PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

10.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Salomon skije 04/05

Kod francuskog proizvođača Salomona nešto malo iznenađenja. Osim klasične crvene Equipe serije namijenjene utrkama i uređenim tvrdim stazama pojavljuju se Demo, Streetrace i Scrambler modeli.

Equipe serija, najtrofejnija unazad nekoliko godina i dalje ostaje u prepoznatljivom tonu, crvena boja Salomonove race klase i dalje će nas pratiti na utrkama Svjetskog kupa.

Nezaobilazne 10 2V (radijusi iznad 21 m) i 10 3V modele (radijusi 11-12 m), za veleslalom i slalom, prati mlađi brat 8 3V, no nažalost, opet samo sa jednim prolink stabilizatorom (sezone 02/03 Equipe 8 je imala dva prolinka I) te sa radijusima 13-17 m, duljinama od 155-176 cm.

Dvije desetke se naravno razlikuju u duljinama (2V od 175-185 sa većim radijusima, pilot vezovima i titanskom monocoque konstrukcijom), dok je 3V u slalomskim izdanjima 155 i 165 cm sa monocoque konstrukcijom.

Demo modeli sliče Equipe modelima, ali dolaze u srebrnoj boji u tvrdoćama 8, 9 i 10. Radijusi su im manji od Equipe serije i osim osmice, svi imaju pilot vezove. Skija koja je namijenjena sportski orijentiranim amaterima.
Streetrace serija (slika lijevo) ugurala se između Crossmax serije i Equipe serije, sa većim radijusima, ali s nekoliko tvrdoća dasaka koje variraju od 6-10, svi sa ugrađenom platom, te prolinkovima na modelima 9 i 10.

Allround skija od rekreativaca hedonista do jako dobrih i smjelih skijaša. Duljine od 140 – 170 cm i vrlo malih radijusa 10-12 m ovisno o duljini skije).

Crossmax i dalje postoji, ali od ove godine samo u modelima 77, 8 i 10. O toj je skiji svašta rečeno budući da je to model star tri godine i vjerojatno ga ove godine posljednji put gledamo u ovom izdanju.


Nova kategorija skije je i Scrambler (slika desno), all mountain skija za rekreativce koja bi trebala biti zabava i za off-piste, ali i za uređene staze.

Širokih dasaka, ali ipak nešto većeg radijusa do (14.5 m) te visina od 145 do 175 cm, vjerujem da će i cijenom biti vrlo privlačna skupina, uz Streetracer, za kojeg sumnjam da će biti toliko povoljna klasa skije.

Sve daske imaju platu, a u toj kategoriji postoji model za početnike, označen sa oznakom 33. Također je tu predstavljeno i nekoliko ženskih modela oko kojih se već neko vrijeme vodi polemika, ima li uopće smisla to što proizvođači tvrde; da je cijela konstrukcija plate te centar skije pomaknut prema naprijed zbog drugačijeg položaja ravnoteže između žena i muškaraca.

Freeride model je i dalje bez iznenađenja Screamer, opet u karakterističnim narančastim bojama s kojima je ovaj model i stekao popularnost. Lagana skija sa off-piste radijusima (17-22 m) i duljinama od 165-185 cm.

I na kraju, ne smijemo zaboraviti twintip freestyle skije, popularne teneighty, seventwenty i pocket rocket modele zas one odvažnije, duljina od 151-181 cm i radijusa do 21 m za zračne akrobacije, half-pipeove i slične ludorije na snijegu.

Konstrukcijski se dakle ništa nije drastično promijenilo, monocoque konstrukcije, u jačim modelima ojačane titanom, prolink II koji je zamijenio sve ostale dosadašnje stabilizatore, te grafitna baza sa pilot vezovima na više od polovice modela i plate na gotovo svim modelima su ono što nam Salomon ove godine nudi.

Izgleda da je inovacija za sezonu 04/05 otišla u smjeru širenja palete skija gdje se pojavljuje nekoliko novih klasa s prokušanim i renomiranim starim perjanicama poput Equipe, Crossmax i Screamer modelima.

Slike su preuzete sa službenog Salomonovog websitea.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 10165
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr