SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

23.11.2015.      

Autor: Ivan Kašuba

Foto i video: Ivan Kašuba
Napomena: Cijene skijaških karata za sezonu 2015/16.

 

Grubigstein - Lermoos

Malo tirolsko skijalište, tik iza najvećeg vrha Njemačke, smjestilo se sa svojih 30-tak kilometara skijaških staza u srce tirolske Zugspitzarene. Ovo je drugi po veličini skijaški kompleks u spomenutoj Areni.

Zugspitz Arenu čine tri glavna skijališta, Ehrwald, Berwang i Lermoos. Sve su to mala tirolska mjestašca koja su omiljeni izlet svih onih kojih se zateknu u Münchenu ili u obližnjem Garmischu. Ova skijališta pripadaju manjoj kategoriji po veličini, no po usluzi, stazama i pogledu, slobodno mogu stati uz rame nekim vodećim alpskim rivalima.

-.--.-

Put vas vodi iz Münchena za samo nešto više od sat vremena vožnje ili od Garmischa za desetak minuta direktno do skijališta. Iz svih smjerova treba se držati putokaza prema prijevoju Nassereith, koji se nalazi nekoliko kilometara od skijališta. Tik nakon ulaska u Austriju otvara se dolina, gdje iz svakog kuta puca pogled na veliki masiv Zugspitze. No samo s ovog jednog mjesta pogled će sve ostaviti bez daha. A to je upravo iz Lermoosa.

Grubigstein je vrlo skladno skijalište, čijih se tridesetak staza protežu od 1000 mnv, pa sve do 2255 metara visokog vrha Grubigstein. Zanimljivo je da sve staze ujedno i vode prema mjestu, te je gotovo nemoguće zalutati. Isto tako, tri gondole i četiri sjedežnice transportiraju skijaše po skijalištu, pa bi ovo bilo savršeno skijalište za one koji ne vole velike karte i razmišljanje kuda treba ići.

-.--.-

Upravo zbog te skladnosti, puno je obitelji s djecom koje se odlučuju baš ovdje provesti vikend. Iako je skijalište relativno malo, sve je podređeno za one najmlađe i za početnike, pa spomenimo da u dolini na stazi za učenje vozi čak i kratka gondola za nekoliko osoba.

Staze su odlično pripremljene i 'drže' do kraja dana. Tek na suženjima i na crnoj stazi broj 2 krajem dana pojavljuju se hupseri, a gotovo 80 posto skijališta prolazi kroz šumu. Upravo to u danima loše vidljivosti može imati veliku prednost. Žičare su u jako dobrom stanju. Naša osobna preporuka je biti prvi na žičari za lijepog vremena i među prvima odskijati stazu broj 4.

Snijega ima uvijek, zahvaljujući obližnjem masivu koji na sebe uvijek privuče oborine, a u protivnom, tu je cijela artiljerija topova koji odlično rade svoj posao.

Restorana na stazi ima četiri i svi su vrlo logično raspoređeni (na svaku stranu po jedan). Naša preporuka je planinska kuća na samome vrhu skijališta, kako zbog rustikalnog uređenja, vanjske terase i pristupačnih cijena, tako i zbog prekrasnog pogleda koji s ovog skijališta očarava.


-.--.-

Svakako treba i napomenuti kako cijeli kompleks posjeduje stazu za noćno skijanje i za sanjkanje. Par kilometara dalje nalazi se drugi dio skijališta koji je povezan samo ski-busom i autom, imena Marienberg, te ski karta vrijedi i za njega. Skijalište raspolaže s dvije crvene staze i jednom plavom, te dvjema centralnim sjedežnicama i dva sidra.

Ako kupite dnevnu ski kartu, ista će vrijediti samo za Lermoos, a cijena je za odraslu osobu 42 eura, dok je za više dana moguće kupiti samo Zugspitz Arena Card koji za šest dana iznosi 227 eura, ali uključuje dva veća obližnja skijališta, nekoliko malih te njemački Garmisch-Partenkirchen.

Smještajni kapaciteti su odmah ispod skijališta. Na raspolaganju su razne veličine smještaja, a cijena ovisi o željama, ali gotovo uvijek se može pronaći slobodno mjesto.

Iako iz je dolazak Hrvatske većini skijaša neisplativ zbog dalekog puta, ovo je skijalište koje vam može dobro poslužiti ukoliko ste recimo na putu u bavarskoj ili u sjevernom djelu Tirola. Po našem sudu, ovo je bolji izbor nego Garmisch, jer nije tolika gužva.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 222607
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr