PROIZVOĐAČI

»

STöCKLI

18.07.2008.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: Partner d.o.o., Rijeka
info@stoeckli.hr
Sve informacije na www.experience.hr
 

Stöckli Laser GS (08/09)

Ova je skija na stazi apsolutni kralj brzine - osjećaj velike sigurnosti i mogućnost kontrole na najvišoj su razini pri svim brzinama.

Testirani model: 178 cm, r = 18,2 m
Sidecut: 112-66-94
Dostupne visine: 166, 172, 178, 184 cm

Stöckli GS spada dakako u race seriju, koja kod Stöcklija nosi naziv "Laser". Proizvode se dvije varijante Lasera - oni "dućanski" i oni "natjecateljski", modeli po FIS standardu. No, za razliku od većine ostalih proizvođača, koje nerijetko čuvaju svoje top modele od očiju javnosti, Stöckli nudi komercijalnom tržištu i svoje FIS modele i to po vrlo povoljnim cijenama. Razlike između običnih Laserica i njihovih FIS pandana primarno su u tvrdoći skije, a kod GS serije i u dostupnim dužinama i radijusima.

Običan GS pojavljuje se s uvijek istim side cut-om 112-66-94, a dostupne dužine/radijusi su: 166/15.6, 172/16.9, 178/18.2, 184/19.6. FIS GS ima promjenjive dimenzije side cut-a, može se naći u sljedećim varijacijama dužina/radijus: 168/20.6, 175/ 23.0, 180/23.0, 185/27.0, 190/27.0.

Konstrukcijski jedina razlika između ovih dvaju varijanti (osim samog side-cut-a) je jedan sloj titanala više kod FIS modela. Inače konstrukcija skija je klasična "sandwich" konstrukcija koju čine nekoliko slojeva fiberglasa i titana s obje strane kompozitne drvene jezgre. Površina je napravljena od tzv. 4d saćastih struktura koje daju efekt povećala - kad gledate skiju pod vašim nogama zamijetit ćete ispod prvog, prozirnog sloja jednu saćastu strukturu koja odaje dojam da je toliko duboka da vam se čini da prodire i ispod snijega. Efekt je dojmljiv, no čini nam se i nedovoljno iskorišten jer se raznim dizajnerskim intervencijama mogao i kvalitetnije upotrijebiti.

Inače natpisi, linije i ostali grafički materijal na površinu su otisnuti u svega jednoj boji (crvena) plus crna, bijela i dva tona sive - odlična formula za jednostavan i rezolutan, nepretenciozan, ali prepoznatljiv race ski dizajn by Stöckli.

Kad su u pitanju vezovi, Stöckli nema svoju liniju, ali zato pažljivo biraju partnere. Dugo su godina imali uspješnu suradnju sa Vistom, a od prošle sezone skije funkcioniraju i u Salomon kompletu. Prema nama dostupnim informacijama na hrvatskom tržištu pojavljivat će se isključivo u kombinaciji s Vist vezovima i pločom, ali će se skije moći kupiti i bez ploče i vezova.

Mi smo imali priliku testirati "obični" GS Laser model 178/18.2. I možemo bez oklijevanja reći da je opravdao očekivanja! Već pri samom kretanju niz padinu ne možete se oteti dojmu da pod nogama imate nešto jako sigurno i snažno. Vožnja na GS Stöckliju najsličnija je vožnji u superbrzim vlakovima - osjećate kako se po stazi krećete izuzetno precizno i sigurno, bez straha da izletite iz tračnica i s osjećajem da ne idete toliko brzo koliko uistinu idete. S ovom skijom zaista možete ići zaista brzo bez da osjećate manjak kontrole.

To međutim, nipošto ne znači da skija nije pogodna za izvođenje zavoja manjeg radijusa - naprotiv, iako poprilično duga (u ovom slučaju čak i viša od svog test vozača) skija ima jako preciznu fleksiju pa je pravilnim opterećivanjima moguće izvoditi lijepe i okrugle zavoje u formi brzog vijuganja. No, iako ju je lako postaviti na rubnike i usmjeriti u zavoje u velikom rasponu radijusa, Stöckli GS poput pravog profesionalca uzvraća na fleksiju pravovremeno i dovoljno snažno ne samo na tvrdoj nego i na jako mekanoj stazi - skija dakle, ne omogućava manje zavoje zato što je "slaba", već isključivo zato što se može kontrolirano savijati pod različitim silama pritiska, a da pri tom ostaje postojana na torzijska savijanja.

Skija je naravno namijenjena prvenstveno stazi, ali dobar skijaš će se s njome snaći i na hupserima i u dubokom snijegu. Plijeni pouzdanošću, lakom vodljivošću i velikom elastičnošću zbog čega je preporučljiva svim dobrim i ambicioznim skijašima koji cijene brzinu, bez obzira na kilažu i visinu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 130309
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr