PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

16.06.2014.      

Autor: Ivan Kašuba 

Salomon skije i tehnologije 14/15

Na Salomonovim skijama i nadalje su prisutne već provjerene tehnologije. Kod skija više nema Enduro modela, nego je pridodana nova, po rezultatima testa odlična klasa skija X-Drive.

Powerline tehnologija jedna je od najdugovječnijih, i najzvučnijih, tehnologija u Salomonovim redovima. Ona se pokazala jednim od najboljih rješenja za pojačanje fleksijske krutosti i stabilnosti pri povećanju opterećenja na skiju, a tamo gdje bi to bio kontra-efekt, pridonijela je na uštedi mase skije. Kao i do sada tu su Race Powerline, All Mountain Powerline i On-Piste Powerline.

BBR klasa skija, prije nekoliko godina veliki 'boom' u skijaškom svijetu, upravo je bila specifična, kao što je i dalje, po V-shape konstrukciji odnosno tehnologiji. Riječ je o filozofiji u kojoj je Salomon htio spojiti izvrsnu plovnost i brzinu rubljenja sa što stabilnijom konstrukcijom, a sveukupno sve jako podsjeća na surf-dasku. Poradi što bolje torzijske krutosti, Salomon koristi nekoliko različitih ojačanja strukture poput Double Ti laminate, Ti-laminate i Edge Armom.

Standardne strukture jezgre skija ostale su bez promjena pa tako i dalje, ovisno o modelu, možemo pronaći Full Woodcore – potpunu drvenu konstrukciju koja, uz ojačanja, daje još bolji prijenos opterećenja na skiju te efikasnije upijanje vibracija, zatim Woodcore ili kombinaciju drvene jezgre i kompozitnih materijala gdje se, osim stabilnosti, i smanjenja vibracija, pruža okretnost i lakšu konstrukciju, te Composite konstrukciju - isključivo laganu i okretnu konstrukciju. Spoj jezgre, i ojačanja, u konačni oblik Salomon naziva Monocoqueom ili konstrukcijom kod koje, laički rečeno, postoji vanjska oplata koja svojom geometrijom, oblikom i brojem slojeva dodatno preuzima opterećenja uslijed vožnje.

Rocker tehnologiju u današnje vrijeme ne treba posebno naglašavati, pošto je sada ovdje riječ već o standardu, pa tako spomenimo samo kako Salomon i nadalje koristi slijedeće verzije spomenute tehnologije: Carve i All Terain Rocker (2.0), Utility i Twin Rocker.

X-Chassis, ujedno i primijenjen na novoj X-Drive klasi skija, napravljen je od dijagonalno postavljenog karbona, što rezultira garantiranim 'all mountain' performansama, a u kombinaciji s laganom drvenom jezgrom čini najlakšu skiju ikada od Salomona napravljenu.

Kako Salomon doista u primjeni nudi pregršt raznih tehnologija, istaknimo nekoliko "najzvučnijih" poput Honey Comb+ABS Frame i Edge Free, kao različitih konstrukcija koje kombinacijom saćaste strukture, i vrlo čvrstih plastičnih vlakana, smanjuju masu na vrhu i repu skije te olakšavaju prijenos težišta, kao i promjenu rubljenja, te, primjerice, i Pulse Pad Pro, JIB Tech base, G-Spot...

U masi modela, po kategorijama i klasama, možemo razlikovati Race (LAB, X-Race), All Mountain Frontside (On-Pise, X-Drive, Women, BBR), All Mountain Backside (Q-Line, Q-Line Women), Gravity (Powder, Park&Pipe) i Junior (X-Series, All-Mountain Backside, Gravity). Krenimo redom...

Kako je LAB serija u 'race' klasi skija namijenjena natjecateljima, počnimo od same X-Race (slika dolje) serije, dakle najjače rekreativne serije. Tu je već poznati GS/SL model, dakle ista skija, no različitih radijusa ovisno o visini X-Race race plate XX.

-.--.-

Za one kojima je ovo ipak malo previše jaka skija, na izbor im se nude on piste modeli X-Kart MAX i 24 Hours MAX, te tri modela iz X-Pro klase, no gotovo iste namjene X-Pro SW, X-Pro Ti (slika dolje), X-Pro MG.

-.--.-

Nova klasa skija, s osam modela, potpuna je novost u Salomonovim redovima. Riječ je o X-Driveu. Kako proizvođač i sam ističe - osjeti snagu tamo gdje težina gotovo da i ne postoji. Preciznost i stabilnost jedne su od glavnih prednosti koje ovi modeli pružaju. Najširi i najjači model zove se X-Drive 8.8 FS, a po jačini slijede ga 8.0 FS, 8.0 FS s Honey Comb Tipom, 8.3, 80 Ti (slika dolje), 80 MG, 80 i 75.

-.--.-

Skijašicama koje vole skijati po uređenim stazama na izbor se nude modeli W-24, W-Kart, novi model Quartz, Bamboo, Lava, Pure White i Lagoon, te dva BBR modela, BBR Sunlite (slika dolje) i BBR Starlite, i to sa skoro svim karakteristikama prisutnima i kod muških modela. Kada već spominjemo BBR modele - uz već spomenuta dva postoje još i najjači BBR 9.0 te 8.0.

-.--.-

Q-Line je kod Salomona jedna od modelima najbogatijih klasa skija. Od univerzalnih modela izbor kreće od izuzetno širokog modela Q-115, pa preko Q-105, Q-98 (slika dolje), Q-90 do Q-85. Od ženskih modela na raspolaganju su Q-103 Stella, Q-96 Lumen, Q-88 Lux, Q-83 Myriad. Treba spomenuti kako postoji i klasa Q-LAB, s jednom skijom istog imena kao i klasa, a radi se o skiji za uživanje po "skijaškim bespućima" izvan uređenih staza.

-.--.-

Skije koje su san svakoga istinskog istraživača snježnih planina, potpomognute Full Twin Rocker tehnologijom, nalaze se u klasi Gravity Powder, a modeli su Rocker 122, Rocker 108 i 100 te Rockette za žene. Ljubitelji "vratolomija" na skijama imaju dvije mogućnosti - NFX LAB model i Threat iz klase Park&Pipe skija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 20619
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr