SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

28.09.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Cijene i sezona 2004/05. – Austrija

Lagano se bliži listopad, snijeg polako pada na najviše planine i svim ljubiteljima snijega misli nedvojbeno lutaju put padina. No, kako će nam se u toj igri asocijacija i želja snaći novčanici. Nešto lošije nego prošle godine, bojim se.

Ovaj osvrt namijenjen je skijašima i borderima, koji poput većine vaših urednika, kraj petog mjeseca redovito dočekuju sa minusima na tekućim računima, računajući na nekoliko mjeseci oporavka financija (do listopada) i novog otvaranja skijaške sezone. Vjerujem, da sve vas, baš poput mene samog u tjeskobu dovode stalne malverzacije cijenom i redovita poskupljenja najdražeg sporta, čak i u državama koje nemaju inflaciju. Ja bih se tako osvrnuo na Austriju.
Kako popularnost skijanja, pogotovo u Hrvatskoj, barem prema pisanju javnih glasila, urnebesno raste, nekako mi se čini da to primjećuju i Austrijanci.
No nažalost, porast popularnosti uvijek neminovno prate i cijene. Gdje nalazim primjere ovakvom poskupljenju?

Sjetimo se s nostalgijom skijanja od prije nekoliko godina, posebice prije uvođenja Eura, kako smo mogli naći solidan smještaj u apartmanu koji je iznosi cca 25 DM ili ako hoćete preciznije 175 schillinga po danu. Danas, iole dobar smještaj nema šanse da nađete ispod 25 €, i to daleko od skijališta. Nije nemoguće, ali je zaista teško, pogotovo ako se ne radi o off-sezoni.

Pogledajmo cijene skijaških karata. Svake sezone poskupljuju po malo, ali uporno. Prošle je godine cijena dnevne ski karte za Amade (Flachau) iznosila 30 Eura. Ove je godine nepotrebno administrativno spojeno nekoliko skijališta u novu regiju pa sad dnevna karta iznosi 33,5 €. Zašto nepotrebno? Zato što regiju sad čine i nekoliko desetaka kilometara udaljena skijališta, koja nisu nikako povezana, osim radi čiste zarade, da ne upotrijebim neki teži izraz. Neka su skijališta jednostavno poskupila ski kartu poput Nassfelda (sa 32 na 34 Eura), Gerlitzena sa 28 na 29,5 € itd.

Što znači da je skijanje još malo poskupjelo kao sport. Da ne pričam o tome da se šuška kako je kompletan zimski asortiman opreme skočio za 10 % u startu. Dakle, kao što se čini, ove ćemo sezone u džep morati posezati još dublje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 232637
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr