SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

27.02.2014.      

Autor: Goran Razić 

Grosseck - Speiereck

Mali div. Skijalište smješteno u srcu Lungaua nudi 50-ak km staza te vrlo respektabilnu visinsku razliku. Negativna okolnost skijališta je što je smješteno preblizu razvikanijih i većih ski centara. Neki će ga, stoga, gledati samo kroz prozor automobila.

Grosseck - Speiereck
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 280 km
udaljenost od Zagreba 317 km
 

Zasigurno vam je putem do Katschberga ili Obertauerna koji puta pogled zastao na gondolu koja se ponosno izdiže iznad St. Michaela te isto tako i s druge strane, iz Mautendorfa. Zastao je pogled i nama, odnosno zastaje nam zadnjih desetak godina, no skijalište smo obišli tek nedavno. Upravo je to najveći "križ" skijališta koje povezuje dva vrha viša od 2.000 mnv.

Pristup skijalištu je vrlo jednostavan te bi ovo izdvojili kao jednu od glavnih prednosti Grosseck - Speierecka. Od Zagreba put je dug 317 km, dok je od Rijeke put malo kraći te je potrebno prevaliti oko 280 km. Sve to je u realnosti još jednostavnije nego na papiru, jer je gondola u St. Michaelu udaljena svega nekoliko kilometara od izlaza s vrlo poznatog i prometnog Tauern Autobahna (Villach - Salzburg). Za one koji dolaze prvi puta bit će dovoljno spomenuti kako je neposredno nakon Katschberg tunela potrebno hvatati izlaz St. Michael.



Parking u St. Michaelu nalazi se uz glavnu cestu i pristup je vrlo jednostavan. Za lijepog vremena i vikendom moguće su veće gužve, no u pravilu je nekoliko stotina parkirnih mjesta sasvim dovoljno za sve jednodnevne ili vikend goste. Ukoliko pak mjesta nema, ili ste radi shoppinga, ručka ili nečeg trećeg, odlučili potegnuti još 10 km dalje do Mautendorfa, problema nema. U Mautendorfu je smještena druga polazna točka na skijalište. I tamo je, također, riječ o udobnoj gondoli, a parking je sličnih dimenzija te je redovno čišćen i održavan. Tu su i blagajne, restoran, trgovina sportske opreme, ali servis skija. 


Skijalište ima deklariranih 47 km skijaških staza te je izračun i više nego realan. Staze se prostiru na dva vrha, od kojih jedan doseže 2.411 mnv (Speiereck), dok je drugi visine 2.066 mnv (Grosseck). Visinska razlika skijališta od 1.300 metara ponudit će nekoliko dužih staza i za one zahtjevnije. Radi usporedbe, zanimljivo je spomenuti kako obližnji Obertauern, koji je više od dvostruko veći od Grosseck-Speierecka, nudi tek između 500 i 600 metara visinske razlike na svojim stazama.

-.-Goran Razić-.-

Pomalo zapostavljen status skijališta vidljiv je na više mjesta. Iako su dvije gondole, koje kreću iz doline, novijih datuma proizvodnje, ostala infrastruktura na skijalištu je pretežno starije generacije. Tako smo, primjerice, naišli na tri sjedežnice iste marke i modela kao i na Sljemenu. No 30 i više godina stare sjedežnice i dalje dobro odrađuju posao, jer pretjerane gužve ovdje nema, pa su i redovi praktički nepoznanica. Što se brojki tiče, na skijalištu je ukupno 11 gondola, sjedežnica i vučnica, a od 47 km skijaških staza, sudeći prema službenim podacima, 23 km otpada na plave staze, 17 na crvene, dok je na skijalištu moguće uživati i na 7 km crnih staza.

Skijalište je gotovo u potpunosti pokriveno sustavom umjetnog zasnježenja, a kvaliteta snijega varira s nadmorskom visinom. Na vrlo često vjetrovitom vrhu skijališta praktički nema potrebe za umjetnim snijegom. Vrh krasi prirodan snijeg i to nerijetko u većim količinama. Spust prema dolini mijenja karakteristike snijega pa su tako spustevi u dolinu gotovo u potpunosti ovisni o umjetnom snijegu, jer veća frekvencija ljudi, koji se ovuda spuštaju krajem dana, stavljaju velik izazov pred snježnu podlogu.

Spustevi u dolinu za dobre skijaše bit će prava poslastica. U jutarnjim satima, dok su staze još vrlo dobre, moguće je povezati čak 5.5 km skijanja prema Mautendorfu, dok je serpentinasti spust prema St. Michaelu samo nešto malo kraći.

Na skijalištu je dostupno čak 8 restorana, a gosti mogu odabrati i jednu od 3 lokalne škole skijanja. Sve to svrstava Grosseck - Speiereck u rang povoljnijih obiteljskih skijališta. Staze su u pravilu dosta široke te su u vršnom dijelu omeđene drvenim ogradama (slično kao i na Katschbergu), dok smo mišljenja kako ponekim dijelovima skijališta ipak nedostaje određeni broj vidljivih oznaka staza, jer snalaženje za lošijeg vremena može predstavljati određeni problem.

Crne staze na skijalištu smještene su u vršnom dijelu te su orijentirane pretežno na sjever. To će sasvim sigurno garantirati odličan snijeg i u kasnijem dijelu skijaške sezone. Za avanturiste bitna informacija glasi kako mjesta za freeride ima, iako sumnjamo da će netko iz tog razloga doći na Grosseck, kad je jasno da obližnji Obertauern po tom pitanju nudi puno više.

-.-Goran Razić-.-

Pozicija Grossecka - Speierecka nije nimalo jednostavna. Ono što mu ne ide u prilog je svakako blizina Katschberga koji nudi jako puno po pitanju obiteljskog skijanja, a isto tako nudi i neusporedivo kvalitetniji smještaj te bolje uvjete za škole skijanja. S druge strane samo nekoliko kilometara planinskog uspona nakon Mautendorfa dovest će nas u Obertauern. Tu je stvar puno jasnija. Obertauern nudi smještaj praktički na stazama, skijalište je gotovo dva i pol puta veće, a prirodni snijeg i mogućnosti za freeride ovdje su neusporedivo značajnije. Gdje je onda pozicija Grosseck - Speierecka? Tko će tamo ići skijati?

Grosseck - Speiereck ima i dosta prednosti. Prije svega predstavljat će idealan izbor za skijanje za lošijeg vremena, kada je pristup skijalištima na prijevoju (Katschberg i Obertauern) otežan. Isto tako, ponudit će odličnu jednodnevnu opciju za vlasnike Lungau skijaške karte, te ono možda i najbitnije - Grosseck - Speiereck dočekat će svoje goste s nešto nižim cijenama i manjim gužvama na stazi. Iako je ski karta jeftinija za svega nekoliko eura, nego na obližnjim skijalištima, valja uzeti u obzir i cijenu smještaja koja je neusporedivo povoljnija u dolini (St. Michael i Mautendorf). Dovoljan razlog za posjet? Nama je bio. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 27. veljače 2014.   21:24h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " ;)rnBtw. moje prvo "pravo" skijalište, još tamo '85-6e, tad je umjesto gondole gore iz Mdorfa peljala jedno ili dvosedežnica, nisam više ziher, a iz Sankt Mikaela nije niš ni išlo...rn "
    (Član deejay) rnrnIz Mauta je isla jednosedeznica, izgledala je kao ona sto je na Krvavcu.....! Tamo sam prvi i jedini put probao board....90' i nekih!
  • Objavljeno: 27. veljače 2014.   20:26h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Mautendorf je selo moje mladosti, još dok gondola noje bilo ni u planovima.....super baza, uvijek se rado vratim!!
  • Objavljeno: 27. veljače 2014.   20:26h

    Član od:
    17.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Da, slatko skijalište pretežno južne orijentacije, no za iole boljeg skijaša predstavljat će destinaciju za 1 dan, čak ne ni vikend (nama je lani već iza pauze oko 1 bilo dosadno :p :D), nevezano na 2 veća, bolja i razvikanija "brata" u blizini. ;)rnBtw. moje prvo "pravo" skijalište, još tamo '85-6e, tad je umjesto gondole gore iz Mdorfa peljala jedno ili dvosedežnica, nisam više ziher, a iz Sankt Mikaela nije niš ni išlo...rnrnInače, Gogh, MauteRndorf, fali ti stalno "R" u recki, bitna razlika.
  • Objavljeno: 27. veljače 2014.   20:09h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica

    Mautendorf je naša baza već godinama. Povoljan smještaj, relativna blizina, 4 skijališta u neposrednoj blizini, a lako se dođe i do Flachauwinkla na jednu stranu i Kraichberga na drugu.

    Bolje da ga niste ni spominjali :)
    Radi gužve.
  • Objavljeno: 27. veljače 2014.   20:01h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    preporuka - smještaj u St.Michaelu, 6-dnevna Lungau karta i onda fino 1 dan Grosseck/Speiereck, 2 dana Katschberg i 3 dana Obertauern.
    Been there, done that.

Prikazano 5 od 5 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 203441
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr