SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

29.01.2013.      

Autor: Goran Razić

Photo/Video: Goran Razić
Napomena: Sve cijene vrijede za sezonu 12/13.

 

Heiligenblut

Skijalište koje nudi "ono nešto" i gdje zaista svatko može doći na svoje. Skijanje i snowboard na listi prioriteta dijele prvo mjesto s ostalim outdoor aktivnostima. Podnožje Grossglocknera nudi zaista ogromne mogućnosti.

Heiligenblut
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 330 km
udaljenost od Zagreba 359 km
 

S jedne strane malo i mirno mjestašce, a s druge strane mjesto koje će ponuditi sve od odličnog skijanja pa sve do zanimljivog apres skija na nekoliko mjesta… S jedne strane raj za imućnije goste željne šetnje i uživanja u Hohe Tauern nacionalnom parku, a s druge strane skijalište koje će svojim relativno povoljnim cijenama znati zadovoljiti i prosječnog gosta…  S jedne strane skijanje i snowboard, a s druge strane penjanje, hodanje, jahanje, penjanje zaleđenih slapova ili pak hodanje krpljama uz svijetlost baklji? Da, Heiligenblut, mjestašce sa svega 1000 stanovnika, nudi sve to. 

Kada se davne 914. godine danski vitez vraćao kući iz križarskog rata, prema riječima legende, stradao je pod lavinom noseći sa sobom bocu svete Kristove krvi. Pronađen je nekoliko godina kasnije te su pastiri sačuvali njegov sakrament. U njegovu je čast nekoliko stoljeća kasnije sagrađena kasno gotička crkva koja je danas jedan od glavnih simbola ne samo Heiligenbluta nego i samog vrha Austrije, Grossglocknera. Navodno zidine crkve još uvijek čuvaju tajnu Isusove krvi po kojoj je mjesto i dobilo naziv. 

-.-Goran Razić-.-

U kasnijem periodu, točnije u kasnijem srednjem vijeku, ovaj dio Koruške bio je nadaleko poznat po brojnim rudnicima zlata kojih je bilo na desetine, a od kojih su neki bili smješteni i na visinama većim od 3.000 metara. Svoj vrhunac rudnici su doživjeli tijekom 15., 16, ali i 17. stoljeća, a danas je moguće dašak slavne prošlosti potražiti tek na nekoliko mjesta, primjerice u muzej-restoranu Putzenhof, u kojem vlasnik osim odličnih lokalnih specijaliteta visoke kuhinje nudi i podrumski muzej s nešto više od tone autohtonog zlatnog nakita, predmeta, ukrasnog oruđa i oružja brižno sakupljanog godinama isključivo na predjelu Koruške, odnosno Visokih tura.

-.-Goran Razić-.-

Voljeli legende i povijest ili ne u svakom slučeju teško se oteti dojmu kako mjesto odiše nekom posebnom energijom, a okruženo visokim planinskim masivima u moderno doba nudi pravo outdoor igralište za sve odvažne posjetitelje željne zabave. 

Heiligenblut je sastavni dio Visokih tura te je jedno od samo tri skijališta u sklopu istoimenog nacionalnog parka Hohe Tauern (Ankogel/Mallnitz, Mölltaler gletscher i Heiligenblut). Heiligenblut kao sastavni dio Koruške ujedno je i najviše skijalište u cijeloj pokrajini, izuzev obližnjeg Mölltaler gletschera. Skijalište se prostire na respektabilnih 1.600 metara visinske razlike, sa startom na 1.300 mnv i vrhom na 2.902 mnv. 

Do prostrane doline Mölltal te do njenog najudaljenijeg dijela Oberes Mölltala put iz Hrvatske vodi preko Ljubljane, Karavanki, Villacha, Spittala pa dalje dolinom preko Lendorfa, Flattacha i dalje prema Winklernu i Heiligenblutu. Skijalište je od Zagreba udaljeno 360 km dok je od Rijeke potrebno proći udaljenost od 330 km. Cijelim putem cesta je vrlo dobra i relativno brza (izuzev česte vožnje kroz naseljena mjesta, nap.a.), a u zimskom periodu je i vrlo dobro čišćena budući da je riječ o vrlo popularnoj turističkoj regiji. 

-.-Goran Razić-.-

Jedna od najvećih prednosti Heiligenbluta je široka ponuda turističkih aktivnosti, kako zimskih, tako i ljetnih, ali i onaj za neke toliko željeni mir, netaknuta priroda i gastronomija karakteristična za ovo visoko alpsko područje. Kako mjestašce predstavlja južnu polaznu točku mega popularne Grossglockner Hochalpenstrasse (najvišeg i jednog od najljepših cestovnih prijevoja u Austriji) Heiligenblut je već odavno poznat brojnim biciklistima, motoristima, ali i "običnim" turistima na proputovanju preko panoramske ceste otvorene isključivo ljeti. No zimi, za razliku od toplijeg dijela godine, Heiligenblut predstavlja svojevrsnu slijepu ulicu i ovdje putnik namjernik ne dolazi slučajno već ima mogućnost skijati upravo po samoj, ali i oko same popularne panoramske ceste. 

Što se suhoparnih brojki tiče, skijalište nudi 55 km uređenih skijaških staza pomognutih s 12 skijaških liftova. Osim toga, a zbog velike popularnosti među freeriderima, skijalište se ponosi i s 25 četvornih kilometara freeride ruta. Skijaške staze su većinom crvene kategorizacije te su lijepe, vijugave, poprilično maštovite i duge. Zanimljivo je kako od spomenutih 12 žičara na skijalištu operira samo jedna sjedežnica, dok ostalo otpada na 7 vučnica i 4 gondole. Upravo na području gondola Heiligenblut nudi nesvakidašnju uslugu. Naime, izgrađena pred više od 20 godina skijalištem još uvijek operira svojevrsna unikatna (jaje) gondola koja s jednog dijela skijališta prolazi podzemim tunelom na drugi kraj. Gondola ima svoj vozni red te je za većih gužvi moguće čekanje. Vožnja nikako nije za klaustrofobične posjetitelje. 

-.-Goran Razić-.-

Skijalište se prostire na tri planinska vrha s tim da je prvi Schareck (2.604 m) najrazvedeniji po pitanju skijaških staza, dok ga slijede najviši Hochfleiss (2.902 m) i na kraju Viehbühel (2.420 m). Staze su većinom prekrivene prirodnim snijegom na kojeg su domaćini izuzetno ponosni te sukladno tome skijalište nudi samo nekoliko značajnijih staza koje su pokrivene sustavom umjetnog zasnježenja. 

Od staza svakako valja izdvojiti najstrmiju, ujedno i jedinu crnu stazu br. 1, te svakako prekrasnu panoramsku obiteljsku plavu stazu broj 2, kojom je moguće povezati spust od samog vrha Schareck pa sve do mjesta skijajući na taj način nemalih 1.600 metara visinske razlike većinom svladavajući plavu i crvenu kategorizaciju staza. 

Na skijalištu radi čak devet restorana većinom smještenih uz ili sasvim blizu stanica žičara. Nama su svakako srcu najviše prirasli restorani Wallackhaus koji je smješten na samoj planinskoj cesti te je otvoren čitave godine te mali, novouređeni i potpuno originalni restoran Spatz'l Alm do kojeg vode staze broj 4 ili 5 s vrha Schareck. 

Cijene hrane i pića su relativno umjerene te povoljne u usporedbi s nekim drugim skijalištima. tako će vas popularni germknödel na Mölltaler gletscheru stajati 8,90 eura, dok ćete takav isti u Heiligenblutu platiti 5,50 eura. Cijene skipassa iako visoke za hrvatske standarde ipak su povoljnije nego u drugim dijelovima Austrije. Cijena dnevnog skipassa za odrasle je 38,50 eura dok je za djecu 31 euro. Cijene smještaja variraju ovisno o blizini staza i kategorizaciji, pa ćete tako za sobu s doručkom izdvojiti u prosjeku između 35 i 40 eura, dok će hotel stajati oko 60 eura na noć. Najbolji, ali i najskuplji hotel u regiji je hotel Glocknerhof s visoke četiri zvjezdice kojem je svoju preporuku dao i popularni Michelin. Tamo je cijena noćenja s doručkom između 90 i 140 eura, ovisno o sezoni. 

-.-Goran Razić-.- 

Prema riječima domaćina riječ je o malom mjestu za čije stanovnike vole reći da sve svoje goste znaju praktički po imenu već nakon nekoliko dana. Upravo ti domaćini potrudit će se da vam boravak u Heiligenblutu učine nezaboravnim. Tako je moguće odabrati brojne "vanskijaške" aktivnosti poput vožnje konjskom zapregom uz degustaciju lokalnih specijaliteta seoske kuhinje, ručak u nekom od vrhunskih restorana, ili ako pazite na liniju onda je u ponudi hodanje krpljama po planinarskim stazama, noćne šetnje s bakljama, ledno penjanje na jedinstvenom umjetno zaleđenom slapu gdje osnove penjanja i sigurnost polaznika jamči iskusni lokalni penjač, vodič i gorski spašavatelj. 

Sve to, ali i još puno toga moguće je pronaći u ovom nerazvikanom koruškom dragulju. Ukoliko ste u potrazi za silnim kilometrima skijaških staza, ili za rekreacijom u termama nakon skijanja, ili pak jednostavno volite siguran umjetni snijeg, ovo možda i nije najbolja destinacija za vas. No pojedinci želji adrenalina, ili pak mira i idiličnog krajolika te ukoliko volite skijanje na prirodnom snijegu i do kasnog proljeća i to bez vreve, onda je Heiligenblut mjesto za vas. 

Svako zlo za neko dobro, ako ništa drugo, danski vitez je odabrao idealno mjesto za svoj posljednji počinak. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 15. ožujka 2018.   14:50h

    Član od:
    19.01.2006.

    Mjesto:
    Srbija, NOVI SAD

    Bili smo kum i ja 10.3.2018. Bila je i trka Derglockner Das rennen. pitali smo jel turisticka, al ona je definitivno za profesionalce :) Sto se tice skijalista, staze su jako lepe i duge..prosto ti je drago kad ugledas zicu. Kafane na stazama standard, kako sa cenama tako i sa uslugom. Smestaj smo nasli za 32e sa doruckom. kolima smo isli do polustanice, mada je i ski bus redovan. Ski centar za svaku preporuku, pogotovo za vikend.
  • Objavljeno: 01. prosinca 2017.   09:25h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    E sad...koliko sam uspio ustanoviti radi se o planinaru (možda i alpinistu).....mislim da fale neke stvari npr:
    -gdje si parkirao auto,
    -jel to bilo propisno, ali si nekomu onemogučio odlazak npr. u šumu (ako je to bio seljak)?

    Sve zavisi....kod nas dolaze budale austrijanci u naše šume voziti se sa kros motorima i u šumama seljaci ih čekaju sa zajlama napetima preko puteva....ne opravdavam nikako, čak su to i kaznena dijela, ali na drugoj strani treba poštivati privatno zemljište i parkirati auto gdje mu je mesto, a ne na prvi puteljak što bliže planini....
    -
  • Objavljeno: 30. studenog 2017.   10:17h

    Član od:
    28.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    E, da! Pripazite na parking garažu kod gondole. Problem je što je jako niska, monovolumeni i terenci s krovnim boksovima uglavnom zapnu i razvale se!
  • Objavljeno: 29. studenog 2017.   13:00h

    Član od:
    15.09.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Horvati - Jastrebarsko

    " Ja sam bio prošle zime u ožujku.

    Uslužni, dobrohotni i bez onog ružnog gledanja - ovaj je došao s Balkana.

    Vrijedi za hotel, na žici i u bircevima i restoranima te u intersportovom dućanu.

    Usluga i štih mjesta - izvrsni, za sve ostalo dovoljna je kartica! :) "

    (Član Nex_Mex)

    Ma gledaj, uvijek i svagdje ćeš naići na budalu, ali ne možeš okarakterizirati cijelo mjesto/skijalište da nisu OK. Ja se veselim odlasku baš na to skijalište pa ću onda moći nešto više i napisati o istom

  • Objavljeno: 28. studenog 2017.   16:12h

    Član od:
    23.03.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ja sam bio prošle zime u ožujku.

    Uslužni, dobrohotni i bez onog ružnog gledanja - ovaj je došao s Balkana.

    Vrijedi za hotel, na žici i u bircevima i restoranima te u intersportovom dućanu.

    Usluga i štih mjesta - izvrsni, za sve ostalo dovoljna je kartica! :)
  • Objavljeno: 28. studenog 2017.   10:53h

    Član od:
    15.09.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Horvati - Jastrebarsko

    " Kako možeš ocrniti skijalište na osnovu jednog lošeg iskustva na parkingu? Šta kaže policija na taj slučaj?
    Možda sada ordinira na nekom drugom skijalištu, npr. Nassfeldu. Da sugerišemo svima da ne idu na Nassfeld? "

    (Član stekan)

    Imaš pravo. Nije baš u redu da se tako ocrni skijalište po jednom događaju na parkingu. Pa to se može dogoditi bilo gdje, na bilo kojem skijalištu......
  • Objavljeno: 26. studenog 2017.   12:23h

    Član od:
    27.06.2006.

    Mjesto:
    Njemačka, Minhen

    "Postoje mnoga druga lijepa mjesta u Austriji i drugdje gdje su ljudi ljubazniji prema turistima. "
    (Član Climber1)

    Kako možeš ocrniti skijalište na osnovu jednog lošeg iskustva na parkingu? Šta kaže policija na taj slučaj?
    Možda sada ordinira na nekom drugom skijalištu, npr. Nassfeldu. Da sugerišemo svima da ne idu na Nassfeld?
  • Objavljeno: 26. studenog 2017.   11:57h

    Član od:
    26.11.2017.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    Bolje se držati podalje od Heiligenbluta. Imao sam loša iskustva. Kad sam se vratio u moj auto iz penjanja na tom području, netko me je želio oteti. Najprije je pustio psa na mene. Kad sam htio pobjeći, nije me pustio. Stajao je pred mojim automobilom kad sam htio otići. Zatim je otvorio vrata i pokušao me izvaditi. Gotovo sam uspio pobjeći od njega. Bilo je to strašno iskustvo. Bog zna što mi želio učiniti!

    Postoje mnoga druga lijepa mjesta u Austriji i drugdje gdje su ljudi ljubazniji prema turistima.

Prikazano 8 od 8 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 173982
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr