SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

12.12.2007.      

Autori: Željko Mihalić, Tomislav Seljan 

Austrija: noviteti u sezoni 2007/2008

I ove su godine između dviju skijaških sezona ratrake na austrijskim skijalištima zamijenili građevinski strojevi. Donosimo pregled najvažnijih investicija.

Nijedna zemlja nije "nakrcana" skijalištima poput Austrije. Iako im je, kad se radi o infrastrukturi, teško naći zamjerku, austrijski skijaški centri svake godine ulažu velika sredstva kako bi se svojom ponudom izdigli iznad brojne konkurencije. To je razlog zbog kojeg se moderni ski liftovi zamjenjuju još modernijima. Opstanak skijaškog turizma svake je godine, nažalost, sve više ovisan i o sustavima za umjetno zasnježenje, što također zahtjeva velika ulaganja.  Zbog svega toga cijene skijaških karata se iz godine u godinu povećavaju, no prema svemu sudeći, ne manjka onih koji su ih spremni platiti. Dok bude tako, u Austriji možemo očekivati samo vrhunsku ponudu snježnih užitaka.

topoviO nekim smo novitetima već pisali. Gerlitzen je tako, od ove sezone bogatiji za novu 8-sjedežnicu, najveću u Koruškoj, i tri nove staze. Novu stazu ima i Katschberg, a pohvalna je i gradnja tunela na mjestu gdje skijaška staza presijeca prometnicu. Do kraja godine u rad bi trebao biti pušten i osmerosjed u Kitzbühelu.  Schladming je bogatiji za novi multifunkcionalni apres-ski restoran, no to je tek početak noviteta u Planai regiji. Tamo je, naime otvorena i Glazbena staza. Kao što joj ime govori, dok se spuštate niz tu 600 m dugačku stazu, moći ćete uživati u zvucima glazbe, od moderne do klasične.  Istinske će zaljubljenike u zimske sportove možda ipak najviše obradovati 6 milijuna eura uloženih u 581 topova za umjetni snijeg kojima će se zasnježivati Planai i Hochwurzen, iako je ta regija i dosad imala jednu od najjačih snježnih artiljerija u Alpama. Do sredine prosinca trebala bi na ledenjaku Dachstein u rad biti puštena obnovljena gondola, a ledenoj palači posjetitelji se mogu diviti još od srpnja.

Heiligenblut ima novi  Grossglockner panoramalift, gondolu za 8 osoba koja zamjenjuje Fallbichl sjedežnicu. Obertauern je dvosjedenicu Hundskogel zamijenio novim šesterosjedom sa isklopnim sustavom. Na Kitzsteinhornu je 17. studenog pušten u rad novi Kristallbahn. Šesterosjed je to sa grijanim sjedalima i zaštitom od vjetra koji zamjenjuje stari Krefelderhüttenlift. Investicija je vrijedna 17 milijuna eura. Takav šesterosjed novost je i na stazi Breiteck u obližnjem Schmittenu. Za ugodniji i brži pristup ovom skijalištu, izgrađena je i nova gondola za osam osoba, opremljena grijanim sjedalima. Staza Soonnenalm od ove je sezone opremljena uređajima za umjetno zasnježenje.

U Badgastein uloženo je oko 11,7 milijuna eura. Veći dio tog novca uložen je sustave umjetnog zasnježenja te se sada umjetnim snijegom može pokriti dodatnih 24 hektara skijališta, što je povećanje za 60%. Probijene su i dvije nove staze od Schlossalma do Angertala.

Ledenjak Pitzal u novu je infrastrukturu uložio 17 milijuna eura . Nova Mittelberg  gondola zamjenjuje vučnicu Mittelbergjoch l. U 74 kabine koje primaju 8 osoba može se prevesti 2200 skijaša u jednom satu. Uloženo je i u novi Gletschersee šesterosjed sa grijanim sjedalima, koji zamjenjuje dosadašnji dvosjed. S novim šesterosjedom, nazvanim Cimaross mogu se pohvaliti i Matrei. Opremljen je grijanim sjedalima i zaštitom od vjetra. Novost na ovom skijalištu od ove sezone je i kompletna pokrivenost svih staza umjetnim zasnježenjem.

radovi na HintertuxuNa Hintertuxu je započela izgradnja nove gondole - Gletscherbus 1, koja će Hintertux spajati sa Sommerbergalmom (2100 mnv). U području oko Fernerhausa, koje u posljednjih nekoliko godina gubi bitku s globalnom zatopljenjem, instaliran je veći broj snježnih topova.

Hintertuxu susjedni  Bergeralam ima novu gondolu za 8 osoba, kapaciteta 2400 ljudi na sat. Za čak tri nove gondole i novi restoran bogatiji je Obergurgl, skijalište u blizini puno poznatijeg Söldena. Novu gondolu za 8 osoba sa grijanim sjedalima ima i Ischgl. U   Samnaunu je izgrađen novi restoran s terasom za 200 ljudi, tri staze su opremljene snježnim topovima, a uloženo je i u zaštitu od lavina.

Zillertalaarena, šesterosjedU Zillertal areni u podnožju Zella, ove je sezone novost tobogan  Arena coaster, duljine 1450 m. U Zelu je probijena i nova staza, oznake 9c. Kreuzjoch dvosjed, zamijenjen je novim šesterosjedom Kreuzjoch-X-press, sa sustavom isklapanja i zaštitom od vjetra. Time se doskočilo gužvama na poveznici Zell-Gerlos. U Gerlosu je, kod  Vorkogel lifta izgrađen Arena HOT-ZONE Snowpark. Uz laganije kickere, sadrži rainbow box, kinked box, straight box i curved box. Novost je i Kristallbad, novi wellness centar u Wald Königsleitenu.

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental pojačao je sustav za umjetno zasnježenje te sad raspolaže sa oko 700 snježnih topova. S takvim kapacitetom u mogućnosti su za samo 3 dana umjetno zasnježiti 110 km staza od 180 km koliko ih ukupno imaju. Uz 3 km staza za noćno skijanje u Sölu, s koliko je SkiWelt dosad raspolagao, od ove su sezone uređene tri nove osvijetljene staze u Hochsölu: Salvenmoos, Keat i Hexen. Opremljene su sustavima za umjetno zasnježenje, a do njih se može stići gondolom i šesterosjedom sa zaštitom od vjetra.

Ovaj pregled uključuje samo važnije investicije i poznatije skijaške centre. U okvirima ovog članka nemoguće je spomenuti sve, jer nema skijališta koje u novu sezonu ulazi bez novih ulaganja. Velik je naglasak stavljen na sustave umjetnog zasnježenja u koje su austrijska skijališta, prema nekim podacima, ukupno uložila 127 milijuna eura, samo u ovoj sezoni! 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 45851
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr