PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

28.10.2007.      

Autor: Goran Razić 

Völkl tehnologije 07/08

Völkl nudi nekoliko zgodnih (već viđenih) rješenja, ali i jedno novo, za koje tvrdi da je revolucionarno. Skije i dalje odišu čvrstinom i snagom, pogotovo modeli iz vrha ponude.

VölklGlavna novost sezone je tehnologija zvana Power Switch. Völkl tvrdi da je moguće imati dvije skije u jednoj, a sve brojniji pokušaji izrade skija takvih karakteristika dokazuju da je "allround" efekt sve poželjniji. Skija po čitavoj svojoj dužini ima implementirane uske kanale, kroz koje proveden sistem s oprugom. Na repu je mali "prekidač" koji kada je postavljen na "On" zapinje oprugu i skiju čini longitudinalno tvrđom, a kada je postavljen na off skija je mekanija i pogodnija za skijanje po mekanijem snijegu.

 

VölklMotion sistem, sa svojim inačicama iPT Motion i 3Motion, daje već viđeni sistem predugradnje Markerovih vezova, koji već poslovično dolaze s Völkl modelima skija. Sistem daje "slobodu" skiji i njenim gibanjima kroz zavoj, te poboljšava prijanjanje rubnika u ključnim momentima, dok vez ima povećanu slobodu prilikom najjačih centrifugalnih opterećenja. Ovogodišnja varijanta Motiona zove se 3Motion, a sistem se zasniva na učvršćenju veza neposredno iznad rubnika, čime prilikom izvedbe zavoja prenosi veću količinu prijeko potrebne energije na rubnike.

 

VölklDouble Grip sistem ide u paketu s Motion sistemom ugradnje vezova te jedan bez drugog ne postoje. Posljednji u nizu - Double Grip LT, baš poput svojih prethodnika, bazira se na što boljem raspoređivanju sila na rubnike. Skija je na centralnom dijelu povišena te je konstrukcijski izvedena ne bi li prilikom vožnje što manje energije ostajalo na sredini skije (gledajući širinu, op.a.), a što više na rubnicima. Naravno, ovdje znatno doprinosi i sistem poluge, koji je znatno uvećan povišenjem težišta skije.

 

VölklDrvena jezgra već dugo vremena je glavna karakteristika Völkl skija. U Völklovoj gami skija nalazi se više načina izvedbe jezgri, a sve prvenstveno ovisi o namjeni i modelu skije. Spomenimo samo XTD Sensor Wood Core, XTD Wood Core, Full Sensor Wood Core itd. Količina, dužina, tvrdoća i način postavljanja drvene jezgre unutar skije označava i njene vozne karakteristike, tvrdoću, stabilnost i upravljivost. Jedno je sigurno, Völkl će se svega lako odreći, ali drvene jezgre teško.

 

VölklVölkl iznimno voli pokazivati što se nalazi pod "poklopcem", baš poput perjanica automobilske industrije. Proizvođač ide toliko daleko da osim pogledu dostupnog Power Switcha nudi i razne sisteme stabilizacije i ublaživača vibracija. Sistemi se nadograđuju na Motion sistem i tada čine jednu cjelinu. Piston sistem tvori klip omeđen uljem, koji svojim pomicanjem ublažava vibracije veza. Osim njega u ponudi  je i ADS Spring sistem, koji radi istu stvar, ali na bazi opruge, koja ublažava vibracije. I posljednji je ADS Gel, kojem sama riječ govori kako je gusti gel više ili manje uspješno zadužen za isti posao. Ovi dodaci svakako su zanimljiva mogućnost, no u kvalitetu rješenja nećemo previše ulaziti, nego ćemo prosudbu prepustiti vama.

 

Posljednja na listi zanimljivih tehnoloških rješenja funkcionira pomoću magneta. Suradnja između Völkla i Coltexa rezultirala je odličnim rješenjem za pričvršćivanje "koža" na turne skije. Iz Völkla uvjeravaju kako je prošlost učvršćivanje istih pomoću metalnih dijelova oko vrha skije. Stvar je puno jednostavnija, a omogućava stavljanje i skidanje koža čak i s rukavicama!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 192706
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr