PROIZVOĐAČI

»

STöCKLI

07.05.2009.      

Autor: Goran Razić 

Stöckli tehnologije 09/10

Švicarski Stöckli nudi neke stare, ali i neke nove stvari. Poseban status Stöckli je stekao iznimno jednostavnim i nenametljivim dizajnom te detaljima rađenim rukom. Tradicija se nastavlja.

U FIS Svjetskom kupu te na tvrdim i ledenim stazama posebno mjesto zauzima poznata tehnologija sandwich konstrukcije. Sandwich system nije ništa drugačiji nego kod ostalih proizvođača. Veća torzijska tvrdoća, bolji prijenos sila na rubnike i natjecateljski sidecut glavna su obilježja Stöckli skija predodređenih za uređene staze. Drvena jezgra i dalje je tu, no samo kod nekih modela. Na ostalima je jezgra izgrađena od dobro prokušanih umjetnih materijala. Titanska ojačanja, potpomognuta fiberglasom, prisutna su na jačim Stöckli modelima i glavna im je namjena pojačati jezgru te dati neophodnu elastičnost, a istovremeno smanjiti masu same skije.

-.-Skijanje.hr-.-Osim natjecateljskih većih ili manjih inovacija, Stöckli se posebice ponosi svojom izradom Twin Tip skija, koje dolaze u dvije inačice Rotor 106 i Rotor 84. Ovdje postoji nekoliko noviteta. Skija je dosta olakšana iako je šira nego prošlih godina. Posebni materijali koji su se koristili prilikom izrade skija dopuštaju podjednako dinamičnu vožnju kako u snowparku, tako i u offpiste predjelima.

I ove godine Stöckli je pridao veliku pažnju dizajnu, te iako skije nude nenapadan izgled, ponovo je prisutna svojevrsna optička igra. Tzv. 4D struktura doprinosi zanimljivom vizualnom dojmu. Kako smo već prošle godine pisali, navedena izvedba radi efekt povećala - kada gledate skiju pod nogama, nakon prvog prozirnog sloja primijetit ćete saćastu strukturu, koja daje dojam da je skija iznimno debela (duboka!?), kao da dopire i ispod površine snijega.

-.--.-I dalje je među skijama prisutna tehnologija, tj. sistem označavanja skija imena "Edition line". On nudi manju težinu skija, nešto veću širinu struka, što pogoduje vožnji u ne toliko idealnim uvjetima te ponešto smanjene performanse, ali bolje upravljivosti.

Freeride skije baš poput skija namijenjenih za turno skijanje opremljene su "PIT" tehnologijom (Polyethylene Insert Technology). Cilj ove tehnologije je da pomiri dva iznimno važna aspekta kod skija namijenjenih za skijanje izvan uređenih staza, a to su torzijska čvrstoća i redukcija mase. Iako neki proizvođači upravo bježe od ovakvih rješenja, tvrdeći kako je drvo najpouzdaniji i najkvalitetniji materijal, inženjeri u Stöckliju uvjeravaju kako su upravo polietilenski umetci, koji se postavljaju na ključna mjesta, odgovor na pitanje kako kvalitetno reducirati masu.

I dalje Švicarci ne propuštaju kompletnu izradu skija reklamirati svojim poznatim "brandom" zvanim "švicarska preciznost". Još jednom nam iz Stöcklija poručuju kako je svaki komad opreme, pa tako i svaka skija zasebno, pregledan s ciljem otklanjanja bilo kakvih nedostataka, a posebni tvornički procesi jamče odlične performanse i visoku razinu kvalitete svakog para skija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 214477
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr