SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

10.10.2015.      

Autor: Ivan Kašuba 

Austrija: Noviteti u sezonu 2015/2016

Ako govorimo o infrastrukturnom ulaganju diljem Alpa, tada bez imalo zadrške možemo proglasiti Austriju kao pobjednicu i to s cak 35 liftova prednosni ispred Švicarske.

Naime, u cijeloj Europi gradi se i planira trenutno na 199 mjesta, a diljem cijele Austrije u planu je izgraditi čak 76 novih liftova od čega gotovo polovicu u Tirolu, dok recimo u cijeloj bogatoj Švicarskoj ukupno 41 lift. Iako većina još u planu, za 26 novih liftova bit će ovo prva radna sezona.

-.--.-

Iz godine u godinu broj investicija se uvelike povećao, s ciljem bržeg protoka skijaša i naravno modernije skijaške infrastrukture, te kao rezultat veće privlačnosti za skijaše. Današnji noviteti u usporedbi s nekoliko sezona prije kreću se oko vrtoglavih brojeva, ako je o novcu riječ, no kvaliteta i luksuznost nose sa sobom i svoju cijenu. Danas gotovo svaka gondola pa čak i sjedežnica opremljena je grijanim sjedalima i bežičnim internetom, a i brzina se znatno povećala.

Kako je investicija uistinu jako puno, donosimo vam stoga kratki pregled najzvučnijih noviteta iz Austrije za nadolazeću sezonu.

Steiermark

Pokrajina najpoznatija po skijaškom gigantu Schladmingu i obližnjem glečeru Dachsteinu, bogatija će biti za ukupno dva lifta. Gondola za deset ljudi gradi se trenutno na skijalištu Grebenzen – St. Lambrecht, dok Turracher Höhe na svoju skijašku kartu uprava ucrtava novi šesterosjed imena Schafalmbahn.

-.--.-

Kärnten

Gerlitzen upravo završava svoj započeti projekt imena Wörthersee-Jet, a radi se o šesterosjedu s grijanim sjedalima i kupolom. Iako svi željno očekuju najveći novitet u poznatom zimovalištu Nassfeld, poveznicu između istoimenog skijališta i talijanske Pontebbae, realizacije još nema na vidiku. No, jedna nova šesterosjedežnica, ipak je pronašla svoje mjesto u zamjenu za vučnicu imena Rudnigsattelbahn.

-.--.-

Salzburger Land

Oko Salzburga se gradi trenutno na najpoznatijim skijalištima. Kitzsteinhorn glečer gradi dvije nove gondole od koji jedna kombinirana sa sjednicom.

Najzvučnija novost ove godine, rekli bismo spajanje je dvije velike pokrajine i to žicarom. Austrijski gigant Saalbach koji se nalazi još u pokrajini Salzburg, sada je spojen s Tirolskim skijalištem Fieberbrunn i to s dvije gondole i novom stazom zvučnog imena TirolS (video prilog). Samim tim potezom, skijalište Skicircus & Fieberbrunn postalo je najveće skijalište u Austriji. Šesterosjedežnica umjesto dosadašnje žičare montira se upravo na predjelu Berkogel.

Tirol

Kitzbühel ima novi osmerosjed Brunn i novu Bichlalmbahn dvosjedežnicu, a Kuhtai četverosjed Wiesbergbahn. Spieljoch – Fügen od prosinca u rad pušta novu panoramsku gondolu, a Obergurgl-Hochgurgl također gondolu imena Kirchenkarbahn. Zanimljivo je spomenut da se u toj gondoli nalazi muzej motora, restoran, granični prijelaz i gondola, koja je zamjena za dosadašnje sidro na stazi na kojoj trenira američka skijaška reprezentacija.

-.--.-

Mayrhofen obnavlja staru gondolu iz koje puca prekrasan pogled na cijelu Zillertal dolinu, a diže se iz samog mjesta prema skijalištu. Na Hintertuxu gradi se šesterosjed Lärmstange 2 kao i u SkiWeltu Wilder Kaiser, ali još uz jedan osmerosjed i gondolu iz mjesta Ellmau.

-.--.-

Zell am Ziller, takoreć glavni ulaz u Zillertal Arenu, od ove godine ima i stazu do nizine i to kao najdužu stazu prema dolini u Austriji. Staza kreće s 2500 metara visokog vrha Übergangsjoch pa sve do nizine na 580 metara, dakle ukupno 1920 metara visinske razlike.


Vorarlberg

Brzi protok skijaša omogućen je sada s gondolom Mellaubahn u zamjenu za četverosjed na skijalištu Damüls Mellau, a Lech/Zürs ponosi se Übungshangbahn šesterosjedom kao nasljednika starog dvosjeda.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 11. listopada 2015.   09:01h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Austrija ima daleko najbolju infrastrukturu na skijalistima, pogotovo Tirol.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 148088
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr