PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

19.07.2010.      

Autor: Goran VukelićUstupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com
 

Salomon XW Tornado Ti Pl (10/11)

Teško je naći zamjerku skiji koja postavlja standarde u klasi all mountain modela.

Testirani model: 180 cm, r = 18,2 m
Sidecut: 120-80-108
Dostupne visine: 152, 159, 166, 173, 180 cm


-.--.-Salomon XW Tornado Ti Pl
je jedan od "klasika" all mountain razreda skija, model potpuno u suglasju sa Salomonovom orijentacijom ka skijama ne-samo-za-uređene-staze. Nalazi se na vrhu XW (poznatije kao X-Wing) serije skija namijenjenih skijanju po cijeloj planini, a konstrukcijski je baštinik prošlogodišnjeg istoimenog modela.

To znači da su zadržane sve dobre tehničke značajke modela, u prvom redu drvena jezgra koja se proteže od vrha do repa skije. Na to je dodan dvostruki sloj titana (Double Ti Laminate) koji ima osigurati veću krutost skije, a pažljivijem će čitatelju ovo otkriti da je riječ o modelu namijenjenom iskusnijim i snažnijim skijašima. Dvostruka Monocoque "šasija" osigurava jednakomjeran odziv skije, a za upijanje vibracija i poboljšani kontakt između rubnika i podloge pobrinut će se Pulse Pad dodaci. Integrirani Salomonovi vezovi nose oznaku Z12. Dizajn nije nezaboravan, dapače, Tornado se ne izdvaja izgledom u masi.

Zato se, u poplavi trenutačno aktualnih all mountain modela, izdvaja voznim osobinama. Promjenjivi vremenski i snježni uvjeti za vrijeme testiranja u proljeće na ledenjaku savršeno su odgovarali onom za što je Tornado zamišljen. Uređene staze skija apsolvira korektno i bez zamjerke, no pravo uživanje počinje kada se staza pokrije slojem finog, svježeg snijega. Lagani impuls snage nogama i već ste na "tračnicama" koje vas vode niz strminu. Stabilna je to skija koja se dade voziti uz manji utrošak energije nego konkurenti. Testirana duljina od 180 cm bila je pomalo ekstremna i rijetki će se odlučiti na nju. Izazivala je na nizanje širokih, veleslalomskih zavoja i podizanje brzinskog prosjeka, neovisno o stanju podloge. Uži zavoji ipak nisu toliko ugodni s ovom "XL" verzijom.

-.--.-Mekan, razrovan snijeg također ne predstavlja problem, već užitak. Tornado se lagano probija kroz takve nakupine bez zapinjanja makar nije konstruiran tako da ima odignut vrh skije od tla. U dubokom snijegu, na kojem bi vlasnici prema službenom katalogu trebali provesti oko 30% vremena, širi trag skije omogućuje sigurnu plovidbu, a od pomoći je i prihvatljiva masa. Naravno, za ozbiljne izlete u "dubač" Salomon ima posebno razvijenu seriju, a X-Wing je tu samo kao spona između freeride i on-piste skija.

XW Tornado Ti Pl će se posebno svidjeti jačim ili korpulentnijim skijašima koji vole dinamičnu, na trenutke agresivnu vožnju. S lakoćom će izdržati zahtjeve postavljene pred njega, neovisno o stanju snježne podloge. Za uspješno kroćenje ovog "tornada" potrebno je određeno znanje i snaga, a vlasniku bi skija mogla biti dobro pogođena stepenica negdje na pola puta u razvoju skijaške tehnike i skupljanju iskustva na snijegu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 10354
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr