PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

13.05.2009.      

Autor: Tomislav Matošin 

Salomon tehnologije 09/10

Salomon je u predstojećoj sezoni uveo nešto noviteta sve se i dalje vrti oko postojećih tehnologija.

-.--.-Oplata skije je i dalje bazirana na Monocoque tehnologiji izrade gdje se ona izrađuje od jednog sloja duž cijele skije. Time se osigurava izravniji prijenos energije na rubove čime se postiže bolja upravljivost. Edgy Monocoque je predviđen za lakše skije odnosno za skije namijenjene početnicima i freeriderima te se izbjegavaju suvišni materijali kako bi skija bila što lakša i elastična. Da bi se dobilo na čvrstoći upotrebljavaju se dva sloja koja mogu biti obložena dodatnim materijalima koji skiji daju torzijsku čvrstoću čime se osigurava bolji kontakt s podlogom. Double Monocoque, s dva sloja, je namijenjen srednjim modelima dok su najjači i natjecateljski modeli opremljeni 3D Sport odnosno 3D Race Monocoque tehnologijom gdje povišena jezgra osigurava bolju čvrstoću a samim time i bolji kontakt s podlogom.. Kod natjecateljskih modela pojavljuje se i 3D Race Frame što označava dodatna ojačanja pomoću pločica uz rub skija kako bi se dodatno dobilo na torzijskoj čvrstoći.

-.--.-Ispod oplate nalazi se jezgra koja može biti potpuno drvena (Full Woodcore) što je karakteristika jačih te natjecateljskih modela. Takva jezgra osigurava stabilnost te smanjene vibracije. Početnički modeli imaju jezgru u slojevima (Composite Core) koja je građena od lakših sintetičkih materijala kako bi se dobila što manja masa te omogućila lakšu upravljivost. Ostali modeli su građeni kombinacijom umjetnih materijala i drva (Woodcore).

Dodatna ojačanja vrše se oblaganjem jezgre pomoću titana. Ti-Laminat označava sloj titana ispod jezgre uz bazu skije, dok Double Ti-Laminat ima sloj titana ispod i iznad jezgre skije. Modeli s 3D Monocoque oplatom imaju Ti-Rebound ojačanja gdje slojevi titana prate povišenja oplate. Novost je Edge Armour koji se uglavnom javlja kod park & pipe modela kako bi se učvrstili rubnici uz bazu skije. To se postiže postavljanjem polietilenskih niti uz bazu skije kojima se stežu rubnici i tako sprečavaju njihovo odvajanje. Ojačanje rubova se vrši i postavljanjem sintetičkih vlakna duž njih a taj sistem nazvan je Total Edge Reinforcement.

Pulse Pad označava sistem pri kojem su na određenim mjestima duž rubova skije umetnuti slojevi gume kako bi se smanjile vibracije te omogućio što bolji kontakt rubova s podlogom. Ove godine uveden je i Oversize Pulse Pad na jačim modelima kako bi se još više poboljšao kontakt rubova i podloge. To se postiže umetanjem širih slojeva gume.

-.--.-Variable Radius Managment (VRM) je izrada strukiranosti skije pomoću različitih radijusa. Skija u svakom svom dijelu, od vrha do repa, ima različit radijus čime se postiže dinamičnija i "intuitivnija" vožnja.

Oznake PTEX 4000 Race Finish, PTEX 4000 i PTEX 2000 označavaju gustoću molekula grafita u bazi skije kao i postupak završne obrade.

Kod vezova se nije ništa mijenjalo. Tu je i dalje Salomonov koncept integracije vezova i skije Smartrak i Protrak koji omogućuje kontrolu savijanja skija te jednolik prijenos snage na rubnike. Smartrak Control, Smartrak Grip Plus i Powertrak su varijacije prvobitnog sistema dok Steering Plate označava povišenu platu ispod veza kako bi se dobilo na boljoj upravljivosti te manjem utrošku energije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 242951
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr