PROIZVOĐAČI

»

STöCKLI

08.04.2010.      

Autor: Goran Razić 

Stöckli tehnologije 10/11

Bez suvišnih detalja, bez nakićenih i razvikanih tehnologija. Samo kvalitetan materijal koji je kvalitetno sklopljen u cjelinu, bio bi rezime Stöckli tehnoloških rješenja za sljedeću godinu.

-.-Skijanje.hr-.-Stöckli skije ručni su rad i ponos Švicaraca. Sukladno tome, odabiru se najbolji materijali, ali sve kroz prizmu minimalizma, kako u dizajnu, tako i u prisutnim tehnologijama. Sandwich Sidewall tehnologija već je dobro ukorijenjena kod Stöcklija. Najjači modeli skija opremljeni su vrlo pedantno slaganim slojevima drveta, što skiju čini konstrukcijski jačom, posebice u torzijskom smislu, i čini ju preciznijom i po pitanju držanja rubnika i po pitanju same vozne putanje.

Osim drvene jezgre u skije se ugrađuje, ovisno o modelu, i sloj titana, što skiju čini torzijski pojačanom i odzivnom prilikom mijenjanja opterećenja rubnika, no istovremeno zbog male mase umetnutih dijelova titana skija i dalje zadržava relativno malu masu.

I dalje je vanjština skija napravljena u takozvanom 4D izdanju, kod kojega ugrađeni fiberglas daje optičku varku dubine skije i prostranosti njene unutrašnjosti. Kod lakših modela, posebice ženskih koristi se metoda tzv. Softflexa, kod kojeg je jezgra napravljena od lakših legura, čime se dobilo na većoj savitljivosti i upravljivosti kod malih brzina. Na ovome će posebno biti zahvalni početnici i pripadnice ljepšeg spola.

Freeride skije baš poput skija namijenjenih za turno skijanje opremljene su "PIT" tehnologijom (Polyethylene Insert Technology). Cilj ove tehnologije je da pomiri dva iznimno važna aspekta kod skija namijenjenih za skijanje izvan uređenih staza, a to su torzijska čvrstoća i redukcija mase. Iako neki proizvođači upravo bježe od ovakvih rješenja, tvrdeći kako je drvo najpouzdaniji i najkvalitetniji materijal, inženjeri u Stöckliju uvjeravaju kako su upravo polietilenski umetci, koji se postavljaju na ključna mjesta, odgovor na pitanje kako kvalitetno reducirati masu.

I dalje Švicarci ne propuštaju kompletnu izradu skija reklamirati svojim poznatim "brandom" zvanim "švicarska preciznost". Još jednom nam iz Stöcklija poručuju kako je svaki komad opreme, pa tako i svaka skija zasebno, pregledan s ciljem otklanjanja bilo kakvih nedostataka, a posebni tvornički procesi jamče odlične performanse i visoku razinu kvalitete svakog para skija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 55488
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr