.

Na tvrdim i strmim stazama Equipe povremeno pokazuje znakove nedostatka snage. Drugim riječima, ako agresivnije želimo odskijati veću strminu, koristeći isključivo geometrijske karakteristike skije te agresivno vodeći skiju isključivo na njenim rubnicima, skija počinje povremeno gubiti "dah". Zna se dogoditi da počinje popuštati pod naletima sila u zavoju, što se očituje u proklizavanju, drhtanju i čestom poskakivanju. U tom trenutku jasno je da smo preforsirali i ako nam je navedeni stil dominantan tijekom skijaškog dana, ne treba biti previše pametan i zaključiti kako će FIS inačica navedene skije biti puno zahvalnija u ovakvim uvjetima. No budući da je ovo najjači dućanski model, mrvicu više agresivnosti ne bi škodilo, pogotovo ako usporedimo ponašanje konkurentnih modela u istim ili sličnim uvjetima.

-.-Skijanje.hr-.-Mekanije popodnevne staze su svojevrstan problem za svaku slalom skiju, no i one nam mogu pričinjavati određeno zadovoljstvo ako zadovoljavaju barem jedan od dva bitna kriterija; jedan je nešto veća širina struka, a ako već taj kriterij nije zadovoljen, onda skije s većom masom često znaju davati veći osjećaj sigurnosti i "probitačnosti" u navedenim uvjetima, naravno, ako nam kondicija nije strani pojam. Salomon Equipe 3V na žalost nije obdaren niti jednom od ove dvije karakteristike, tako da povremene nestabilnosti prilikom skijanja u mekanijem snijegu neće biti rijedak slučaj.

Ono što svakako valja pohvaliti je mirnoća skijanja na rubnicima prilikom srednjih brzina, mirnoća prilikom izlaska iz zavoja, te prebacivanje s rubnika na rubnik s ipak malom dozom zadrške. Ove karakteristike zasigurno će oduševiti sloj skijaša koji još uvijek ne uspijevaju skijati natjecateljske zavoje po većini staza, sve one kojima je brzo vijuganje još uvijek teren na kojem se da dosta napredovati, a crne staze poligon po kojem se rijetko dostižu velike brzine. Ako se barem u nekoj od ovih karakteristika pronalazite, Salomon bi vam mogao odgovarati, te će vam zasigurno dati osjećaj skijanja na race skiji... koja to po karakteru baš i nije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 215467
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr