SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

21.09.2011.      

Autor: Ivan Kašuba 

Austrija: Noviteti u sezoni 2011/2012

Preko 25 novih žičara prevozit će skijaše u nadolazećoj sezoni po austrijskim Alpama. No to nije sve. Mnoštvo popratnih sadržaja i noviteta podigli su komfor skijanja u Austriji na najvišu razinu.

Ljeto je pri kraju, pa tako i radovi na alpskim skijalištima. Staze su u završnom 'glancu', topovi za snijeg raspoređuju se na svoje pozicije (slika dolje), strojevi za uređivanje staza polako se bude iz "ljetnog sna" te se rade zadnji kontrolni pregledi na žičarama diljem Austrije.

Austrija, jedna od najjačih skijaških velesila, svake godine ulaže velike napore i novčana sredstva kako bi poboljšala svoju ponudu te kako bi udobnost skijaša postavila na najvišu razinu. Svake godine milijuni eura i sati rada utroše se za izgradnju nove infrastrukture na skijalištima, počevši od najmodernijih žičara, umjetnog zasnježenja, pa sve do proširenja i izgradnje novih staza. Ova godina nimalo nije iznimka. Da budemo precizniji, čak 12 gondola i 16 sjedežnica bit će izgrađeno na poznatijim skijalištima do početka skijaške sezone diljem Austrije.

-.--.-

Kao najzvučnije proširenje mogli bi izdvojiti Mölltaler glečer. Naime, ovaj glečer ulazi u sezonu sa skoro 40% više staza, jednom novom sjedežnicom te vučnicom. Naime, prema vrhu Alteck (2.900 mnv) u blizini donje stanice dvosjeda Klühspies, izgrađena je nova četverosjedežnica s četiri nove staze; dvije crvene i dvije crne, uz koje je izgrađen i sustav umjetnog zasnježenja. Također, na donjoj stanici gondole postavljena je nova vučnica u dužini od 900 metara.

Jedna od najmodernijih žičara u to vrijeme, dvosjedežnica, izgrađena još davne 1971., nalazila se na skijalištu Altenmarkt/Radstadt. Tek ove godine, punih 40 godina kasnije, zamijenjena je novom gondolom za deset osoba, imena Hochbifang.

Nadalje, na mjesto starog dvosjeda koji je prevozio skijaše od Fernerhausa prema vrhu skijališta, na Hintertuxer glečeru u Tirolu, postavljena je nova gondola koja prima 10 osoba, imena Gefrorene Wand. Skijalište Lech u sklopu Ski Arlberga, za nadolazeću sezonu izgradio je kombiniranu žičaru koja se sastoji od osmerosjeda i gondole za 10 osoba. Goldeck također dobiva novu gondolu Talbahn za osmero putnika te novi šesterosjed s pokrovom, kao zamjenu za staro sidro Bärnbiss. Dio skijališta Katschberg, prema brdu Aineck,iz smjera St. Margarethen, može se pohvaliti novom gondolom Silverjet II. Skijalište Hochkönig, točnije skijalište Dienten ove godine bogatije je za novu šesterosjedežnicu Bürglalm, kao i Ischgl za Sonnenbahn B5.

Skup skijališta, koja zajedno čine skijalište Schladming gotovo svake godine imaju novitete, a uzmemo li u obzir da su 2013. domaćini Svjetskog prvenstva, razloga za razvoj cjelokupne infrastrukture ne nedostaje, pa spomenimo neke. Na dijelu gdje se Planai spaja s Hauser Kaiblingom postavljena je nova šesterosjedežnica s grijanim kožnim sjedalima i pokrovom protiv lošeg vremena, dok je brdo Reiteralm bogatije za jednu novu stazu. Na brdu Planai, radovi su još u jeku. Za potrebe SP 2013. preuređuje se parkiralište, željeznička stanica, te je izgrađena žičara Stadion express odmah uz Planai gondolu, za potrebe transporta natjecatelja.

-.--.-

Saalbach/Hinterglemm, jedno od najljepših skijališta austrijskih Alpa, iako je u zadnjih deset godina na moderniziranje i poboljšanje komfora potrošio impozantnih 234 mil. eura (!) i dalje napreduje. Tako su za nadolazeću sezonu priredili novu gondolu za osam osoba, s grijanim sjedalima, imena Bernkogelbahn I te su u potpunosti obnovili postojeću dvosjedežnicu Reitkogel Ost s novim sjedalicama za šestero ljudi, koje su opremljene grijanjem i pokrovom.

Od ostalih skijališta nove gondole krasit će i skijalište Fieberbrunn, Lofer, St. Gallenkirch, Speiereck te Königsleiten, dok se sa novim sjedežnicama mogu pohvaliti još Pass Thurn, Ehrwald, Serfaus, Donnersbach, Lanersbach, Werfenweng, Klösterle i Uttendorf. Možemo dodati kako više od 70 % žičara koje su izgrađene za iduću sezonu u Austriji potpisuje najveća svjetska kompanija za proizvodnju žičara Doppelmayr.

Osim navedenih projekata u Austriji je izgrađeno još i ponešto pokretnih traka (slika gore), staza te je unaprijeđen i nadograđen sustav umjetnog zasnježenja. Od ostalih novosti valja spomenuti skijalište Gerlitzen koje od sada ima online pregled slobodnih mjesta na parkiralištu, te Ischgl na čijim je stazama počelo snimanje Google Street Viewom, te se uskoro očekuje i virtualno kretanje po skijalištu.

U priloženom videu možete pogledati kratak isječak postavljanja nosećih stupova nove gondole u Altenmarktu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 15738
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr