PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

11.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Salomon pancerice 04/05

Jedan od najpopularnijih proizvođača pancerica pred nas donosi ponudu za sezonu 04/05. U velikom izboru modela svatko bi trebao pronaći nešto za sebe, pogotovo oni koji imaju nešto širu nogu ili visoki rist.

Baš poput raznih modela skija, veliki je izbor i raspon modela pancerica, različitih po bojama, ali vjerujte i po performansama.

Naravno da je glavna razlika u tvrdoći pancerice i njenom prianjanju uz nogu, jednom rječju, u flex indexu. Prvo donosimo nekoliko tehnoloških noviteta koje nam predstavlja Salomon:

Advanced chasis technology (ACT) – predstavlja posebnu izradu donjeg dijela pancerice sa povišenim potplatama kako bi se dobio maksimum odzivnosti skije te čim bolji grip i veći kut rubnika skije u odnosu na podlgu.

Unibody chasis - Pancerica je izrađena iz jednog dijela, nema spojeva kako bi se osigurao maksimum prijenosa energije na skiju i elimiranje naprezanja u kalupu pancerice.

Sensifit – Mekani materijal koji omogućava lakoću obuvanja pancerice.

Carbon link – Karbonski umetak koji omogućuje bolju povezanost donjeg i gornjeg dijela pancerice bez povećanja tvrdoće, odnosno flex indeksa.

Custom fit pro liner – Liner koji je napravljen od posebnih pjena kako bi se što bolje adaptirao uz skijaševu nogu. No, ovaj tip linera nije rađen za maksimalnu udobnost, nego je predodređen za čim bolji prijenos pokreta i snage s noge na skiju.

Spaceframe tehnologija - Spaceframe tehnologiju Salomon predstavlja kao novi asimetrični sistem optimiranja kontakta skije sa snijegom putem pancerice, za one koji u svakom zavoju skijaju na obje noge i žele iz svakog zavoja preciznost brzinu i kontrolu.
Pancerica prianja tako da sa svoje vanjske strane konstrukcijski pridonosi boljem držanju skije na snijegu (gdje je pancerica nešto mekša), a s unutarnje je sve podređeno kontroli i brzini (tu je pancerica tvrđa).

Shock absorberi - služe kao ublaživači vibracija koje se prenose sa skije na stopalo i karakteriziraju ostale pro modele, a posebno vibracije nakon doskoka.

3d buckle – specifična žuta kopča karakteristična je za Salomon, a pomoću te kopče može se podešavati kut pod kojim će se zakopčavati jedna od kopči na stopalu i na taj način prilagođavati tipu stopala.

2D sensifit / ovesized sensifit – Omekšani dio linera je proširen na dio rista i donji dio potkoljenice kako bi se navlačenje pancerica maksimalno olakšalo i kako bi se skijašu pružila maksimalna udobnost.

Double Canting – Novi modeli imaju dva vijka, jedan koji određuje nagib gornjeg dijela pance u odnosu na donji, a drugi vijak (canting lock) osigurava da se pri svakom kutu nagiba dobije maksimum prijenosa energije te da se ona ne gubi u savijanju pancerice

Kategoriju Professsional predvodi već nadaleko prepoznatljiva course pancerica crvene boje te novi pro modeli sa novom spaceframe tehnologijom.

Flex indexi od 95 (pro) i 120 (course) kažu da se radi o tvrđim pancericama, za one koji točno znaju benefite i probleme koje takva pancerica donosi.

Od ostatka tehnologije tu su prisutni custom fit liner, unibody konstrukcija, 3D kopča, alumijske kopče, dvostruki canting vijak.

Course modeli (slika lijevo) imaju i softex kalupe od plastike otporne na rastezanja i torzije te za bolje prianjanje uz nogu kako bi se izvukao maksimum prijenosa energije na skiju.

Pro modeli imaju na potplatama ugrađenje shock absorbere.






Expert serija, kao što joj ime govori, je namijenjena agresivnijim skijašima spremnim žrtvovati udobnost zbog bolje kontrole. X Wave od 7-10 te crossmax 10 modeli su predstavnici ove klase.

Modele sa oznakom 10 krase flex indexi od 110, što govori da je to pancerica namijenjena sportski orijentiranim skijašima u jako dobroj formi i vrlo dobre skijaške tehnike, serija 9 ima flex 100, serija 8 ima flex 85, a serija 7 flex 80, s tim da niži modeli (serija 7 i 8) nemaju dvostruki canting vijak već jednostruki.

Serija 7 koja izgledom podsjeća na course model ima Auto CF liner koji je nešto mekši i ugodniji za cjelodnevno skijanje. Svi expert modeli imaju aluminijske kopče, unibody izradu, carbonlink. Slika desno – x wave 10.




Parks serija nudi samo jedan model – 1080, rađen sa half pipe akrobacije za pojačanim absorberom, Auto CF linerom, 3D kopčom, aluminijskim kopčama, jednim canting vijkom i flex indeksom 85, carbonlik i unibody izradom.



Skilled serija (Ellipse modeli) je namijenjena rekreativcima i za razliku od prethodnih modela ima 3 aluminijske kopče i vezice, sa rasponom flex indeksa od do 90 (Ellipse 9 - slika lijevo),

ACT tehnologiju, oversize sensifit, te rear energizer – poliuretanski dio na stražnjem dijelu pance koji olakšava hodanje kad se otvori, odnosno zatvoren se koristi u za vrijeme skijanja. Također ima liner otporan na pranje.









Allrounder serija (poznati performa modeli) od 5-8 predstavljaju seriju namijenjenu onim koji od pancerice žele kompromis između kontrole i udobnosti.

ACT izrada (viši modeli su unibody tipa), plastičnih kopči, sensifit linera, jednostruki canting vijak na modelima na performi 7(flex 75) i 8 (flex 85). Performa 5 (flex 55) i 6 (flex 65) su namijenjeni već pomalo rekreativcima početnicima ili skijaškim hedonistima.

Specijalno treba spomenuti Performa CF model kao i sve ženske modele označene sa W, koji donose svojevrsni zračni jastuk na jeziku tako da smanji pritiske na potkoljenicu i omogući čim ugodniju vožnju. Ženski modeli imaju i generalno manje Flex indexe, usporedbe radi, performa 8W (slika desno) ima index 65

Leisure seriju predstavljaju verse modeli (5 i 7), skije mekanog flexa, sa dvije plastične kopče i vezicama, namijenjene onima koji nikako ne žele žrtvovati udobnost čak i po cijenu manje dinamičnog skijanja sa nešto slabijom kontrolom nad skijom.

Slike su preuzete sa Salomonovog službenog sitea.

Ukoliko niste sigurni kako odabrati pancerice preporučamo da pročitate članak na tu temu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 50604
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr