PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

16.04.2012.      

Autor: Goran Razić 

Völkl tehnologije 12/13

Uvodna sezona rocker tehnologije dokazala je da su odluke o uvođenju ovog noviteta bile opravdane. Druge godine odluka je bila još lakša - širenje rockera i na onpiste modele. Tu je i Werks te još nekoliko zanimljivih sitnica.

S tri varijante rocker sistema (rocker samo na vrhu skije, rocker i na vrhu i na repu skije, te full rocker) Völkl je bogato opremio svoje najjače uzdanice. 

Iako je Völkl proširio ponudu rocker sistema, još uvijek je mrvu konzervativniji od konkurenata. Konkretno, rocker je još uvijek zaobišao race liniju i liniju Tigershark. 

-.--.-

Novitet od sezone 12/13 je svakako i Werks (naslovna slika). Riječ je o Völklovoj najnaprednijoj tehnologiji. Werks se koristi u dva modela skija: Codeu i RTM-u. Budući da su u navedenoj tehnologiji korišteni materijali poput ugljičnih vlakana i aramida, koji se koristi i u svemirskoj tehnologiji, uvelike se dobilo na smanjenju težine modela. Istovremeno, zbog korištenja titana dobilo se na tvrdoći i brzini skije.    

Völkl i dalje svoju izradu skija bazira na ekološki prihvatljivim materijalima, što dodatno daje na vrijednosti njihovim skijama. Tako se i dalje ponose čak 100%-tnom mogućnošću recikliranja baze i jezgre skije, dok su rubnici sačinjeni od 60% reciklažnog materijala. Glavni uzrok tome je sasvim sigurno i drvena jezgra (slika dolje), koja je postala praktički zaštitni znak Völkla. Kompozitna jezgra je praktički izuzetak na rijetkim modelima, poput najslabijeg ženskog modela, nekih junior modela te najslabijeg rekreativnog modela. 

-.--.-

XTD konstrukcija i ove godine dolazi u tri varijante, a nosi već poznate nazive XTD Transmission, Dual XTD Transmission i Dual XTD Transmission Sidewall (dolje). Riječ je o uzdužnim ojačanjima koja se ugrađuju prvenstveno na allmountain modelima, a koja doprinose boljem prijenosu sila na rubnike.

Power Switch, koji je prisutan već nekoliko sezona, i dalje je jedna od Völklu dragih tehnoloških sitnica. Tako ćete okretom prekidača moći određivati tvrdoću skije na nekoliko Tigershark, Racetiger i Code modela. 

-.--.-

Speedwall tehnologija je prisutna i u trećoj sezoni za redom, a riječ je  o posebnoj izradi postraničnog zida, koji više nije načinjen od istog materijala kao i vanjski pokrov skije, već je načinjen od kompozitnog materijala identičnog onom na kliznoj plohi skije. Budući da vrhunski skijaši najvećim dijelom provode vrijeme na rubnicima, ne čudi ova tehnologija. Naime, kliznom plohom na postraničnom zidu skije smanjuje se trenje prilikom agresivnog ulaska u zavoj te se pospješuju performanse, a i sami postranični zid moguće je servisirati i voskati baš poput klizne plohe.  

-.--.-

Za pripadnice ženskog spola skije su opremljene Bio Logic tehnologijom. Nakon prošlogodišnje tri varijante; Bio Logic Stance, Bio Logic Geometry i Bio Logic Flex, od naredne sezone dostupna je i Bio Logic xtraLight tehnologija, koja je posebno dizajnirana za Werks modele. Ovom tehnologijom bi se trebao smanjiti rizik od ozljeda koljena. Surađujući sa sportskim doktorima, fizioterapeutima i sportašima u Völklu su razvili tehnologiju koja omogućuje sigurniju i ugodniju vožnju s manjim stresom na koljena i jednakomjernim opterećenjem cijele nožne muskulature. Bio-Logic Stance određuje poziciju stopala tako da su prsti lagano podignuti u odnosu na petu i time prisiljava skijaša na stav koji optimalno opterećuje koljeno. Rezultat toga je uspješnije skijanje s manje umora. 

-.--.-

Tu je i nadalje prisutna Progressive tehnologija. Riječ je o tri varijante tehnoloških rješenja koja se ugrađuju u početničke i rekreativne modele. Progressive Flex posebnim oblikovanjem repa skije, koji je na rubovima debljeg presjeka, a na sredini tanjeg, smanjuje torzijsku jačinu stražnjeg kraja skije, što garantira miran izlazak iz zavoja i manja neželjena ubrzanja. S druge pak strane Progressive Edge donosi svojevrsnu blažu varijantu poznatog Rocker sistema kod početničkih modela skija. Blago povišen stražnji dio skije prilikom lagane vožnje i blagog postavljanja skija na rubnike (što je kod početnika slučaj, nap.a.) skraćuje aktivni dio rubnika, koji u tom slučaju ne zahvaća snijeg čitavom dužinom te ublažava izlazak iz zavoja. Samim time skija radi manji otpor prilikom izvođenja zavoja i lakša je za upravljanje. No, ako ubrzamo i skiju počinjemo pod jačim kutem postavljati na rubnike cijela dužina rubnika postaje aktivna i samim time nam podiže performanse skije. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 214823
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr