PROIZVOĐAČI

»

STöCKLI

09.05.2011.      

Autor: Goran Razić 

Stöckli tehnologije 11/12

Švicarski Stöckli u svoj je proizvodni proces uveo i neke nove tehnologije. Iako revolucionarnih pomaka za sada nema, nakon godinu dana inovativne pauze neke nove stvari su ugledale svijetlo dana.

Prije svega ovdje valja spomenuti Rocker (dolje), koji nije zaobišao niti Stöckli. "Multifunkcijska" tehnologija, koja prije svega pomaže što učinkovitije održavati skiju iznad površine snijega, prilikom vožnje u dubokom snijegu, zaslužna je i za odlične performanse na uređenim stazama. Naravno, onoliko koliko je to moguće, freeride skije se na uređenim stazama ponašaju vrlo uglađeno te je izvođenje zavoja znatno lakše. Razlog tome leži u činjenici da je dodirna ploha skije na snijegu znatno skraćena zbog odignutih vrhova i repova te je prisutan dojam kraćeg radijusa, čak i na skijama koje su respektabilne visine. Rocker je ove godine kod Stöcklija prisutan na dva nova freeride modela - Stormrider 95 i Stormrider 110 te za razliku od ostalih proizvođača ipak nije preplavio veći dio Stöcklijeve game skija za 2012. godinu. 

-.--.-

Novi freeride modeli donose još jednu novost - imena 3AX (dolje). Radi se o posebnom načinu izrade postraničnih zidova, u koje je ugrađen poseban trokomponentni sloj fiberglasa, čineći tako modele Stormrider 95 i Stormrider 110 još robusnijima, otpornijima na udarce te samim time dugotrajnijima. 

-.--.-

Ženska gama skija opremljena je tzv. Softflexom (dolje), koji nije ništa drugo nego olakšana varijanta rekreativnih skija, što doprinosi manjoj  fleksijskoj tvrdoći, a samim time i lakšom upravljivosti za pripadnice nježnijeg spola. 

-.--.-

S druge pak strane tehnologija Torsiotech (dolje) donosi poboljšavanje fleksijskih i torzijskih karakteristika pojedinih modela. Naime, korištenjem posebnih umetaka of fiberglasa, koji se postavljaju u unutrašnjost skije, dobilo se na boljem prijenosu sila, čiji je rezultat da se torzijska i fleksijska naprezanja podjednako raspoređuju uzduž cijele skije. 

-.--.-

Navedena tehnologija je, zapravo, svojevrsni nastavak na već viđeni P.I.T (dolje), odnosno Polyamide-Insert Technology. Glavna karakteristika navedenog tehnološkog rješenja je smanjenje mase, a izvedba je slična kao i kod Torsiotecha. Drugim riječima, u skiju se, odnosno u sloj titanala, umeću komadi poliamida, koji su zaslužni za znatniju redukciju mase bez narušavanja karakteristika skije. 

-.--.-

Od prije je poznato da je većina modela opremljena drvenom jezgrom, uz mjestimična pojačanja od titanala. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3270
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr